Gazdálkodás

Bayer: a kémiai szerek jó ideig párhuzamosan futnak még a biológiaival

Sikerült megvédeni a szőlőültetvények legnagyobb részét – ez volt a legfontosabb üzenete a Bayer Szőlős Légyott rendezvényének, amelynek idén a szekszárdi Takler Borbirtok adott otthont.

Létrehozva:

|

Lovász Csaba (b) és Takler András a Bayer Szőlős Légyott 2015 megnyitóján – Fotó: agrotrend.hu

A 2014-es esztendő után a szőlőtermesztők nagy odafigyeléssel védték az ültetvényeket, semmiképpen sem szerettek volna hasonló szituációba keveredni, mint az elmúlt évben, amikor a vegetáció eleji késlekedésért sokan nagy árat fizettek. A gondosság meghozta az eredményt, és kijelenthetjük, az ültetvények döntő hányadát sikerült megvédeni – hangzott el a Takler birtokon.

A szőlővédelmi munkálatokról Lovász Csaba marketing menedzserrel beszélgettünk.

– Nagyon nehéz elemezni egy évet az azt megelőző év nélkül. 2014-ben több aggasztó tényezőt is felfedezhettünk a szőlőkben, így fordultunk át az idei esztendőre. Ezek közül az egyik, amelyik tarolt az ősellenség lisztharmat volt. Megtizedelte a termést, s ráadásul tudtuk, hogy áthúzódik erre az évre. Tartani lehetett attól, hogy ismét járványos mérteket ölt a fertőzés. 
Végül is erre nem került sor, de ebben nagy szerepe volt az időjárásnak is, idén később éledezett a természet. Az ország egyes területein jó közepes volt a nyomás, azonban a járvány nem alakult ki. Mindehhez nyilván az is kellett, hogy a szőlészek megfelelően védekezzenek, a kezeléseket pontosan időzítsék, tartsák a permetezési fordulókat, és jó készítményeket alkalmazzanak. Már látszik, hogy nem voltak haszontalanok az év elejei rendezvényeink, ahol figyelmeztettük a szőlősgazdákat. Van egy érzékeny periódusa a szőlőnek, s ha ott sikerül megfogni a betegségeket, akkor nem lesz baj.

A másik ijesztő tényező az aranyszínű sárgaság fitoplazma volt, amelyet az amerikai szőlőkabóca terjeszt. Ebben az esetben az a figyelmeztető jel, hogy míg az elmúlt esztendőben csak egy-egy borvidékünkön fordult elő, addig idén már gyakorlatilag mindenhol csapdázták az országban.
A kabócát viszonylag könnyen el lehet pusztítani, van ellene „fegyver”, sőt azt is tudjuk, mikor kell védekezni. Ráadásul ezek egyszerű szerek, amelyek közül több a szőlőmoly elleni védekezésben is hatásos.
Úgy vélem, a szakma odafigyelt erre a problémára is; mind a szőlészek, mind a növényvédelmi szakemberek komolyan vették a figyelmeztetéseket, s talán ennek is köszönhető, hogy az aranyszínű sárgaság kártétele elenyésző volt idén az országban.

Fotó: agrotrend.hu

– Melyik az a periódus a szőlőnél, amikor különösen nagy figyelmet érdemel?

– A legérzékenyebb időszak az a fürtmegnyúlástól a fürtzáródásig tart. Három-négy védekezéssel azonban „tisztán” lehet tartani a szőlőt. Ha a bogyó már nem növekszik, akkor pedig nem kell tartani attól, hogy a fürtöt megfertőzi a lisztharmat.
Nyilván nem célszerű hagyni azt sem, hogy a lombot fertőzze meg, – mert az ismét a következő évben okozhat komolyabb tüneteket –, de ezt egyszerűbben kordában lehet tartani.
A fenti problémákra a Bayer-nek több kiváló készítménye is van, ilyen a Luna Experience és a Luna Privilege, amelyek a lisztharmat mellett a botritisz elleni védekezésben is hatékonyak.

– A Luna Privilege már 2014-ben is kapható volt Magyarországon, mit érdemes tudni a Luna Experience-ről?

– Mindkettő hatóanyaga a fluopiram. Ennek hatásspektrumába olyan fitopatogén gombák tartoznak, mint a lisztharmat, a szürkepenész, monília és egyéb levél, illetve tárolási gombabetegségek. A molekula szerkezetének különlegessége miatt rezisztencia érzékenysége jóval kedvezőbb, mint a csoport többi tagjáé.
A Luna Experience-ben megtalálható még a tebukonazol, amely minden idők egyik legsikeresebb triazol gombaölő szere. A két kombinált hatóanyag teljesen egyenrangú partner. Széles hatásspektrumúak, így egyes betegségek ellen kiegészítik, másoknál erősítik egymás hatását.

– Mekkora problémát jelent ma a növényvédelemben az Ön által is említett rezisztencia?

– Személyes véleményem az, hogy néhány kontakt szertől eltekintve, a rezisztencia előbb-utóbb megjelenik. De okosan, felelősségteljesen használva a készítményeket, a rezisztencia kialakulása időben kitolható, ez lehet akár egy emberöltő is. Meg vannak ma már a praktikák, hogyan kell ezeket a szereket használni. 
Vagyis nem csak a Luna Experience-t, illetve a hatóanyagcsoportjába tartozó készítményeket kell alkalmazni, hanem más hatásmechanizmusú készítményeket is. Egy adott hatásmódot legfeljebb 2-3 esetben szabad felhasználni egy vegetációban (közvetlenül egymás után maximum 2-szer), utána más csoportot, illetve hatásmechanizmust részesítsünk előnyben.
Nagyon fontos az is, hogy valóban „tisztán” tartsuk a szőlőt, vagyis ne maradjon élő kórokozó, mert a túlélő egyedekben jelennek meg a rezisztens gének.

Fotó: agrotrend.hu

 – Gondolom, a Bayer szaktanácsadói lépten-nyomon hangsúlyozzák a helyes növényvédő szer használatának fontosságát, már csak a fenti probléma miatt is. Mi a tapasztalata, mennyire fogadják ezt meg a gazdák?

– Egyre inkább megfogadják, de az időzítésnél a dozírozásnál „követnek el még hibát".

– Mintha csak a humán gyógyászatban nem szedné be valaki az előírt mennyiségű antibiotikumot …

– Pontosan erről van szó. Ha egy gyógyszert öt napig kell szedni, akkor azt nem lehet a harmadik napon abbahagyni azért, mert már jó a közérzetünk. Ilyenkor ugyanis még tovább fertőzhetünk, s az el nem pusztult kórokozók közül kerülnek ki a rezisztenciát okozó egyedek.

– Milyen irányban haladnak a fejlesztések a Bayer-nél a szőlő növényvédelmét illetően? Várhatóak új szerek esetleg?

– Megjelent a biológiai kutatás is, ami ma már a fejlesztések jelentős százalékát teszi ki. Ez peresze, nem jelenti azt, hogy kevesebbet költenének a kémiai növényvédelemre, hiszen egyelőre úgy tűnik a fejlesztések még évtizedekig egymás mellett futnak majd. Való igaz, hogy nem lehet csak a kémiára fókuszálni, hiszen az már eleve nem is jó image. És értjük azokat a felhasználói üzeneteket is, hogy szeretnének biológiai készítményeket is alkalmazni a növényvédelem során. A Bayer viszont nagyon komoly vállalat. Csak azért nem fog piacra dobni biológiai készítményt, hogy elmondhassa magáról, hogy már az is van. 
A biológia fejlesztések mellett, nyilván gőzerővel folyik a hagyományos kémiai peszticid kutatás is, új szerek vannak engedélyeztetési eljárás alatt.

scs

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook