Gazdálkodás

Szántóföld

Euralis a szója specialista

2018-ban Magyarországon közel 60.000 hektáron termeltek szóját, az országos termésátlag megközelítette a 3t/ha-t.

Létrehozva:

|

Az Agrárminisztérium (AM) kimondott stratégiai célja a termőterület 100.000 hektárra történő emelése. A termelési kedvet azonban továbbra is csökkenti a zöldítési támogatás előírásaiban bekövetkezett kedvezőtlen változás.

Sokak számára felmerült a kérdés, hogy szabad-e szóját tovább termelni, és ha igen, akkor milyen fajtát válasszanak?

Mi úgy gondoljuk, hogy a kérésre a válasz: IGEN, megfelelő adottságú területeken, helyes fajtaválasztással és technológiával a szója a vetésszerkezet megkerülhetetlen része kell, hogy legyen!

A cél eléréséhez elengedhetetlenül fontos, hogy a termelők megismerjék a szója igényeit, jellemző tulajdonságait, továbbá, a termőhelyi sajátosságok, környezeti feltételek figyelembevételével megfelelően válasszák ki a termeszteni kívánt fajtát.

Magyarország egész területe alkalmas a szója termelésére, a tenyészidő helyes megválasztása így különösen fontos. Az ország északi, hidegebb, esetleg a tavasszal később művelhető termőterületeire az igen korai (000), és a korai (00-0) fajták választása javasolt, a déli területeken a középérésű (I.) fajták is nagy biztonsággal beérnek. A földrajzi körülmények figyelembevétele mellett érdemes gondolni a betakarítási kapacitásra.

A nagy gazdaságokban a különböző tenyészidejű fajták választásával a munkacsúcsok megnyújthatók, így elkerülhető a túl késői betakarítás és a pergési veszteség. A késői betakarítás esetén szárítási és átvételi problémákkal is szembesülhetünk. Gondolni kell az utóveteményre is, őszi kalászos esetében olyan fajtát célszerű választani, ami szeptember elején, legkésőbb közepén nagy biztonsággal beérik.

A szója rövid nappalos növény.

A fejlődési szakaszokhoz szükséges összhő- és fényigényt évjáratonként eltérő számú nap alatt kaphatja meg, így a tenyészidő napokban nem fejezhető ki pontosan. Ennek hossza a fény és hő mennyiségétől függően akár +/- 15 nappal is változhat az átlagoshoz képest. A legkorábbi fajták átlagos tenyészideje 100–130 nap, a korai fajtáké 120–145 nap, a középérésűeké 140–160 nap.

Fontos figyelembe venni az egyes fajták növekedési típusát. Magyarországon a folytonnövő (indeterminált) és fél-determinált (semi-determinált) fajták a legelterjedtebbek.

Az indeterminált fajták esetében a vegetatív és a generatív fejlődési szakaszok nem különülnek el élesen, a növényen megfigyelhető virág, fejlődő és fejlett hüvely is. Általánosságban elmondható, hogy ezen fajták stressztűrő képessége jó, termésbiztonságuk nagy.

A semi-determinált fajtáknál a vegetatív és generatív fázis elkülönül, a virágzás csak a növekedés leállása után kezdődik.

Ezek a fajták intenzívebb termesztési körülményeket, szakszerű technológiát igényelnek, amit nagy terméssel hálálnak meg.

Különösen fontos figyelembe venni a szója különleges mikroklíma igényét. A nagy vízigényből fakadóan a párás mikroklímát kedveli, amit legkönnyebben természetes vizeink közelében található területeken tudunk biztosítani. A szója leginkább virágzás idején érzékeny a talaj és a levegő páratartalmára, a teljes tenyészidőben vízigénye 400-500 mm. Ideális, ha ebből 150-190 mm-t június eleje és augusztus eleje között kap meg egyenletes eloszlásban.

A szója a talaj iránt kevésbé igényes, de természetesen nagy termést jó kultúrállapotú, vízháztartású és tápanyagellátottságú talajokon lehet elvárni. Karógyökérzete erős, mélyre hatoló, emiatt a modern fajták víz- és tápanyagreakciója is jó.

A túlzott nitrogénellátás kerülendő, 60-80 kg nitrogén hatóanyag kijuttatásánál több nem javasolt.

Fontos kérdés a nitrogén tartalmú műtrágyák kijuttatásának az ideje.

Franciaországban a termelők jelentős része nem közvetlenül a vetés előtt, illetve azzal egy menetben juttat ki N tartalmú műtrágyát, hanem később, amikor a szója fejlődése megindult. Az ottani tapasztalatok és vélemények szerint a kezdeti fejlődés során a növény számára rendelkezésre álló nagyobb mennyiségű nitrogén felesleges kiadás, mert egyrészt negatív hatással van a gyökérgümők kialakulására, másrészt ebben az időszakban a szója még nem képes a jelentős részét hasznosítani.

Ez alapján joggal felmerülhet az is kérdésként, hogy a hazai gyakorlatban megszokott vetés környékén kijuttatott nitrogén egy része nem felesleges kiadás-e? Lehet, hogy el kellene hagyni vagy elegendő lenne egy csökkentett mennyiség kijuttatása, ami kiegészülve a növény természetes N gyűjtő képességével hatékonyabbá tenné a szója termesztését.

Természetesen Franciaországban mások a klimatikus és egyéb gazdálkodási körülmények, ezért nem biztos, hogy az ottani gyakorlat, változtatás nélkül átültethető a hazai viszonyok közé. Úgy gondoljuk azonban, hogy

minden olyan lehetőséget meg kell vizsgálni, ami abban segíti a termelőket, hogy növeljék az egy hektárra jutó jövedelmüket, ezért az idei évben ebben a témában kísérleteket állítunk be.

Vetésnél a javasolt sortávolság 45 cm, amennyiben ez nem megoldható, vethető gabona illetve duplagabona sortávolságra is. Arra kell törekedni, hogy a tőtávolság ne csökkenjen 3-4 cm alá. A szűkebb sortávolságra főleg semi-determinált fajták ajánlottak, mivel ezek kevésbé vagy egyáltalán nem elágazók, ellentétben a folytonnövő, indeterminált fajtákkal. Ezek általában nagyobb habitusúak, ezért kevésbé viselik a duplagabona sortávolságot. A szója csírázása már 5-9 0C talajhőmérséklet mellett megindul, de az egyenletes, gyors keléshez 12-14 0C talajhőmérséklet szükséges. A talajelőkészítés kifejezetten fontos, mivel a csíranövény gyenge, ezért tömörödött talajon sérülhet, így rontva a kelési százalékot.

Amennyiben a betakarítás során nem áll rendelkezésre flexibilis vágóasztal, fontos szempont az első hüvelyszint magassága is, így a fajtaválasztással mérsékelhető a betakarítási veszteség.

Az Euralis a legnagyobb GMO-mentes szója nemesítő Európában. Fajtáink kiemelkedő képességeit jól mutatja, hogy 2018-ban, a legnagyobb termőképességű középérésű (I.) éréscsoportban az első 3 helyen Euralis fajta végzett.

Mivel vagyunk mások, mint a többiek?

Termékeink 2003 óta vannak jelen a magyar szója vetőmag piacon. Piacvezető cégként az egyik legszélesebb választékkal, az összes Magyarországon biztonságosan termeszthető éréscsoportban olyan kiemelkedő teljesítményre képes fajtákat kínálunk ügyfeleinek, amelyek termőképességben, termésbiztonságban egyedülállók.

 • ES COMANDOR (000)/ forgalmazó: Galldorf Zrt.
  A legkorábbi éréscsoportba tartozó fajta, 4,5t/ha terméspotenciállal. Az érésig eltelt napok száma átlagosan: 121 nap. Főleg az északi termőterületekre ajánljuk, de másodvetésre az ország déli részén is kiválóan alkalmas.
 • ES NAVIGATOR (000)/ forgalmazó: KITE Zrt.
  4,4t/ha terméspotenciálú, magas fehérje tartalmú, pergésre nem hajlamos fajta. Az érésig eltelt napok száma átlagosan: 122 nap, ezért másodvetése is kiválóan alkalmas.
 • ES MENTOR (00)/ forgalmazó: Galldorf Zrt., SUMI AGRO HUNGARY Kft.
  Európában a legnagyobb területen termesztett, Magyarországon éréscsoportjában piacvezető fajta. Terméspotenciálja felveszi a versenyt a késői fajtákkal.
 • ES TENOR (00)/ forgalmazó: Galldorf Zrt.
  Kivételesen jó állóképesség, magas fehérjetartalom jellemzi, amihez 4,6t/ha termőképesség párosul.
 • ES ADVISOR (00/0)/ forgalmazó: Galldorf Zrt.
  Az egész ország területén termeszthető kimagasló, 5t/ha terméspotenciálú szója. Az érésig eltelt napok száma átlagosan 127 nap.
 • ES TRIBOR (0)/ forgalmazó: SUMI AGRO HUNGARY Kft.
  A legújabb fejlesztésű szója fajtánk, éréscsoportján belül kimagasló (5,1t/ha) terméspotenciállal. Az érésig eltelt napok száma átlagosan 131 nap.
 • ES PALLADOR (I)/ forgalmazó: KITE Zrt.
  Éréscsoportjának kiemelkedő termőképességű fajtája. 2014 óta folyamatosan a legmagasabb termésátlagot elérő fajta a NÉBIH kísérleteiben.
 • ISIDOR (I)/ forgalmazó: SUMI AGRO HUNGARY Kft.
  Magyarország legnagyobb területen termelt, piacvezető szója fajtája. A stabilitás és a termőképesség tökéletes kombinációja.
 • ES MEDIATOR (I)/ forgalmazó: Galldorf Zrt.
  A legnagyobb terméspotenciálú (5,5t/ha) fajtánk, ami intenzív körülmények között rekord termésre képes. Az ország déli termőhelyein javasolt a termesztése.

Összegezve: a termelői tapasztalatok és a kísérleti eredmények azt bizonyítják, hogy az Euralis piacvezetőként, évek óta minden éréscsoportban kiemelkedő képességű fajtákat kínál a termelők számára.

Fajtáinkkal kapcsolatban keressék a területileg illetékes kollégánkat, illetve bővebb információ található róluk a honlapunkon (www. euralis.hu).

Aktuális tavaszi vetőmag katalógusunk itt tölthető le.

Balogh László
Junior Product Manager
Euralis Kft.

(x)

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook