Kertészet

Bejelentette a vízhiányt az agrártárca

Április elsejétől tartós vízhiányos időszakot hirdetett meg az Agrárminisztérium. A tárca parlamenti államtitkára, Farkas Sándor elmondta: emellett az országos aszályhelyzet miatt meghosszabbítják az öntözési idényt is, amely október végégig tart.

Létrehozva:

|

Kétségtelen tény, hogy aszálykár van, és nem is kicsi, de hogy ez nagyságrendileg, forintosítva mennyit jelent, korai megmondani – fogalmazott az InfoRádióban Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára – írja az infostart.hu.

Idén már mindenképpen megoldást kell találni a problémára – fotó: pixabay.com

"Azt látjuk, hogy az elmúlt nyolc hónapban, tavaly nyár óta érdemleges, nagy csapadékok az Alföld jelentõs részét nem érték. Éppen ezért az õszi növények vetése során komoly gond volt a keléssel, a hótakaró hiánya miatt a növények nem tudtak megerõsödni, és azóta is csak 30 milliméter csapadék esett" – ecsetelte Farkas Sándor. Tehát a növények ott vannak a talaj felsõ rétegeiben a kis gyökerükkel, és nem érik el azt a szintet, ahol a víz van a talajban – sokkal lejjebb.

Az öntözési idény április közepétõl augusztusi végéig tartott, de az Agrártárminisztérium a helyzet alapján idén már április 1-jével meghirdeti a tartós vízhiányos idõszakot, ami segítség a gazdálkodóknak, akiknek ilyenkor nem kell vízkészletjárulékot fizetni.

"Van egy másik fontos döntés: látva a klimatikus viszonyokban beállt változásokat, 2020-tól már március 1-tõl október 1-ig fog tartani ez az idõszak.

Így fel lehet készülni arra, hogy az õszi növények öntözése is megoldhatóvá váljon, és ha jövõ tavasszal is ilyen rendkívül aszályos idõ lesz, nagyon korán, a tél végén el lehet kezdeni az öntözést" – tette hozzá.

A minisztérium öntözésfejlesztési stratgéiát is készített, amely szerint az elkövetkezõ 10 évben évente 17 milliárdot fordítanak arra, hogy a részben meglévõ, de nem használt öntözõcsatornákat, -mûtárgyakat felújítsák belõle, hogy a tervezett több mint 100 ezer hektár újra öntözhetõ legyen. Ezzel összesen 220-230 ezer hektár öntözhetõ területe lesz az agrárgazdáknak.

agrotrend.hu / infostart.hu

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook