Kertészet

Hidegtűrő almafajták érkeznek Brazíliából Európába

A francia International Fruit Obtention (IFO) és az olasz Rivoira szervezetek közötti együttműködés teszi lehetővé egy új, hidegtűrő brazil almafajta termelését és értékesítését Európában.

Létrehozva:

|

Az új fajta fő tulajdonságai mellett jó alkalmazkodóképességgel rendelkezik a hideggel szemben és ellenálló a glomeruli (glomorella) levélfoltossággal szemben (GLS) is. A SCS426 Venice almafajtát a Santa Catarina állambeli mezőgazdasági kormányzati kutató-fejlesztő cég, az Epagri nemesítette, amely Brazília egyedül foglalkozik almanemesítéssel. A fajta előállítása és értékesítése is európai országokban zajlik majd, de Brazília felé történő fizetéssel – írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

fotó: pixabay.com

Az Epagri 80 000 eurót (89189 USD) kap az SCS426 Venice fajta kizárólagos jogdíjáért, valamint a fajta nettó gyümölcsértékesítésének 1%-át a szerződés időtartamára. A megállapodás a Rivoira tevékenységi területén fekvő országokban engedi a termelő gyümölcsösök ültetését.

– Az Epagri által nemesített további három fajta, tesztelése is előrehaladott, amit az IFO végez Európában – mondta Renato Luis Vieira, az Epagri kutatási és fejlesztési vezetője.

Tavaly már az Epagri elérte jogdíjakat szedjenek a SCS417 Monalisa almafajta értékesítésére után is az EU-ban. Továbbá a cég engedélyezte az IFO számára az új almafajták tesztelését és termesztését világszerte.

agrotrend.hu / NAK

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook