Kertészet

Növényvédelmi aktualitások, 2023. június

Megjelent sok olyan károsító, ami gondot jelenthet – Zsigó György növényorvos tanácsai.

Létrehozva:

|

Erős invázióval támadnak a levéltetvek minden növényünkön, már a kajszin is. Számos tetűfaj a dísznövényekről a termesztett növényekre is átterjedhet. A fatörzsön csapatostul vonuló hamvas szilva levéltetvek látványa számomra is megdöbbentő volt, 05.31-én Soroksáron filmeztem le a vándorló tetveket.


1. kép: díszcserjén mézharmat

 

A varas almalevél fotója is 05.31-én készült, ennél a fánál már nehéz lesz megakadályozni a gyümölcsfertőzést. Azért még ne adja fel a kertész!


2. kép: varasodás kárképe almalevélen

A lisztharmatok jelenlétén nem csodálkozom. A szőlőnél biztosan számolni kell vele.

Árnyékliliomon fényképeztem a csigák kárképét 05.23-án. Innen a zöldségekre is átmászhatnak!


3. kép: árnyékliliomon csigarágás kárképe

 

Gyakorlatilag az összes gyümölcsmoly és a cseresznyelégy is rajzik. Hegyi Tamás kollégám május 21-i levelében írt arról, hogy megtalálta az első almamoly tojást.


4. kép: almamolya tojás (fotó: Hegyi Tamás)

 

Egyes cseresznye és kajszifajtákon idén tarolt a blumeriella, rongyosan lógnak a levelek az ágakon és már megjelentek a levélnedvességhez kötődő egyéb levélbetegségek is a csonthéjasoknál. A kajszin 05.29-én már termésen fotóztam a levéllyukacsosodást okozó gombának, a sztigminának a tüneteit, előzőleg írtam már a védekezésről, az akkor felsorolt hatóanyagok mellett a ciprodinil és a penkonazol hataóanyagúak is engedélyezettek egyes csonthéjasoknál.


5. kép: sztigmina kárképe kajszin

 

A parlagfű csírázásához fény szükséges. Ahol sérül a zárt növénytakaró pl. a kapálatlan ágyásokban, a kikopaszodott gyepekben, a facsemeték ültetőgödreinél, ott nemsokára megjelennek a gyorsan növekvő parlagfüvek. Házikertekben a legjobb, ha gyökerestül kihúzzuk a töveket. Gyomláljuk ki a gazt!


6. kép: parlagfű

 

A szárazság, de a túlzott talajnedvesség is megakadályozhatja bizonyos tápanyagok pl. a vas vagy a kalcium felvételét. Aki végül úgy dönt, hogy permetezni fog, adagoljon mikroelemeket tartalmazó lombtrágyát is a permetléhez. Az egészséges almaterméshez szükséges kalcium 80%-ának a virágzástól számított 6-7 héten belül be kell jutnia az almafába. Az almához válasszanak kalciumot is tartalmazó levéltrágyát.

agrotrend.hu / NAK, Zsigó György, NMNK

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook