Kertészet

Biokertészet – a természettel összhangban

Ne féljünk kísérletezni és ellesni a természet praktikáit, ha biogazdálkodásra adnánk a fejünk. Egy alapszabály van csupán: nézzünk alaposan utána a dolgoknak, mielőtt ültetésbe kezdenénk.

Létrehozva:

|

– Ha az a célunk, hogy mérgek használata nélkül is sikeresen termeljünk zöldséget és gyümölcsöt családunk asztalára, érdemes különféle módokon erősítenünk növényeink egészségét, azaz természetes ellenálló képességét – hívta fel a figyelmet Fokvári Katalin Judit a biogazdálkodás elkötelezett híveként ismert, Szenna határában gazdálkodó kertészmérnök. Aki szerint munkát is spórolhatunk magunknak és eredményesebbek is lehetünk, ha együtt áramlunk a természet törvényeivel, és ellessük a praktikáit. 

Hiszen a természetes életközösségekben sem pusztít senki mérgekkel, mégis egyensúly áll fenn. Az ott élő fajoknak megteremtődtek az életfeltételei, jól érzik magukat és szaporodnak. – írja a sonline.hu.

Foto: greenmylife.in

A növények egymást segítik, hasznos rovarok számára búvóhelyet biztosítanak, a rovarok elvégzik a maguk „munkáját”, és így tovább. – Mindezt összhangban van a kozmoszból sugárzó, bolygók közvetítette energiákkal – emelte ki, s hozzátette: az utóbbi évtizedekben jól használható rendszert alakítottak ki ezek figyelembe vételével. Ilyen például a természetes életközösségeket utánzó permakultúra, az erdei talajképződés ötletén alapuló mélymulcsos gazdálkodás, a bolygók hatásait figyelembe vevő biodinamikus gazdálkodás és a vetési naptár használata, vagy a növénytársítás is.

A szakember szerint, ha kedvet kapnánk a kipróbálásukra, érdemes alaposan utánanézni választott módszernek, mert ha csak részleteket ragadunk ki belőlük, jobb esetben csak a várt hatás marad el, rosszabb esetben viszont a termés is – figyelmeztetett Fokvári Katalin Judit. Egészükben alkalmazva viszont teljes lehet a siker; az első lépés, amit a gazdálkodásunk teljes megreformálása nélkül, hagyományos kertben is megtehetünk, az a célszerű növénytársítás.

Egymást védik a növények

A növények megfelelő társítása az első lépés lehet a kiskertben, amit nagyobb „felfordulás” nélkül alkalmazhatunk a jobb termés érdekében Fokvári Katalin szerint, mind mondja, érdemes kihasználni hogy vannak olyan növények, amelyeknek az egymáshoz való közelsége kedvező hatású, esetleg védelmező a másikra, elriasztja annak kártevőit, vagy védi a betegségektől. Ám kerülni kell az egymást hátráltató növények együttes ültetését.

Klasszikus példa a növénytársításra, hogy a sárgarépa és a hagyma egymás közelébe vetve riasztó hatású, mint ahogy a saláta is riasztja a sárgarépa legyet, valamint a retek és a káposztafélék kártevőjét, a földi bolhát is. A sarkantyúvirág a tetveket tartja távol, míg a bársonyvirág a fonalférgeket. A rózsa illatosabb lesz, ha hagymaféléket ültetünk köré, de a levendula megvédi a hangyák és a levéltetvek károsításától. Puszpángot viszont ne ültessünk rózsa mellé, mert káros rá a szomszédsága. A kukorica előnyösen társul a tökkel, uborkával, dinnyével, de a paradicsommal, a korai burgonyával és a babbal is. Babot, póréhagymát és zellert együtt ültetve viszont mindhárom növény gátlást szenved. Az illóolaj tartalmú fűszernövények általában jó kártevő riasztó hatással bírnak, és még sorolhatnánk.

agrotrend.hu / sonline.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook