Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Kertészet

Drasztikusan lecsökkent a hazai málnatermő terület

Jelentősen drágult idén a málna, amelynek termőterülete csak töredéke a húsz évvel ezelőttinek, és megállíthatatlannak tűnik a csökkenése. Lengyelország ezzel szemben az unió legnagyobb málnatermelőjévé vált.

Az ezredforduló idején 1500 hektáron termesztettek málnát Magyarországon, a termőterület azonban azóta folyamatosan csökken – írta piaci jelentésében az Agrárközgazdasági Intézet (AKI). A KSH adatai szerint 2020-ban már csupán 253 hektárról takarítottak be málnát, összesen 492 tonnát. Ez a mennyiség 56 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban – írja a Világgazdaság.

fotó: pixabay.com

A KSH adatai szerint a friss és a fagyasztott málna külkereskedelmi egyenlege negatív volt 2020-ban: a friss málna behozatala (döntően Spanyolországból és Németországból) 20 százalékkal, 369 tonnára csökkent, a kivitele nem érte el az 1 tonnát, ami 60 százalékos csökkenés. Az idei év első öt hónapjában a friss málna beszállítása 6 százalékkal, 187 tonnára csökkent az előző esztendő azonos időszakához képest. 

A fagyasztott málna behozatala 10 százalékkal 2,76 ezer tonnára, a kivitele 13 százalékkal 1,19 ezer tonnára nőtt 2020-ban az előző évihez képest – írta a KSH. Az idei év első öt hónapjában a fagyasztott málna importja 44 százalékkal 799 tonnára, a kivitele 55 százalékkal 275 tonnára csökkent az előző év hasonló időszakához képest. 

Az AKI adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon a belföldi málna a 24. héten jelent meg a kínálatban. A málna termelői ára 2021 24–32. hetében 34 százalékkal emelkedett az előző év azonos periódusához képest, kilogrammonként 2225 forintra.

Európában Szerbia a legnagyobb málnatermelő. A szerbiai statisztikai hivatal júliusi jelentése szerint a termés idén az egy évvel korábbihoz képest 26,5 százalékkal emelkedhet. Az Európai Unión belül Lengyelország fejlődött a legnagyobb málnatermelővé. A lengyelországi termőterület 27-30 ezer hektár, a termés 76 és 130 ezer tonna között alakult az elmúlt években. Szakértők szerint az idei évben a kedvezőtlen időjárási viszonyok hátráltatták a málna érését az országban. 

Spanyolországban a tavaszi fagyok miatt kevesebb málnára számítanak. Huelva tartományban a málna termőterülete 10 százalékkal 2070 hektárra csökkent, a málnatermés 46,5 ezer tonnát tehet ki, ami 4,3 százalékos csökkenés lenne az előző szezonhoz képest. 

Az Eurostat adatai szerint az EU belső piacán Spanyolország a legnagyobb frissmálna-exportőr, a vezető importőr pedig Németország. Az unió frissmálna-külkereskedelmi egyenlege negatív volt 2020-ban: a behozatal 3 százalékkal 40,4 ezer tonnára nőtt, a kivitel 9 százalékkal 27,6 ezer tonnára csökkent az előző évihez képest. Marokkóból 10 százalékkal 35,4 ezer tonnára nőtt a friss málna importja a megfigyelt időszakban. Az idei év első öt hónapjában a Marokkóból származó import 14 százalékkal 19,8 ezer tonnára csökkent. 

Az unió belső piacán a legnagyobb fagyasztottmálna-exportőr Lengyelország, -importőr pedig Németország. A közösség fagyasztottmálna-külkereskedelmi egyenlege negatív volt 2020-ban: a behozatal 114,2 ezer tonnát, míg a kivitel 18,7 ezer tonnát tett ki. Az unió legnagyobb fagyasztottmálna-beszállítója Szerbia volt, ahonnan 75,9 ezer tonna érkezett 2020-ban. 

agrotrend.hu / Világgazdaság

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés