Kertészet

Új generációs megoldások a növényvédelemben: biológiai növényvédelem

A betakarítás utáni gyümölcskórokozók, azaz poszharveszt patogének, elleni védekezés az egyik legfontosabb kihívás a gyümölcsiparon belül. A penészgombák elszaporodása, amely amellett, hogy jelentős gazdasági veszteségeket okoz, komoly egészségügyi kihatásokkal is járhat a gyümölcs mikotoxinokkal való szennyeződése miatt.

A szintetikus gombaölő szerek továbbra is a leghatékonyabb eszközök a romlandó gyümölcsök és zöldségek betakarítás utáni gombás betegségeinek leküzdésére. A fungicidek használata azonban szigorú jogi szabályozás alatt áll az akut, kumulatív és szinergikus hatások miatt. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 2014-ben a vizsgált élelmiszerminták mintegy 45%-ban talált kimutatható szintetikus vegyületek maradékait, és az összes minta 1,9%-a haladta meg a törvényes határértéket. Ezenkívül az Európai Unióban nem engedélyezett peszticideket is kimutattak. A kémiai növényvédőszerrel kezelt gyümölcsökben és azok felületein szermaradványok maradhatnak, emellett a nagyfokú növényvédőszer használata miatt egyre több kórokozó lesz rezisztens a fungicidekkel szemben. Emellett a fogyasztói elvárások, az élelmiszerbiztonsági és környezetvédelmi előírások változása is igényli a peszticidek alkalmazásának csökkentését.


Fotó: Moon Bhuyan / Pixabay

A legújabb kutatások biztonságosabb és környezetbarátabb alternatív megoldásokat keresnek a szüret utáni betegségekkel szemben. A biológiai védekezésben az úgy nevezett, antagonista mikroorganizmusok, mint például az élesztők és baktériumok, használata egyre népszerűbb szerte a világon. Számos posztharveszt patogénel szemben, például Penicillium, Botrytis, Monilinia, esetében is előtérbe kerülhet alkalmazásuk. Az antagonista mikroorganizmusok ígéretes alternatívái lehetnek a kémiai gombaölő szereknek, illetve biztonságosabb az emberi egészségre és az ökoszisztémára nézve is, mint a kémiai növényvédőszerek.

Az élesztők biofungicidként való használata különösen bíztató, mivel fontos, hasznos tulajdonságokkal rendelkeznek.

A penészekhez képest gyorsabb növekedésűek, egyszerű táplálkozási igényekkel rendelkeznek, továbbá megfigyelték, hogy képesek a száraz felületek réseit is elfoglalni, valamint a tér- és tápanyagért folytatott versengési képességük is jelentős. A biológiai védekezésben használt élesztők számos kedvező biokémia mechanizmussal rendelkeznek: (i) kiválasztott specifikus enzimjeik és antimikrobiális anyagaik kiváltja a növényi rezisztenciát, (ii) képesek különböző felületekhez, így a gyümölcs, vagy akár a kórokozó gombák sejtjeihez kikötődni és azon megtapadni, (iii) a sebek felületén biofilm réteget képezve zárják el azt a kórokozók elől.

A versengés a tápanyagokért és/ vagy élőhelyért kulcsfontosságú tényezőnek számít, amivel az antagonisták képesek elnyomni a posztharveszt patogén gombákat. A legtöbb megfigyelésben mennyiségi kapcsolatot tudtak felfedezni a sebben található antagonista mikroba koncentrációja és a biokontroll ágens hatékonysága között. Emiatt alkalmazásuk során fontos figyelembe venni, hogy a biokontroll ágens megfelelően tudja kolonizálni a gyümölcs felületét. Az egy napig az antagonista szaporodását tekintve kedvezőbb hőmérsékleten tárolt gyümölcs esetében alacsonyabb romlási veszteség volt megfigyelhető, mint azoknál a gyümölcsöknél, amiket azonnal hűtve kezdtek el tárolni. A szabadföldi alkalmazásuk során fontos szempont, hogy erős túlélési képességgel és jó alkalmazkodó képességgel rendelkezzenek, ahhoz hogy biokontroll képességüket posztharveszt betegségek ellen ki tudják fejteni. Habár a versengési képesség egy fontos tulajdonság a biokontroll tevékenységben, nehéz meghatározni, hogy a patogének elnyomásában ez az egyetlen, vagy a fő hatásmechanizmus.

Az antagonista élesztők közé tartoznak a killer típusú élesztők is. Ezek használatára is kiemelt hangsúlyt fektetnek, ugyanis a kiválasztott extracelluláris fehérjéikkel képesek elpusztítani más fajú élesztőgombákat, penészgombákat és patogén baktériumokat, ezáltal csökkentik a gyümölcsök posztharveszt romlását. A bakteriális antagonisták antibiotikumok termelésével is képesek elnyomni más kórokozókat a betakarított gyümölcsök és zöldségek felületéről, ilyen például a Bacillus subtilis és Pseudomonas cepacia.

A két legfontosabb probléma a szintetikus gombaölő szerek alkalmazása során a betakarítás utáni betegségek elleni védekezésben a kórokozók fungicidekkel szembeni rezisztenciájának kialakulása, valamint a gyümölcsökben és zöldségekben lévő mérgező szermaradványok jelenléte. Ezért részesítik előnyben a környezetbarát technológiákat, amelyek nem, vagy csak elhanyagolható mértékben függnek a peszticidektől. Az elmúlt néhány évtizedben jelentős előrelépés történt a betakarítás utáni betegségek elleni védekezésben alkalmazott biológiai megközelítések felé. Nem célszerű azonban azt feltételezni, hogy a biofungicidek önmagukban történő alkalmazása minden körülmények között a betakarítás utáni betegségek teljes leküzdését eredményezi, mivel ritkák a tökéletes feltételek a biokontroll szerek kifejlesztéséhez. Ezért a mikrobiális antagonisták biokontroll hatékonysága viszonylag alacsonyabb, mint a szintetikus fungicideké.

Számos termék jelent már meg a piacon, ezért a növényvédelemben létfontosságú elemének kell tekinteni a biofungicideket, amikor a cél a gombaölő szerek használatának hosszú távú csökkentése. Számos kihívással kell azonban foglalkozni ahhoz, hogy egy kereskedelmileg sikeres, életképes és gazdaságos biofungicid termék jöjjön létre. Tovább kell vizsgálni azokat a mikrobiális antagonistákat, amelyek széles spektrumú gombaellenes potenciált mutatnak a különböző terményeken, illetve ezek további fejlesztése és a környezeti hatások figyelembe vétele is fontos. Szintén komoly kihívást jelent a mikrobiális antagonisták kereskedelmi méretekben történő gyártásának költséghatékony módszereinek kifejlesztése.

Dr. Ludman-Mihály Kata tudományos segédmunkatárs; Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, Élelmiszertudományi Intézet

agrotrend.hu / Debreceni Egyetem

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Szakmai partner
Nyakas Farm
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés