Kertészet

Ne a külföldit vegye, már kapható a magyar is!

Érik az eper: az utóbbi napokban már megkóstolhattuk az első hazai, igaz, még fólia alatt termesztett piros gyümölcsöt.

Az elmúlt héten egyik-másik árusnál a szolnoki piacon is felbukkantak már az magyar eprek első példányai, versengve a vásárlók kegyeiért a görög származású, olcsóbb kínálattal. Vidéken is készülnek a „dömpingre”.

Felmérve a szombati piaci választékot, jász-nagykun-szolnoki termést nem talált a szoljon.hu, a Tiszakécskén és a Kecskemét melletti földeken termett gyümölcsök képviselték a hazai kínálatot.

A szolnoki Török Ferencné is hosszas gondolkodás után döntött úgy, hogy vesz egy kis kóstolót.

– Korainak tartom még ilyenkor az epret, azért vacilláltam, de nagyon szeretjük mindnyájan. A külföldről származókért viszont nem rajongunk, azokat még éretlen állapotban szedik le és hiába pirosodik meg, mire a piacra vagy a boltokba kerül, sokszor semmi íze nincs. A fóliás eper is kétesélyes, de van, hogy kifog az ember igazán jót.

– A vevők még bizalmatlanok, inkább csak nézegetik – árulta el az egyik kereskedő is. – De voltak többen is, hogy pár nappal ezelőtt vittek belőle egy kicsit, aztán ismét visszajöttek vásárolni, mert ízlett nekik.

Lászlóné Laczkó Rozália őstermelő is tiszakécskei, fólia alatt termett epret árul, háromféle méretben.

– Kedden hoztam először epret, akkor még nemigen vitték. Most már veszik, főleg a nagyobb szeműeket – mutatta a választékot. – A Clery fajta a legkorábban érő, ezt az idén jó tíz nappal hamarabb szedhettük, mint a tavaly, de most lelassult az érése. Az se jó ám, hogy ilyen hamar termett, még nincs nagy kereslet rá ilyenkor, így gyengébb áron tudjuk értékesíteni. Tavaly a nagyobb szeműt kétezer forintért árultuk, idén csak ezernyolcszázért. A szabadföldiek viszont valamivel későbben fognak érni, úgy néz ki, olyan két hét kell még neki. Bántotta a lehűlés, a csütörtök hajnali fagy, ráadásul most hidegek lesznek az éjszakák a következő napokban, így lelassul az érése.

Az őstermelő azt is elárulta, megfigyelték, hogy jó időben jobban is viszik az epret a vásárlók.

Bár az enyhe tél és a kellemes hőmérsékletű tavasz miatt korábbi érést és nagyobb terméshozamot prognosztizáltak, a jóslat korántsem biztos, hogy beválik – éppen az időjárás miatt.

A Szandaszőlős mellett 4,2 hektáron szabadföldi epret nevelő őstermelő, Pozderka István például arról számolt be, hogy egyik reggelre a termés negyven százaléka elfagyott, pedig védekeztek füstöléssel a hideg ellen.

– Ha nem is rekordmennyiségű, de jó termés lett volna, ha nem jön rá ez a hideg – árulta el. – Korábban azt reméltük, hogy május tizedike körül már szedni lehet a szabadföldi epret, de úgy néz ki, inkább késésben leszünk. Már több éve visszatérő probléma, hogy az első hét termését elviszi az időjárás. Sok fólia alatt termelő ismerősöm van, akik szintén azt mondják, hogy náluk is csúszik az érés. Így arra lehet számítani, hogy lesz majd pár hét, amikor egyszerre lesz jelen a piacon a fóliás és a szabadföldi eper, így egy dömping időszak várható.

Az érést az is hátráltatja, hogy nagyon későn kerültek nyugalmi állapotba a növények az enyhe ősz miatt, de a jó terméshez +5 °C alatti hőmérsékleten ötszáz-hétszáz órányi, nyugalmi időszakra lenne szükségük. Reméljük, nagy kárt már nem tesz a termésben az időjárás és május tizedike-tizenötödike körül piacra kerülhetnek a szabadföldiek. A legkorábbi Clery fajta nálunk most van teljes virágzásban, a mások még csak most kezdenek.

Mindezek ellenére Pozderka Istvánéknál már nagyon sokan érdeklődtek az eper iránt, sőt egyesek már márciusban is epret kerestek… Mint ahogy várják már az édes gyümölcsöt Karcagon és környékén is, ahol azonban egyelőre alig találni árust, akinél kapható a fóliás verzió. Néhány hét múlva azonban az ottaniak is nagy eperdömpinget jósolnak.

agrotrend.hu/szoljon.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés