Gazdálkodás

Önellátás a hagymatermesztésben: elérhető cél?

A hazai piacon hetven százalékos lefedettsége van a magyar hagymának, de lehetne ez több is. Vannak azonban korlátok, hiszen a vöröshagymát – mint bármelyik más zöldségkultúrát – csak bizonyos vetésforgó keretén belül lehet biztonsággal termeszteni, tehát nem minden évben. A négy-öt éves vetésforgót ugyanis a növényegészségügyi szempontok miatt be kell tartani. A termelői kedv újbóli élénkülésének köszönhetően tíz százalék fölötti vetésterület növekedés lehet csak ebben az évben. Ezt erősítette meg Varga István, a Fruitweb zöldség ágazati képviselője.

Sokan kedvet kaptak a hagymatermesztéshez, amelynek köszönhetően ez a hetven százalékos lefedettség még növelhető is, sőt van is rá lehetőség, de aki érdeklődik a hagymatermesztés iránt, legyen óvatos is, hiszen a hagymát nem csak megtermelni kell, hanem tárolni, és piacra juttatni. Mi magyarok hagyományosan sok vöröshagymát fogyasztunk, de a világ hagymafogyasztása is dinamikusan növekszik. Az ötben-hetven tonna körüli termésátlagainkkal nem kell szégyenkeznünk az európai piacokon.

Forrás: pixabay.com

A jó átlagokhoz ma már alapvető feltétel az öntözés. A Dél-Alföldön különösen igaz ez a fokozódó szárazság miatt. A felszíni vízből jól lehet ezt megoldani, a Duna-Tisza-közében megtalálható nagyobb zöldségtermesztő cégek ilyen felszíni vízből öntöznek, amelyhez sokan megörököltek különböző rendszereket a múlt rendszerből, melyeket felújítottak és azóta is működtetnek -mondja a Fruitweb szakembere.

Sok termelő évek óta előnyben részesíti a holland és olasz fajtákat, mivel amagyar fajták a kilencvenes évek második felében megszűntek, majd a nemesítés is erre a sorsra jutott. A hazai fajták termőképessége alacsony volt a harminc tonnával, míg a holland fajta ötven tonnákat termett, de vannak olyan fajták, amelyekből még április végéig van raktáron, ami jól tárolható és kemény húsú fajta.

Idén jó előjelekkel indul a vöröshagyma szezonja, hiszen a korai felmelegedés olaszországi körülményeket tudott biztosítani a növénynek. Vetésforgónál a hagyma mellett jól társítható a burgonya és a gyökérzöldségek, hiszen ezeknek a betakarítási folyamataiban – így a gépesítésben – nagyon nagy a hasonlóság.

Ezekkel a növényekkel növelni lehet a gazdaságosságot és a piacra jutást. S hogy valóban hazai földben termett hagymát vásároltunk-e, ahhoz egy jó tanáccsal szolgál a szakember: barna színűnek kell lenni a külső páncélnak, mert a holland például sárgásabb.

Összességében tehát jó hír, hogy növekedhet a hagyma vetésterülete itthon, ebben a zöldségben igazán van lehetőség, ám csak öntözési lehetőséggel együtt. Akár önellátók is lehetnénk és a magyar földben termett vöröshagyma igen jó minőséget képvisel. A földön, ha van rá lehetőség még a gyomirtás is automatizálható. A világ hagymafogyasztása- és igénye ráadásul folyamatosan nő.

agrotrend.hu / Növényvédőszer

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Szakmai partner
Nyakas Farm
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés