Kertészet

Erre figyelj, ha átültetnéd a növényeidet!

A cserepes növényeknek időről-időre szüksége van frissítésre, átültetésre. Egész egyszerűen azért, mert kinövik az eredeti lakhelyüket, egyre nagyobbak lesznek, több táplálékot vesznek föl a földből. De frissítés céljából, egészségügyi átültetést is érdemes olykor végezni, ettől a zöldek gyorsabban nőnek, a virágos cserepesek pedig pompásabb, nagyobb virágokat hoznak.

Létrehozva:

|

Mikor végezd az átültetést?

Jellemzően még a tavasz elején vagy ősszel, egy csendesebb időszakban érdemes a növényeket átültetni. Télen, mikor vegetálnak, kevesebb a nagyfény, nem érdemes a növényeket bolygatni. Nyáron pedig, a legjobb, növekedős, virágzós idejükben nem szabad semmiképpen sem átültetni a növényeket, ha egy mód van rá, mert megakadhatnak a virágzásban, rügyezésben, növekedésben. Sőt így hamar el is száradnak.

Milyen gyakran ültesd át a növényeid?

Kisebb, még növekvő növényeknél érdemes kétévente egy átültetést végezni. A nagyobb terjedelemmel, gyökérzettel rendelkező növények beérik kevesebb bolygatással, átültetéssel. Ott, ha a gyökérzet elfér kényelmesen, érdemes csak a felső talajtakarót lecserélni, feltölteni frissre, ami tápanyagban gazdag.

 Jellemzően akkor kell átültetni a növényeket, ha már kilóg a gyökérzetük, nem tudnak tovább nőni, túl nagy a zöldrészük, nem metszhető és félő, hogy felborul a cserép így.

Erre figyelj átültetéskor!

Készíts elő mindent a kezed ügyébe. Legyen többféle méretű csereped otthon, olyan friss virágfölded is, ami passzol az ültetendő növényhez és tápoldatot is készíts haza. Lehetőség szerint ne bolygasd a gyökérzetét, teljes egészében, a földdel együtt vedd ki az előző cserépből a növényt. Kicsit be is locsolhatod, akkor könnyebben kivehető. A virág hagymáját, gyökérzetét a teljes földlabdával együtt tedd a másik, előkészített, már félig virágfölddel feltöltött cserépbe! Helyezd bele óvatosan, majd kicsit nyomkodd meg a földet, hogy tartson, végül öntsd fel teljesen földdel a cserepet. Két ujjnyi csíkot hagyj ki azért öntözőterületnek. Végül tömörítsd a földet alaposan, tapogasd le és jól öntözd meg. A tetejére tehetsz mulcsot is, hogy ne párologjon el azonnal a víz belőle. Nagyon figyelj az átültetett növény öntözésére jó darabig, maradjon mindig nedves a földje. Ne állítsd közvetlenül tűző napra és kerüld egy darabig még a különböző trágyák, tápoldatok használatát is.

A cikk hasonló érdekességek mellett megtalálható a szeretemamezogazdasagot.hu oldalon is!

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook