Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Kertészet

Itt a szezon vége, kevés termett kedvenc gyümölcsünkből

Még néhány nap és befejeződik a kajszibarack szezonja Tolnában, a nagy hőség meggyorsította az érést. Már ahol volt minek beérni, hiszen az áprilisi fagy leszüretelte a termés jelentős részét.

Tolna megyében is nagy volt a fagy­kár, csak kisebb körzetekben – Báta, Bátaszék környékén – maradt meg a termés egy része, írja a Tolna megyei hírportál.

Nem csak hazánkban csökkent a sárgabaracktermés az idén, az uniós országokban is kevesebb termett az időjárás miatt. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a kajszi kivitele 80 százalékkal visszaesett. A legnagyobb célpiac Ausztria volt. A Budapesti Nagybani Piac kínálatában a belföldi szezont megelőző hetekben spanyolországi és olaszországi kajszi szerepelt. Az idei évben a belföldi kajszi a 24. héten lépett piacra 900 forintos kilónkénti áron, a kereskedők erre tették rá a saját hasznukat. A bécsi nagybani piacon Magyarországról származó kajszit is kínáltak a 28. héten 3 eurós kilós áron.

Fotó: teol.hu

A kajszi a fogyasztók körében is népszerűségnek örvend, valamint a feldolgozóüzemekben is nagy igény mutatkozik rá. Persze nem véletlenül, hiszen pálinkaként és lekvárként is ínyencségnek számít, de önmagában is nagyszerű csemege. Egyébként a sárgabarack legjelentősebb termőtája Borsod-Abaúj-Zemplén megye, ahol közel 1400 hektár ültetvény található. Nagyobb termesztőterületek vannak még Bács-Kiskun, Fejér, Pest, Tolna, Somogy és Heves megyében.

Általánosságban a hazai termés 70 százalékát az ipar használja fel, 30 százaléka kerül friss gyümölcsként piacra, írta az agrarszektor.hu. A magyar kajszi kiváló tulajdonságait külföldön is elismerik, hosszú évek óta egyike a legmagasabb áron értékesíthető kertészeti exporttermékeinknek.

agrotrend.hu / teol.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés