Kertészet

Színes, édes, vitamindús?! – paradicsomszüret a Nébih „kertjében”

A Szupermenta korábbi, tavaszi terméktesztjén vizsgált paradicsom-vetőmagokkal végeztek kísérletet a Nébih Tordasi Növényfajta Kísérleti Állomásán. A szakemberek összesen 25 vetőmag tételt vetettek el, és figyelemmel kísérték a fejlődésüket a mag földbe kerülésétől egészen a paradicsomok betakarításáig.

A Nébih feladatkörébe tartozik – többek között – a növényfajták állami elismerése, engedélyezése, ellenőrzése és nyilvántartása is. A tordasi állomás a teljes hálózatot tekintve, központi feladatokat végez a fajtakísérletek kiszolgálására. Éppen ezért – a Szupermenta paradicsom-vetőmag terméktesztjének folytatásaként – ezen az állomáson végeztek leíró kísérletet a szakemberek azzal a céllal, hogy hasznos információkat nyújtsanak a fajták termesztési és felhasználási tulajdonságairól a hobbikertészkedők részére.

A magokat március elején vetették el üvegházban, és gondosan ápolták a belőlük kifejlődött palántákat. Április közepén a palántatálcákból fűtetlen fóliasátorba ültették a megerősödött növényeket, ahol csepegtető szalag segítségével öntözték őket. A növények tovább növekedtek, ezért felkötözték őket, a hónaljhajtásaikat eltávolították, a főszárat pedig zsinór mellett felvezették. A kiültetés után hamarosan megjelentek rajtuk az első virágok, melyek beporzásához poszméheket telepítettek, így június közepén már érett, különböző színekben pompázó cseresznye- és koktélparadicsomokat szedhettek a növényekről. A termesztés folyamatát és a terméseket illetően is elmondható, hogy jól vizsgáztak a paradicsomok, hiszen megfelelő ütemben fejlődtek, és a várt termést hozták.

A tesztben résztvevő fajták alakjukat, ízüket és színüket tekintve is sokfélék voltak. A laboratóriumi vizsgálatok során a szakemberek megmérték a termések cukor-, sav-, C-vitamin- és likopintartalmát is. Az eredmények azt mutatták, hogy átlagosan 4,4g/100g volt a cukor- és 0,47% (m/m) a savtartalmuk. A bogyókban átlagosan 23,9 mg/100g C-vitamint mértek a szakemberek, a likopintartalmuk pedig átlagosan 9,43 mg/100g volt. A termésekben a különböző mennyiségben jelenlévő likopin külső megjelenésükben is megmutatkozik, ugyanis ez határozza meg a paradicsomok színét: a pirosban van a legtöbb, míg a sárga színűekben a legkevesebb likopin.

A népszerű kedveltségi vizsgálat természetesen a cseresznye- és koktélparadicsomok esetében sem maradhatott el. A szakértők és laikusok értékelése alapján, minden értékelési szempontot figyelembe véve, a legkedveltebb fajta a Ravello (Samen Pfann, F1-Hybride paradicsom) lett, a második helyen a Zucchero (Blumen, Sapore Italiano Pomodoro, F.1 paradicsom), míg harmadikként a Nugget (Kiepenkerl, F1 cseresznyeparadicsom) végzett.

További információk, érdekességek és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán: https://szupermenta.hu/mitol-piros-a-paradicsom-cseresznye-es-koktelparadicsomokkal-kiserleteztunk/

agrotrend.hu / Nébih

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Szakmai partner
Nyakas Farm
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés