Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Kertészet

Zöldmetszés a szőlőben 1.

A hajtások visszavágását zöldmetszésnek hívjuk a gyümölcstermesztésben. Mint a legtöbb termesztés technológiai műveletet tudatosan, céljaink elérése érdekében végezzük, módját és idejét is ehhez igazítjuk.

Megkülönböztetünk termőhajtás bekurtítást, csonkázást és hónaljhajtás kezelést.

Fontos, hogy ismerjük az éppen „művelt” hajtás származását és szerepét a szőlő életében. A hajtások számát, a metszéssel, majd a precízen elvégzett hajtásválogatással szabályozzuk. Növényvédelmi szempontból figyelnünk kell a tőkenyak-, és törzstisztítására. A hajtás befűzéssel pedig optimális körülményeket teremtünk a fotoszintézishez és a bogyófejlődéshez és nem elhanyagolható szempont, hogy a betakarítást is megkönnyíthetjük. Ha ezen műveleteket lelkiismeretesen elvégeztük, akkor a zöldmetszés egy következő lépcsőfok ahhoz, hogy szőlőnk tényleg „jól érezze magát” és a terméssel meghálálja fáradozásainkat. Jelen cikkben csak a termőhajtás bekurtításra és a hónaljhajtás kezelésre térnék ki, a cikk második részében esik majd szó a csonkázásról részletesebben.

Forrás: arbovin-ea.de

Ha szeretnénk a kötődést fokozni, akkor a termőhajtáskurtítással 20-30%-kal eredményesebb termékenyülést érhetünk el. A szőlő vitorláját virágzást megelőzően kell lecsípnünk, levágnunk. Így biztosítjuk, hogy vitorla hiányában a fotoszintézisben keletkező anyagok átmenetileg nem a hajtás, hanem a fürtök irányába „indulnak”.

Le kell szögeznünk viszont azt, hogy ez elsősorban a fürt víz- és tápanyagellátásának kedvez és ezáltal csak a bogyónkénti magszám nőhet és teltebb fürtök várhatók, nem nő a bogyók száma.

A hosszanti növekedés 8-10 napig szünetel a beavatkozást követően, majd gyorsan fejlődő hónaljhajtásokkal kompenzál a növény, az ő kezelésükre, szabályozásukra, ezért nagy gondot kell fordítanunk. Növényvédelmi szempontból is kedvező számunkra a kurtítás, mivel peronoszpóraérzékeny részektől válunk meg és a lombfelület csökkenése is könnyebb védekezést tesz lehetővé. Később viszont a tömött fürtök miatt hajlamosabb lesz a termésünk a rothadásra. Azzal is számolnunk kell, hogy a nagyobb mennyiségű termés alacsonyabb mustfokkal, magasabb titrálható savtartalommal érik be.

A nyár folyamán a nyári-, vagy hajtó rügyek is kipattannak, hajtani kezdenek és másod- illetve harmadrendű hajtások lesznek, amelyeket eltávolítunk vagy visszavágunk.

A „feltisztítás”, a hónaljhajtások kezelése főleg a vékony lombozat kialakítása érdekében fontos.

Csökkentjük az önárnyékolás esélyét és befolyásoljuk a lombozat mikroklímáját, ám a meghagyott hónaljhajtásokkal növelnénk a növényvédelmi kockázatot, táptalajt hagynánk olyan kártevőknek és kórokozóknak, mint a levélatkák és a peronoszpóra.

Forrás: Gartro news Wien

A főhajtások öregedését is befolyásoljuk ezzel a kezeléssel, hosszabb lesz a teljesítő képességük élettartama. Bizonyos kutatások viszont alátámasztották, hogy a hónaljhajtások jelenléte pozitív hatással lehet a termésminőségre, illetve a téli rügyek differenciálódására.

Összefoglalva a szőlő zöldmetszése egy elengedhetetlen munkafolyamat, amelyet időben és percízen kell elvégeznünk, hogy szőlőnk fejlődése zavartalan lehessen. Gondoljunk csak arra, hogy hamarosan jön a szüret, ezért kellő energiát kell az idei termés sikerére fordítanunk.

Tamás Emőke

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés