Hírek

A boltok polcaira ismeretlen eredetű termékek kerülhetnek EU támogatással

Olyan termékek jelenhetnek meg a boltok polcain, melyek nem felelnek meg az uniós gyártási szabványoknak, vagy hazánkban már évtizedek óta betiltott gyom- és rovarirtó szerekkel kezeltek – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.

Az uniós termelőkre egyre szigorúbb szabályok vonatkoznak, ugyanakkor Dél-Amerikából szinte bármit behozhatnak az új tervezet szerint. Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke szerint elfogadhatatlan ez a kettős mérce, ami egyaránt rendkívüli hatással lehet a termelőkre és a fogyasztókra is – írja a hirado.hu.

fotó: pixabay.com

Sok mezőgazdasági terület érintett a kérdésben, a szarvasmarha- és baromfitenyésztés, a cukorrépa- és rizstermesztés is.

A baromfitenyésztés területén például az elmúlt években az uniós gazdálkodók nagyon sokat költöttek arra, hogy megfeleljenek a szigorú előírásoknak, többek között ezért le kellett cserélni az összes ketrecet. Most viszont elképesztő mennyiségű baromfihús érkezhet Dél-Amerikából mindenféle kötelezettség nélkül működő forrásból. Mivel az ottani termelőket az uniós többletköltségek nem terhelik, ezért nagyon nehéz lesz velük az európai termelőknek versenyeznie.

A növénytermesztés területén is komoly problémák merülnek fel, például csak Brazíliában 27 olyan gyom- és rovarirtó szert használnak, amit Európában már betiltottak – mondta el Győrffy Balázs.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke szerint sok fogyasztó érzékeny az ilyen kérdésekre, azonban nem biztos, hogy értesülni fognak ezekről a vásárlás során. A kamara ezért fontos feladatának tartja a tájékoztatást a témában. A fogyasztókat leginkább az élelmiszer-biztonsági kérdések érintik, a termelőknek pedig gazdasági szempontból nem mindegy, hogy ezek a termékek tényleg be lesznek-e engedve az unió piacára.

Bárány László, a Baromfi Terméktanács Boilerszövetségének elnöke szintén rendkívül komoly gazdasági és egészségügyi kockázatokat lát a helyzetben. Véleménye szerint olyan adalékanyagokat is használhatnak ezekben az országokban, amiket az unióban már akár évtizedekkel korábban betiltottak.

A takarmányok alapanyagába jelentős mennyiségű állati hullákból, állati melléktermékből készült húslisztet kevernek – érzékeltette egy példával a problémákat Bárány László.

Az állatok gyógyszerezése során a húsba kerülő antibiotikumok szintén veszélyesek lehetnek a beérkező termékekben. Ennek következményeit pedig lehet, hogy csak évek múlva tudjuk majd felmérni.

agrotrend.hu / hirado.hu

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Szakmai partner
Nyakas Farm
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés