Kertészet

Megválasztották a borászok borászát

Tizenötödik alkalommal választotta meg a szakma a borászok borászát. Erős volt a mezőny, az ötven legjobb jelölt közül az öt döntőbe jutott a Tokaj-hegyaljai, a Villány–Siklósi és a Pannonhalma–Sokoróaljai borvidéket képviselte.

Létrehozva:

|

Az előző évek győztesei választják meg, hogy idén ki az ötven legjobb borász Magyarországon, majd az ötven legjobb borász két forduló alapján választja ki, hogy ki legyen az év borásza – mondta Rókusfalvy Pál, a Borászok borásza verseny főszervezője.

fotó: pixabay.com

Így volt ez most is. Idén a szakma választása Bodó Juditra esett. A felvidéki származású, első generációs tokaji borász egy hektár szőlővel kezdte, mára pedig már a kilenc hektár bioművelésű területről évente 18 ezer palac kbort készít.

„A lehető legmagasabb díj az, amikor az embert saját környezete, a kollégái emelik ki, és ez azért fontos, mert jelzi, hogy jó úton vagyunk, és hogy jó irányba mozdítjuk elő a borvidékünket vagy a környezetünk életét, és ezért is borászkodunk, egy élő világörökség továbbvitele az elsődleges szempont a borászkodásban is” – fogalmazott Bodó Judit, a Bott Pince borásza.

Az utánpótlás minden szakmában fontos, ezért a borászok megválasztják a jövő borászát is. A címet és a mellé járó ösztöndíjat minden esztendőben egy szőlész-borász szakos egyetemi hallgató kapja, aki egy szemesztert külföldön tanulhat. Az elismerést ezúttal Takács Réka, az Eszterházy Károly Egyetem hallgatója vehette át.

A szakma azonban nem csak a kollégák teljesítményét ismeri el, hanem átadja a Borászok Barátja díjat is, amit egy olyan civil személy kap, aki a saját területén sokat tesz a magyar borok ügyéért. Idén Bányai Botond Gábor borszakíró a díjazott. Az etyeki gála résztvevői 2021-ben a díjazottak mellett az élet újraindulását is ünnepelték. Az ágazat átvészelte a járványügyi korlátozásokat, így a szakma most megújult erővel folytathatja a munkát.

Nagy István agrárminiszter szerint az agrárium ékköve a borászat. Az utóbbi években a hazai borászok munkája nyomán a hazai borfajtákra helyeződött a hangsúly, és az ágazat elmozdult a vendéglátás, a gasztronómia felé, és a járvány alatt új értékesítési formákat találtak.

A koronavírus-járvány nehézségeinek enyhítése érdekében a szaktárca tavaly csaknem ötmilliárd forintnyi többletforrást biztosított az ágazat számára. A segítség idén sem marad el. Csak ebben a hónapban két beruházási pályázat nyílik, amelyek az élelmiszeripari cégek mellett a borászok számára is újabb fejlesztéseket tesz lehetővé.

„A borászatok technológiai fejlesztésére 8,5 milliárd forintos értékben hagytunk jóvá támogatásokat, s ez több mint négyszáz hazai borászatot érint. És hogy ne feledkezzünk meg az új, nagy lehetőségekről, amit a Vidékfejlesztési programban nyitunk, azok az élelmiszer-feldolgozáshoz kapcsolódó pályázataink, amelyek most június közepén a következő napokban jelennek meg” – mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium államtitkára.

Az Agrárminisztérium és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa a következő hetekben írja ki a minőségrendszerekhez kapcsolódó borpromóciós pályázatot. A több mint hétmilliárd forint támogatásból a borászok 3,2 milliárd forintot használhatnak fel.

agrotrend.hu / hirado.hu

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook