Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Szántóföld

Vetőmag-előállítás életképes alternatíva az ukrán gabonapiac árnyékában

Az ukrán termények európai piaci jelenléte miatt a magyar gazdálkodóknak is érdemes több lábon állásra berendezkedniük, ebben a vetőmag előállítás egy életképes alternatíva lehet számukra a hagyományos szántóföldi kultúrák mellett – hangsúlyozta az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Bayer Hungaria Kft. nagyigmándi vetőmagüzemében.

Feldman Zsolt kiemelte, hogy mivel a vetőmagtermelés technológiájának alapvető része az öntözés, ezért az idei évben a mezőgazdasági vízszolgáltatási díj állam általi elengedése érdemi segítséget nyújtott a vetőmag-előállítóknak az ország azon részein, ahol még az idei csapadékosabb év ellenére is szükséges volt öntözni.

Fotó: Feldman Zsolt Facebook-oldala

Feldman Zsolt elmondta, hogy Magyarország a világ tíz legnagyobb vetőmag előállító országa között van, a magyar vetőmag ágazat tavaly 350 ezer tonnányi vetőmagot állított elő, amely fele-fele arányban jutott el a hazai és a külföldi piacokra.

Az államtitkár rámutatott, hogy az elmúlt években erősödött az a trend, miszerint az élelmiszer-ellátásban önellátóvá kell válni, és az ehhez szükséges folyamatokat fel kell gyorsítani. Hozzátette: a koronavírus-járvány miatt az ellátási láncok megszakadtak, ami rámutatott, hogy az önellátásra való átállás elengedhetetlen.

Feldman Zsolt arról beszélt, hogy a vetőmag előállítás erős, nagy tradíciókkal rendelkező ágazat Magyarország mezőgazdaságában, márpedig a minőségi vetőmaghoz való hozzáférés eldönti, hogyan tud teljesíteni az adott ország agráriuma.

Fotó: kormany.hu

Fábián Gergely, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM)iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára úgy vélte, hogy a Bayer legújabb magyarországi fejlesztése közös sikere a magyaroknak és a németeknek és megmutatja azt is, hogy a cég elkötelezett a fejlődés és a hosszútávú magyarországi jelenlét mellett.

Mint mondta, az elmúlt időszak megmutatta, hogy a technológiai fejlődés, a digitalizáció kiemelten fontossá vált, ez a beruházás pedig éppen ezeken a területeken valósult meg, s ezzel tökéletesen illeszkedik a magyar iparstratégiába.

Czunyiné Bertalan Judit, az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztosa kiemelte: a térségben jelenlévő tudás biztos alapot ad ahhoz, hogy nehéz időkben is jól teljesítsen a helyi gazdaság, Komárom-Esztergom vármegye a tudás révén képes lehet megteremteni a hátteret az újabb fellendüléshez.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke közölte, hogy Magyarország a vetőmag szaporító területet tekintve az európai rangsor hetedik helyén áll 110-130 ezer hektárral, miközben a vetőmag kereskedelmet éves szinten mintegy 180-200 milliárd forintos forgalom jellemzi. Az értékesítés háromnegyedét a kukorica, a napraforgó és az őszi káposztarepce forgalma adja – fűzte hozzá.

Kárpát Krisztina, a Bayer Hungária Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az elmúlt öt évben 8,2 milliárd forintnyi beruházást valósítottak meg Magyarországon, ebből csak tavaly 1,9 millió eurót k+f+i célokra fordítottak, aminek középpontjában a fenntartható gazdálkodás volt. A most átadott, teljesen automata vetőmag-csomagoló gépsorra 750 millió forintot fordított a Bayer – közölte.

Jelezte, hogy vetőmagjaik 30 százaléka a magyar, 70 százaléka a közép- és kelet-európai piacokra kerül.
A nyilvános cégadatok szerint a több mint 400 főt foglalkoztató Bayer Hungária Kft. a 2022-es üzleti évben 94,8 milliárd forintos árbevétel mellett 4,8 milliárdos nyereséget ért el.

agrotrend.hu/kormany.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés