Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Kertészet

Lehullott gyümölcsök megfigyelése

2021. évi 24. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Érdemes közelebbről is megvizsgálni a lehullott gyümölcsöket, leveleket! Az őszi fertőzés nagyságából, a kórokozók és kártevők következő évi károsítására is következtethetünk.   

bíborszínű eszelény gyönyörűen csillanó, 4-6 mm-es ormányos bogár, a talajból kora tavasszal mászik fel a fákra. Főleg az almán és a kajszin károsít, de megtalálható más gyümölcsfajokon is (pl. meggy, cseresznye, szilva, őszibarack), ezért talán ez az egyik legveszélyesebb eszelényfaj térségünkben.  Vadon termő gyümölcseink közül leginkább a galagonyát és a kökényt kedveli. A rügyeket, majd a virágokat, a fiatal terméseket rágja meg. A kis gyümölcsökbe helyezi a tojásait, melyek belsejét a kukacok kirágják. A lárvák a kifejlődésük után a talajba vonulnak bábozódni. Itt alakulnak át imágóvá, ezekkel találkozhatunk majd a következő tavasszal a fán, tehát egy nemzedékes, ugyanakkor a teljes fejlődési ciklus két éves. A társaság egy része azonban nyár végén is felébred és az érésben lévő almákon ún. telelési táplálkozást folytat. A tavaszi és a nyári rágások begyógyult sebeit láthatják az alábbi fotón, Golden almán.

A hullott gyümölcsök 30-40 %-án megtaláltam a kártételét, tehát 2022-ben már korán tavasszal figyelni kell a bogarak megjelenését, illetve kárképét, a lyukas rügyeket.  A védekezés fontos eleme a ragacsos övezés a törzsön és a törzs tisztítása, ugyanis a kifejlett imágók a törzs repedéseiben telelnek. Ritkításukkal jelentősen csökkenthető a rügyek és virágok tavaszi károsodása. A fák alatti talaj bolygatásával a talajban áttelelő lárvák jelentős része szintén életképtelenné válik.

Ezt a fotót elküldtem Pénzes Béla professzor úrnak. Köszönöm a segítségét, idézek a leveléből. „A poloskaszagú almadarázs lárvája amikor kikelt a tojásból az epidermisz alatt egy sekély, félkör alakú aknát készít. Ha ilyenkor éri valami a lárvát, akkor nem tudja a magházat kiüregesíteni és így megússza a gyümölcs. A fotón látható korábbi lávajárat a gyümölcséréskor egy félkör alakú parás csík formájában látható.” Egy nemzedékes, a virágzás környékén rajzik ki a talajból. Tehát az életmódja és a kártétele is hasonló a szilvában élő rokonához. Valószínű, hogy az előrejelzésére is beválik az a fehér színű ragacslap, mellyel a poloskaszagú szilvadarázs tavaszi megjelenését figyeljük meg (www.csalomoncsapdak.hu). 

„A jó kertész télen sem tétlenkedik. Tanul és karbantartja a szerszámait.” Az egyik kertbarát körben indította az előadó ezekkel a mondatokkal az előadását. A keresőbe beírtam: „a jó kertész télen” szavakat és sok hasznos oldallal találkoztam. Böngésszenek Önök is! Néhány cikket, videót kiemelnék a kínálatból:

  • A felhívások biokertészeknek szóló változatait megtalálják a biokutatas.hu oldalon, melyekben csak az ökológiai termesztésben engedélyezett készítmények szerepelnek. Ugyaninnen sok hasznos kiadványhoz is hozzájuthatnak.  
  • A legkényesebb szerszámunk, a metszőolló karbantartásáról ír egy hasznos összefoglalót a Magyar Mezsgye
     
  • A lakásba jutott márványos poloskák csapdázásáról olvashatnak itt. Állítólag az USÁ-ban a szomszédok fogadásos versenyeket is rendeznek. Ki fog egy éjszaka alatt több poloskát?                      

Üdvözlettel:                                               

Zsigó György és az ÖMKi csapata 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés