Kertészet
Jó szezonban bíznak a kajszisok
Elkerülték a tavaszi fagyok a barackosokat, a hazai és az európai termelők is jó szezonban bizakodnak. A termésmennyiség szempontjából idén Olaszország járhat a legjobban, az olasz ültetvényekről kerül ki az uniós kajszitermés közel fele.
Nem lesz hiány idén kajszibarackból, a hazai és az európai kertészek is jó termést várnak ebben a szezonban – derült ki a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeb) elemzéséből. A szervezet európai körképe szerint míg a múlt évben a legtöbb termesztőkörzetben súlyos veszteséget okoztak a fagykárok, ebben az évben csak jóval kisebb mértékben érintette az ültetvényeket a lehűlés. Idén tavasszal is jelentkezett a fagy az összes nagy termelőnél, márciusban Görögországban és Olaszországban, áprilisban pedig Franciaországban és Spanyolországban. Nagy különbség viszont a múlt évhez képest, hogy 2022-ben csak a spanyolok szenvedtek komoly és a görögök mérsékeltebb károkat, míg a többi termelő átlagos vagy kevésbé jelentős termésveszteséggel vészelte át ezt az időszakot.
Fotó: Pixabay
Szakértői becslések szerint a 2021-es 393 ezer tonna után ebben az évben 515 ezer tonna körüli mennyiséget takaríthatnak be az uniós kajszitermesztők. Ez csaknem harmincszázalékos emelkedés a tavalyi rekordalacsony szinthez képest, az elmúlt öt év átlagát azonban még így is nyolc százalékkal alulmúlja.
A legkedvezőbb kilátások jelenleg Olaszországban vannak, náluk 11 százalékos termésnövekedést jósolnak, az idén várt 263 ezer tonnás termés a teljes uniós mennyiség felét teheti ki. A franciák sem szomorkodhatnak, hiszen náluk az átlagoshoz képest nyolc százalékkal bővül a termés, 128 ezer tonnás volumennel a második legjelentősebb termelőnek számítanak ebben a szezonban. A görögök és a spanyolok ugyanakkor nem jártak jól az idén, utóbbi esetében a fagykárok miatt a megszokott mennyiségnek csupán a felét takaríthatják be a kajszitermesztéssel foglalkozó gazdák.
A hazai termelőknek is szerencséjük volt az idén, így az előző évekhez képest jó termést várhatnak. Az utóbbi két évben nem kímélték barackosainkat a tavaszi fagyok, ami erősen meg is mutatkozott a hozamokban és a termésmennyiségben.
A FruitVeb szakemberei szerint azonban idén egy „láthatatlan felső erő nagyon vigyázott a magyar barackra”, mivel a húsvétra jósolt lehűlés során is csak kis körzetekben süllyedt a hőmérséklet mínusz négy Celsius-fok alá. Bőven volt ok az aggodalomra, hiszen az Országos Meteorológiai Szolgálat is azt jelezte, hogy az ünnepek alatt további kemény fagyok várhatók. Aki csak tehette, felkészült, hogy minden eszközt bevessen.
Jelenleg háromféle technológiával lehet igazán eredményesen védekezni a fagy ellen: a korona feletti fagyvédelmi öntözéssel, a paraffingyertyás hőtermeléssel és a szélgépek alkalmazásával. A hazai nyolcvanezer hektárnyi gyümölcstermő terület 10-15 százalékán védekeznek a gazdák a fagyok ellen valamilyen módszerrel, míg ténylegesen hatékony technológiákat ötszázaléknyi területen alkalmaznak. Bár alacsonynak tűnik ez a mérték, mégis jelentős az elmozdulás, hiszen három-négy évvel ezelőtt az arány még csaknem nulla százalék volt. A következő időszakban pedig tovább nő majd a fagyvédett ültetvények aránya, hiszen az év elején nyitva álló pályázat eredményei még nem az idén, hanem majd csak jövőre mutatkoznak meg a gyakorlatban.
A kajszi mellett az őszibarackfák is túlélték a lehűlést, az idén pedig nagyobb fagyok szerencsére már nem várhatók. A FruitVeb szerint egyelőre úgy tűnik, hogy elegendő mennyiségű magyar barack kerülhet idén a piacra, csak a nagyon korai fajták esetében lesz terméskiesés.
agrotrend.hu / Magyar Nemzet, Köpöncei Csilla