Gazdálkodás

Szántóföld

Közeleg az aratás: rekordtermés várható

Idén az állattenyésztők sokkal jobb helyzetben vannak, mint a szántóföldi növénytermesztők. Hollósi Dávid, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatója szerint a raktárak fokozatos kiürülésével lesz hely a jó minőségű hazai gabonának.

Létrehozva:

|

A tavalyi esztendőben nagyon eltérő volt térségenként az eredmény. Ahol volt bőséges csapadék, ott a termésátlaggal sem volt gond, ezért magas áron lehetett értékesíteni év végén a terményt. Ezek a termelők elég jó pénzügyi évet zártak, de ahol az előbb felsoroltakból hiányt szenvedtek, ott bezuhantak az árak, a nem értékesített terményt most már nem is lehet jó áron eladni, ezért szerényebbek az eredmények.
 
– Tavaly ilyenkor még aggódtunk az állattenyésztésért, mert rekord magas takarmányárak alakultak ki a kukoricánál, a gabonánál, a szójánál és az olajos növényeknél, ezért megemelkedett az állattenyésztők takarmányköltsége, amit nem tudtak érvényesíteni az átadási árakban, vagyis veszteséget termeltek. A trend megfordult az év végén, a tőzsdei gabonaárak összezuhantak, mintegy egyharmadára estek vissza, miközben az állattenyésztési átlagárak viszonylag magasak maradtak. Ezért jelenleg a baromfi, a sertés és a tejtermelés is jövedelmező ágazat, ebből az következik, hogy az állattenyésztők jó időszak elé néznek, de a tenyésztésre rá is fér egy jobb pénzügyi eredmény – összegezte Hollósi Dávid, aki szerint évek átlagában kell nézni mindig az állattenyésztést.

Tavaly 280 forint környékén volt a tejfelvásárlási ár, ami minden korábbi színvonalat meghaladott. Termelődött olyan profit, amellyel lehetett előre tervezni egy olyan szerényebb évre is, ha esnének a tejárak és az önköltségen felül nem sok haszon marad a tejen. Ezért évek átlagában nézve a tejágazat nincs rossz helyzetben és Európa legkoncentráltabb, jó minőségű tejét mi adjuk és hatékonyan állítjuk elő, ezért a tejágazat miatt nem aggódik a szakember.

A baromfi és a sertés ágazat fellendülésében Németország számunkra az irányadó, mert nagy fogyasztó és egyben tenyésztő nemzet is, ahol húshiány alakult ki. Ez felfelé húzza az árakat, de egész Európában jellemző az a tendencia, hogy különféle mozgalmak és szemléletek támadják a húsfogyasztást és a hozzá kapcsolódó állattenyésztési tevékenységet, ami Nyugat-Európában hiányt okoz.

– Kelet-Európában nekünk meg kell lovagolni a következő években ezt a piaci rést, így komoly beszállítói pozícióra tehetünk szert, mert a németek keresik a hagyományos sertéshústermékeket, mivel hozzászoktak a fogyasztásukhoz. Még akkor is így van ez, ha hosszabb távon csökkenhet a reform étkezés hatására az állati fehérjék aránya. Nem számítok ennek a piacnak az összeomlására. Ráadásul a világ számos pontján még prémium terméknek is számít a sertéshús –nyilatkozta Hollósi Dávid.
 
Rekordtermés, ha minden így folytatódik
Ha az időjárást nézzük, akkor jó betakarítási szezon elé nézhetünk: az őszi vetések esetében ez feltétlenül igaz, mert a bőséges esőnek köszönhetően a talajok kellően telítődtek nedvességgel, ezért a kalászos gabonák és a repce tekintetében jó évnek nézünk elébe, sőt bizonyos területeken rekord év is lehet. Kukoricánál is jók a kilátások az eső miatt, de a nyár tartogathat negatív meglepetést, ezért a mezőgazdaságnak nagy szüksége lenne egy jó szántóföldi évre azért is, mert alacsonyak a tőzsdei gabonaárak és a termelési költségek jelentősen megnövekedtek.
 
„A RAKTÁRAK KEZDENEK KIÜRÜLNI, DE MÉG VANNAK OLYAN ÜZEMEK, AHOL NAGYON KOMOLY KÉSZLETEKEN ÜLNEK A TERMELőK ÉS CSAK EZEN AZ ALACSONY ÁRON LENNÉNEK KÉPESEK RENTÁBILISAN ÉRTÉKESÍTENI. DE JÖN AZ ÚJ TERMÉS ÉS KELL A RAKTÁRHELY, TEHÁT MOST KÉSZLETÁTÉRTÉKELÉSRőL VAN SZÓ, EZÉRT HA KISEBB VESZTESÉGGEL IS, DE A MAGYAR GABONÁNAK LESZ HELYE A PIACON”.

Ukrán, vagy uniós kukorica?

Sokáig nem tudtuk, hogy az ukrán gabonával mi tegyünk? Akartuk, hogy jöjjön, aztán nem akartuk, hogy jöjjön, mert utóbb piaci zavart okozott a magyar termelőknek – ekkor intézkedett a kormány erre vonatkozóan, de közben kiépítettünk egy olyan folyosót, ami évek alatt elvezet oda, hogy Ukrajna nagyon komoly szereplője lesz ennek a világpiaci kukorica és gabonaexportnak. -Abban bízom, hogy ez a folyamat kiegyenlítődik és olyan intézkedések születnek, amelyek figyelembe veszik, hogy Ukrajnában és Oroszországban nem azokkal a módszerekkel állítják elő ezeket az élelmiszer alapanyagokat, mint idehaza. Kevésbé kontrollált módon, olyan vegyszereket használnak és úgy tárolják, ami Európában már nem megengedett. Ez komoly versenyhátrányt jelent nekünk, ezért is kell hatékonyan megtanulni a gazdálkodást, mert a területalapú támogatást ki kell maxolnia a gazdáknak. Ezeknek a megszerzése ettől az évtől sokkal nehezebb, mert összetettebb a rendszer, de ha hozzáadom az éves termelési eredményemhez, akkor egyensúlyba hozhatja az Ukrajnából érkező terményekkel szemben a magyar terményt –mondta végül az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatója. 

agrotrend.hu / Növényvédőszer.hu

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook