Kertészet

Zöldmetszés a szőlőben 1.

A hajtások visszavágását zöldmetszésnek hívjuk a gyümölcstermesztésben. Mint a legtöbb termesztés technológiai műveletet tudatosan, céljaink elérése érdekében végezzük, módját és idejét is ehhez igazítjuk.

Megkülönböztetünk termőhajtás bekurtítást, csonkázást és hónaljhajtás kezelést.

Fontos, hogy ismerjük az éppen „művelt” hajtás származását és szerepét a szőlő életében. A hajtások számát, a metszéssel, majd a precízen elvégzett hajtásválogatással szabályozzuk. Növényvédelmi szempontból figyelnünk kell a tőkenyak-, és törzstisztítására. A hajtás befűzéssel pedig optimális körülményeket teremtünk a fotoszintézishez és a bogyófejlődéshez és nem elhanyagolható szempont, hogy a betakarítást is megkönnyíthetjük. Ha ezen műveleteket lelkiismeretesen elvégeztük, akkor a zöldmetszés egy következő lépcsőfok ahhoz, hogy szőlőnk tényleg „jól érezze magát” és a terméssel meghálálja fáradozásainkat. Jelen cikkben csak a termőhajtás bekurtításra és a hónaljhajtás kezelésre térnék ki, a cikk második részében esik majd szó a csonkázásról részletesebben.

Forrás: arbovin-ea.de

Ha szeretnénk a kötődést fokozni, akkor a termőhajtáskurtítással 20-30%-kal eredményesebb termékenyülést érhetünk el. A szőlő vitorláját virágzást megelőzően kell lecsípnünk, levágnunk. Így biztosítjuk, hogy vitorla hiányában a fotoszintézisben keletkező anyagok átmenetileg nem a hajtás, hanem a fürtök irányába „indulnak”.

Le kell szögeznünk viszont azt, hogy ez elsősorban a fürt víz- és tápanyagellátásának kedvez és ezáltal csak a bogyónkénti magszám nőhet és teltebb fürtök várhatók, nem nő a bogyók száma.

A hosszanti növekedés 8-10 napig szünetel a beavatkozást követően, majd gyorsan fejlődő hónaljhajtásokkal kompenzál a növény, az ő kezelésükre, szabályozásukra, ezért nagy gondot kell fordítanunk. Növényvédelmi szempontból is kedvező számunkra a kurtítás, mivel peronoszpóraérzékeny részektől válunk meg és a lombfelület csökkenése is könnyebb védekezést tesz lehetővé. Később viszont a tömött fürtök miatt hajlamosabb lesz a termésünk a rothadásra. Azzal is számolnunk kell, hogy a nagyobb mennyiségű termés alacsonyabb mustfokkal, magasabb titrálható savtartalommal érik be.

A nyár folyamán a nyári-, vagy hajtó rügyek is kipattannak, hajtani kezdenek és másod- illetve harmadrendű hajtások lesznek, amelyeket eltávolítunk vagy visszavágunk.

A „feltisztítás”, a hónaljhajtások kezelése főleg a vékony lombozat kialakítása érdekében fontos.

Csökkentjük az önárnyékolás esélyét és befolyásoljuk a lombozat mikroklímáját, ám a meghagyott hónaljhajtásokkal növelnénk a növényvédelmi kockázatot, táptalajt hagynánk olyan kártevőknek és kórokozóknak, mint a levélatkák és a peronoszpóra.

Forrás: Gartro news Wien

A főhajtások öregedését is befolyásoljuk ezzel a kezeléssel, hosszabb lesz a teljesítő képességük élettartama. Bizonyos kutatások viszont alátámasztották, hogy a hónaljhajtások jelenléte pozitív hatással lehet a termésminőségre, illetve a téli rügyek differenciálódására.

Összefoglalva a szőlő zöldmetszése egy elengedhetetlen munkafolyamat, amelyet időben és percízen kell elvégeznünk, hogy szőlőnk fejlődése zavartalan lehessen. Gondoljunk csak arra, hogy hamarosan jön a szüret, ezért kellő energiát kell az idei termés sikerére fordítanunk.

Tamás Emőke

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Szakmai partner
Nyakas Farm
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés