Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Kertészet

Tiltakoznak a zöldség-gyümölcs ágazat szereplői az EU csomagolásról és csomagolási hulladékról szóló rendelettervezete ellen

Több, az európai zöldség-gyümölcs termékpálya szereplőit tömörítő uniós szintű szervezet szólalt fel a jelenleg elfogadás alatt álló rendelettervezet ellen, amely fő célja az EU-ban keletkezett csomagolási hulladékmennyiség drasztikus csökkentése, illetve a felhasznált csomagolóanyagok nagymértékű újrahasznosítása.

Az ágazati szereplőket európai szinten képviselő szervezetek, így a Copa-Cogeca, a Freshfel Europe, az Európai Friss Termék Szövetség és az Európai Burgonyakereskedelmi Szövetség (Europatat) egy március 21-én kiadott közös közleményben kifejezik, hogy ugyan egyetértenek a szabályozás alapvető céljaival és támogatják a Bizottság 2022. november 30-i, csomagolásról és csomagolási hulladékról szóló javaslatában megfogalmazott törekvéseket, azonban a célok megvalósításának reális, méltányos és megvalósítható intézkedéseken kell alapulniuk a környezeti hatások tényleges csökkentése érdekében. Ugyanakkor a szervezetek aggodalmuknak is hangot adtak a rendelettervezet zöldség- és gyümölcs ágazatot érintő elemeivel kapcsolatban, amelyek közül különösen az 1,5 kg-nál kevesebb friss gyümölcs és zöldség esetében javasolt egyszer használatos csomagolási tilalmat tartják aggasztónak. Utaltak arra is, hogy a rendelkezés jelenlegi formájában figyelmen kívül hagyja a friss termékek szállítási, tárolási és értékesítési sajátosságait.

A közös álláspont szerint a valós alternatívák nélküli korlátozások a termékek védelmének és eltarthatóságának drasztikus csökkenésével, valamint a higiénia, a minőség és a nyomonkövethetőség veszélyeztetésével járhatnak együtt. Hangsúlyozzák, hogy a korlátozások nem javítanák az ellátási lánc környezeti hatását, hanem valójában a környezeti hatások növekedését, valamint az élelmiszer-pazarlást vonhatják maguk után. Azt is kifogásolják, hogy a javasolt tilalom aránytalanul nagy mértékben érinti a gyümölcs- és zöldségágazatot, továbbá nem alapos és tudományosan megalapozott hatásvizsgálaton alapul.

Az ágazati szervezetek ehelyett határozottan a fenti rendelkezések felülvizsgálatát szorgalmazzák, amely során nem a tiltásra, hanem az ösztönzőkre és egy olyan működőképes stratégiára kell összpontosítani, amely magában foglalhatja a környezetbarát termékek jelölésének (ökocímkék) előmozdítását és a csomagolások kezelésének javítását.

Fotó: wikimedia

A zöldség-gyümölcs ágazat uniós képviselői tehát olyan kompromisszumos megoldást sürgetnek, amely figyelembe veszi a zöldség-gyümölcs termékek heterogenitását és amely csökkentené a felesleges csomagolások használatát és elősegítené a környezetbarát (például újrahasznosított, lebomló vagy komposztálható) csomagolások használatát, ugyanakkor nem hagyja figyelmen kívül azokat az eseteket, amelyekben a műanyag csomagolás használata a jelenlegi technológiai lehetőségek mellett minőségi és élelmiszerbiztonsági szempontból elengedhetetlen.

A rendelettervezettel kapcsolatos fenntartások és aggályok megfogalmazása mellett arra is rámutatnak, hogy a zöldség-gyümölcs ágazat szereplői már jelenleg is tesznek lépéseket a csomagolási rendszerek javítása, a műanyag csomagolás csökkentése és az élelmiszer-pazarlás megelőzése érdekében, így már most is alkalmaznak környezetbarát csomagolásokat. Ezeket az erőfeszítéseket tehát a megfelelő szabályozással kell támogatni és kerülni kell az olyan követelményrendszerek bevezetését, amelyek e célok ellen hatnának, illetve esetlegesen nem szándékolt következményekkel járnának.

agrotrend.hu / NAK

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés