Keresés
Close this search box.

Élelmiszergazdaság

Gazdálkodás

Kertészet

Természet

Ettől a gombától pöttyös a kajszi és lyukacsosak a levelek

A kajszin, a szilván, a cseresznyén és a mandulán is erősödik a levéllyukacsosodást okozó gombának, a sztigminának a fertőzése. – írja legújabb növényvédelmi előrejelzésében Zsigó György növényorvos.A levéllyukacsosodás vagy sztigminás levéllyukacsosodás, egy kizárólag csonthéjasokat megtámadó, Stigmina carpophila által okozott gombabetegség. Rügyelhalást és termésfoltosodást okoz, emellett jellegzetes tünete a leveleken megjelenő, 1-3 mm nagyságú lyukak.

A betegség az eső segítségével terjed, a levelek jellemzően a víz által jobban ért növényrészeken (a korona alsó és belső részein) lyukacsosodnak jobban.

Levéllyukacsosodást okoz

A gazdanövények szinte minden föld feletti része érintett, beleértve a rügyeket, a hajtásokat, a vastagabb ágakat, valamint a gyümölcsöket is. A fertőzés helyét eleinte a levélen, hajtáson és gyümölcsön megjelenő apró, 1-3 mm nagyságú, kárminvörös foltok jelzik.
A leveleken a kezdeti piros foltok először sárgászöld, majd barnás színbe mennek át, a közepük kifakul, végül (a növény védekező mechanizmusának köszönhetően) leválik a levélről, sörét nagyságú lyukakat hagyva maga után. A fertőzött levelek végül idő előtt lehullanak.

Levéllyukacsosodás tünetei a csonthéjás gyümölcsfákon

Pöttyösödést, foltosodást okoz

A legsúlyosabb tüneteket az őszibarackon okozza. Esetükben a kezdeti fertőzés után a hajtásokon és a gyümölcsökön megjelenő foltok (piros udvarú) sötétbarnába mennek át (a gyümölcsökön apró, lilás színű kiemelkedések képződnek, melyek később beparásodnak), a közepükön pedig mézgacsepp jelenik meg. A beszáradó és felrepedező foltokon keresztül később (moníliás) gyümölcsrothadás jöhet létre.

kajszin sztigmina

Védekezés

Fontos a fertőzött ágak és hajtások eltávolítása, és a lehullott levelekkel együtt történő megsemmisítése.

Mivel gombabetegségről van szó, nyugalmi állapotban kén- vagy réztartalmú lemosó permetezéssel lehet a fertőzés veszélyét csökkenteni.

Egyes réz és kéntartalmú gombaölők mellett pl. két felszívódó, a Chorus 50 WG és a Signum WG is engedélyezett. Hasonlóan felszívódó a Topas 100 EC és a Syllit 400 SC is, II. kategóriások. Aki a permetezés mellett dönt, annak javaslom, hogy a permetlét már egészítse ki a molyok vagy a cseresznyelegyek elleni rovarölőkkel is. Ahol a fagy vagy a monília elvitte a virágokat, ott is védekezzenek, mert a leveleknek a nyár végéig dolgozniuk kell! Ekkor alakulnak ki a következő évi termőrügyek. – figyelmeztet Zsigó György növényorvos.

agrotrend.hu/https://novenyvedoszer.hu/

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés