Kertészet

Okostelefon segítheti az alma növekedését

A kistermelők még nem engedhetik meg maguknak a mezőgazdasági tanácsadást Szerbiában, így ősi megfigyelésekre támaszkodnak az almatermesztés során. Öt fiatal úgy döntött, hogy a legmodernebb technikával segít be nekik.

Létrehozva:

|

Az alma az egyik legfontosabb mezőgazdasági exportterméke Szerbiának. Európában a hatodik helyen vannak, és még mindig van növekedési potenciáljuk – írja az origo.hu.

A modern technika nagy segítséget nyújt az agráriumnak – fotó: pixabay.com

A kisebb termelők viszont engedhetik meg maguknak az almatermesztési tanácsadót. Egy startup sietett a segítségükre és kifejlesztett egy olyan mobil alkalmazást, a MapMyApple-t, amellyel segítik az almaültetvények gazdáit.

Az alkalmazás a Future Agro Challange verseny döntőjébe is bekerült.

David Blazevski, az alkalmazás egyik programozója elmondta a Telegraph Businessnek, hogy pontosan miként segítik az almatermelőket. A riportban a fiatal vállalkozó elmondja, hogy a digitalizáció egyre inkább kiterjed az élet minden területére, beleértve a mezőgazdaságot is. Sajnos sok gazdálkodó számára ezek a modern technológiák még nem eléggé érhetők el.

A startup alapítói azt szeretnék, hogy a mezőgazdasági technológiák minden termelő számára hozzáférhetőbbé váljanak, ezáltal elősegítsék a termelékenységet és időt takarítsanak meg. Ezért céljuk, hogy tovább javítsák a MapMyApple alkalmazást, megfogadva a gyümölcstermelők igényeit.

A Fresh Agriculture Technologies-t 2018-ban alapították, a céget Szerbiából és az Egyesült Államokból érkezett magánbefektetők támogatják.A megalakulás óta három nyelven fejlesztették ki az applikációjukat, kibővítették piacukat, és tervezik a további bővítést a világ minden gyümölcstermelője számára.

Az alkalmazás mögött öt fiatal áll, akik a programozás, a közgazdaságtan és az agronómia területéről érkeztek.

Az alkalmazás felhasználói​​elsősorban egyéni termelők vagy mezőgazdasági üzemek dolgozói, jellemzően 25 és 45 év közöttiek, akik átlagosan körülbelül öt hektáros almaültetvényekkel rendelkeznek.Ezek a gazdák elkötelezettek az alma hosszú távú termesztése iránt, és az applikációnak köszönhetően javítani szeretnék termelékenységüket és terményeik minőségét.

Az emberi tényező azonban még mindig pótolhatatlan, így a szoftveres megoldás csak könnyebbé teszi a gyümölcsös napi gondozását.

A MapMyApple olyan, mint egy digitális asszisztens, vagy mint egy "zseb-agronómus", amely az ültetvény adatainak megadása utánnapi terveket készít az ültetvény igényeinek megfelelően, és támogató információkat nyújt az időjárás, a csapadék, a jelenlegi fenofázis (a növény egyedfejlődési szakasza), valamint a gyümölcsösök műholdas képei alapján.

Az alkalmazás folyamatosan tárolja a termesztés történetét, függetlenül attól, hogy végrehajtotta-e az ajánlást a termelő, vagy maga döntött a beavatkozásokról.

Sok gyümölcstermelő panaszkodik a megbízhatatlan időjárásra, például a fagyra vagy a jégesőre, amely gyakran okoz váratlan, de tartós hatást a gyümölcsültetvényre nézve. A betegségek és a kártevők is nagy problémát jelentenek, hiszen tartósan károsíthatják a gyümölcsöt.

Épp ezért a gyümölcstermesztőknek értesítési rendszerre van szükségük, amely figyelmezteti a helyi kártevők előfordulásának veszélyét, és javaslatokat tesz a permetezésre és az egyéb védelemre.

Az alma a világon a legtöbb termesztett gyümölcs, melyet a legnagyobb mértékben is fogyasztanak. Az applikáció mellett azonban a cég tervei közt szerepel más gyümölcsültetvények támogatása is, így a MapMyApricot (sárgabarack), MapMyCherry (cseresznye), MapMyPeach (őszibarack), MapMyPlum (szilva), MapMyPear (körte) mobilalkalmazás megjelenése is.

agrotrend.hu / origo.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook