Szántóföld

Őszi kalászos gyomirtás? A válasz- Reliance!

Létrehozva:

|

Hogy miért lett fontos a gabonafélék őszi gyomirtása többtényezős, egyre hosszabb történet.

Párat említek közülük: elsőként az egyszikű gyomok, köztük is a széltippan egyre tömegesebb megjelenése említhető. Az aszályos nyarakon a kétszikű gyomok magvai elfekszenek, csak a kultúrnövényekkel együtt kelnek, a hosszú enyhe őszi időjárás és a gabonára kitett műtrágya is igen jó körülményeket biztosítanak a fejlődésükhöz. Az enyhe, sokszor fagymentes téli idő is erősíti őket elvonják a tápanyagot és az éltető vizet. Új egyszikű gyomfajok erősödnek fel, mint az ecsetpázsit, perjefélék és a rozsnokok. Tavasszal igen korán virágzanak a veronikafélék, kérdés az időjárás milyen lehetőségeket enged a korai gyomirtásnak. A napraforgó árvakelést egy korai tavaszi kezeléssel sem tudjuk kontrollálni.

A miérteket már ismerjük, többször leírták. A mikor, hogyan és mivel már érdekesebb kérdések.

Mivel?

HA jó hatást várunk, bízhatunk a RELIANCE- ben. Őszi árpa őszi búza tritikálé és rozs kultúrában használható fel. Két magas koncentrációjú hatóanyag (400g/l flufenacet+200g/l diflufenikan) biztosítja a megfelelően magas szintű hatáskifejtést egy- és kétszikű gyomok ellen egyaránt.

1. ábra Reliance megbízható partner a legtöbb kalászos gyom ellen

A flufenacet sejtosztódás-gátló gyomirtó hatóanyag. A merisztéma szövetekben a hosszú szénláncú zsírsavak képződésének gátlásán keresztül akadályozza a sejtosztódást. Hatását pre- és posztemergensen is kifejti, elsősorban az egyéves egyszikű gyomok, a széltippan, perjefélék és ecsetpázsit ellen igen hatékony.

diflufenikan felszívódó, a karboxamidok családjába tartozó kétszikű gyomirtó hatóanyag pre- és posztemergens használatra. Blokkolja a klorofill képződését, majd a sejtek bomlását idézi elő. Hatáskifejtése a levelek kifehéredésével, majd elhalásával jól követhető.

A kombináció a legtöbb tipikus kalászos gabonagyom, még a nehezebben irthatók ellen is, kiváló eredményt mutat. Hatékony működését a mellékelt összefoglaló kísérleti eredmény bizonyítja. (1. ábra.)  Veronikafélék, árvácska, sebforrassztó zsombor, ebszékfű és egyszikű gyomok közül a széltippan ellen hatáskifejtése a konkurens kombinációnál is eredményesebb.

Mikor?

Mindkét hatóanyag hosszan tartó hatású, gyökéren keresztül is ható, a később kelő gyomok ellen is hatásos.  A diflufenikan talajon történő hatásához bemosó csapadék szükséges, és a széltippan elleni védekezés is annak kelése után biztosít markáns eredményt, ezért igen korai állománykezelést javaslunk. A legjobb, amikor az egyszikű gyomok 1-2 leveles, a kétszikű gyomnövények szik-2 leveles fenológiában vannak. Kultúrnövény szempontjából viszonylag kényelmes, 1-5 leveles az ideális fejlettségi állapot.

Hogyan?

A dózis 0,3-0,6 l/ha közötti az engedélyokiratban. Nehezebben irtható (kék búzavirág, szarkaláb, sebforrasztó zsombor, pipacs), vagy fejlettebb gyomok esetén mindenképp a maximális 0,6 l/ ha dózis javasoljuk. Alacsonyabb dózis (0,3-0,4 l/ha) mellé tribenuron-metil, metszulfuron-metil hatóanyagú kombinációs partner használata szükséges. Így a túlfejlett repce árvakelés ellen is tökéletes lehet.  Silwet Star adjuvánsunk használata 0,05% dózisban minden esetben segít a hatás maximalizásában.  A permetezés hatásfokát a talajfelszín is befolyásolhatja, rögmentes, egyenletes felszín az ideális.

2. ábra Reliance 0,6 l/ha + Silwet star 0,1 l/ha

Keverhetőség: A készítmény formulációja szuszpenzió (SC). Az őszi időszakban fontos rovarölő szerekkel kombinálható. Egyes aminosav, huminsav tartalmú biostimulátorok, lombtrágyák felerősíthetik a gyomirtó hatóanyagok működését, főként a diflufenikan esetén, ami átmeneti fitotoxicitást okozhat a kultúrnövényben. Keverés előtt kérjük, egyeztessünk a gyártókkal!

3. ábra A diflufenikan klorofill roncsoló hatása

AÖP, AKG: A RELIANCE felhasználható az AKG és AÖP programjaiban is

Az UPL integrált technológiai szemlélete szerint a kis magnormával vetett kalászosokat az ősz folyamán meg lehet erősíteni, bokrosodásukat lehet serkenteni. A TONIVIT, ATONIK biostimulátorok és az ADOB Gabona lombtrágya kiváló partnerek ebben!

A vírusvektorok levadászása szintén igen fontos őszi kérdés. Ebben a Cyperkill Max, Deltaphar vagy a Markate készítményünk segítségére számíthatunk. Amennyiben nedvesebb ősz jön, lisztharmat és levélfoltosságok ellen az árbarát Coplenn és Conrod lehet segítségünkre.

NE feledjük a legjobb gyomirtó a hibátlanul kelt, megfelelően bokrosodó, erőteljes kalászos állomány!

Jó vetést, sikeres őszi növényvédelmi munkát kíván a UPL Hungary Kft. csapata!

Vados Csaba
területi képviselő
UPL Hungary Kft.

(X)

Hirdetés

Fókuszban

Facebook