Kertészet

Egyre többen kertészkednek a karanténban

A karantén időszakában a váratlanul ránk szakadó bezártságot sokan töltötték el hasznosan a ház körül. A kertészkedés kikapcsolódásnak, rekreációs tevékenységnek is kiváló, hiszen kint a szabadban – a virágok és növények között tevékenykedve – jobb lesz a kedve az embernek. Egyre többen ismerték fel azt is, hogy kiskert híján az erkélyek is rengeteg lehetőséget rejtenek. A balkonok könnyen virágba boríthatóak, és akár még ízletes, saját zöldségeket is lehet termeszteni cserépben vagy balkonládában.

Létrehozva:

|

Ennek fényében kíváncsiak voltunk arra, hogy most, a járványügyi korlátozások idején is nyitva tartó kertészeti üzletek hogyan készültek fel a tavaszra, illetve milyen tapasztalatokat szereztek a járványhelyzet idején – írja a veol.hu.

fotó: pxhere.com

Ajkán egy országos üzletlánc tagjaként már 13 éve működik az Oázis Kertészeti Áruház a város szélén. Mivel most indul a szezon, nagy hangsúlyt fektetnek az online reklámra, emiatt nehéz lemérni, hogy a hirdetéseknek köszönhetően, vagy a boltbezárások hatására nőtt-e meg a vásárlók száma. Az áruház vezetői igyekeznek minél korábban feltölteni a kínálatot, és folyamatosan figyelik az időjárást is, mert óriási különbség van a betérők számában, ha süt a nap, illetve, ha esik az eső.

Emellett a vásárlók nagyon várják az akciókat is. Februárban például a faiskolai termékeket árusították ki nagy kedvezménnyel. Most folyamatosan érkeznek az évelők, a hagymások, az árvácska, és jöttek már közkedvelt beltéri, mediterrán növények is. Sokan keresik a magnóliát, amely a komor téli napok után igazi látványosságnak számít színes virágaival kora tavasszal.

A járvány egyik pozitív hatásaként nagy divat lett a balkonkertészkedés, sőt olyanok is vannak, akik erkély híján az ablakban próbálkoznak meg az ültetéssel. Sokan felismerték, hogy egészen más érzés egy saját magunk által nevelt, a boltinál ízletesebb paradicsomot, paprikát vagy fűszernövényt elfogyasztani. Ezekből a fagytűrő változatok már most is kaphatóak Ajkán, ahol a vásárlók körében egyre népszerűbbek a mediterrán növények is: a sundavillea, a bougenvillea, a citromfa vagy az olajfa, amelyektől régebben még féltek kicsit az emberek a teleltetésük miatt, de ma már keresik őket, mint ahogy a fügét is.

A növények mellett az áruház rengeteg kiegészítőt és dekorációs terméket is tart. Részben ennek is köszönhető, hogy vannak olyanok, akik időtöltésként keresik fel a kertészetet, mert szívesen sétálgatnak, nézelődnek a növények között az áruházban. Sokan a karantén idején vágtak bele a kertészkedésbe, és az áruházvezető szerint a sikerélményeknek köszönhetően ők a járvány után is szívesen foglalkoznak majd a növényekkel, mert rákaptak a kertészkedés ízére.

Veszprémben, a dózsavárosi gazdaboltban is érzik a forgalom élénkülését.

– Tavasz elején rendre meglendül a forgalmunk. Tavaly és idén azonban a koronavírus-járvány miatt a szokásosnál is többen keresnek nálunk vetőmagokat, fűmagokat, virágmagokat. Sokan vesznek műtrágyát, réztartalmú lemosó- és más növényvédő szereket is. Most március közepén is (akárcsak az elmúlt esztendőben ebben az időszakban) a korábbi évekhez képest többet adunk el a szabadban használható asztalterítőkből és a virágföldekből is, ugyanis többet kell az embereknek otthon tartózkodniuk, ezért többet foglalkoznak a kertjükkel. Olyanok is kertészkedésbe kezdtek, akik korábban soha nem tették ezt. Ezért tanácsokat is sokan kérnek ahhoz, mit hogyan érdemes csinálniuk, például hogyan érdemes az eddig fűvel bevetett részeken is veteményest kialakítaniuk. Emiatt akadnak, akik többször is betérnek hozzánk, sokszor visszajönnek. Természetesen szívesen segítünk nekik. A metszőollókból is sok megy el nálunk, ezek használatának most van a szezonja – mondta el a Naplónak nyilatkozva Gerlei Árpádné, a veszprémi Kiskertész gazdabolt tulajdonosa.

agrotrend.hu / veol.hu

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook