Kertészet

Indul a spárgaszezon Csongrád megyében!

Habár a termés túlnyomó része exportra megy, a magyar piacon is egyre népszerűbb kezd lenni a zöldség.

Létrehozva:

|

Elkezdõdött a spárgaszezon Csongrád megyében, az elsõ spárgasípokat szerdán szedték föl Öttömös határában, a zöldségféle betakarítása várhatóan tíz héten át zajlik.


Öttmös környékén az 1930-as évek második felében kezdték el a spárga termesztését – fotó: Rosta Tibor/MTI

Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyûlés elnöke elmondta, hagyományteremtõ szándékkal idén elsõ ízben ünneplik meg a spárgaszezon kezdetét.

– A zöldség a térségben sokaknak nyújt megélhetést, fogyasztásának élettani hatásai kiválóak, s bár a termés túlnyomó része exportra megy, a magyar piacon is egyre népszerûbb

– tudatta az elnök.

Dobó István polgármester közölte, Öttmös környékén az 1930-as évek második felében kezdtek el a spárga termesztését. Míg korábban jellemzõen kisebb – akár félholdas – parcellákon családok gondozták a spárgaültetvényeket, jelenleg kevesebb termelõ, de nagyobb területen foglalkozik a zöldségfélével.

A községben összességében 50-60 hektáron termesztenek spárgát.

– A kisebb termelõk felvásárlóknak értékesítik a zöldséget, a nagyobbak önállóan lépnek a piacra – mondta a polgármester.

Molnár József, a Spárga-Kert Kft. ügyvezetõje közölte, cégük 25 éve foglalkozik spárgatermesztéssel, a kezdeti 1,5 hektáros terület 20 hektárra nõtt. Egy-egy ültetvény harmadik évben fordul termõre, a halványított vagy fehér spárga esetében a növény fölé emelt bakhátakból ekkor kezdhetik el a sípoknak nevezett fiatal hajtások szedését.

A spárga azért is különleges, mert a betakarítás megelõzi a növényvédelmi munkákat, így a termés garantáltan vegyszermentes – hangsúlyozta a szakember.

Tavaly mintegy 160 tonna spárgát termelt a vállalkozás.

A fõbb exportpiacok Svájc, Ausztria, illetve Anglia és a skandináv országok, ez utóbbiakban a zöld spárga a népszerûbb – tudatta az ügyvezetõ.

agrotrend.hu / MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook