Kertészet

Betört a magyar piacra a sötétlila paradicsom

Megkezdődött Magyarországon is a díjnyertes YOOM™ paradicsom termesztése és forgalmazása. A következő hónapokban mintegy 300 ezer csomag kerül a különleges termékből a fogyasztók asztalára.

A YOOM™ a világ vezetõ agrárvállalatai közé tartozó, több mint 100 országban tevékenykedõ Syngenta paradicsoma. „Vállalatunk zöldségvetõmag-divíziója élen jár a zöldségfajták nemesítésében, munkatársaink elkötelezettek az innováció iránt, és azon dolgoznak, hogy a termelõ partnereinken keresztül egészséges és ízletes zöldségek kerüljenek a fogyasztókhoz – írja a Világgazdaság. Ennek az innovatív közös munkának az eredménye a YOOM™” – mondta Antal Gyula, a Syngenta zöldségfélék üzletágvezetõje.

Könnyen felismerhetõ sötétlila színérõl és édes-savanyú zamatáról a YOOM™, amely az úgynevezett umami ízben ölt testet. Az umami egy aminosav, amely más molekulákkal együtt fokozza az ízlelõbimbókra gyakorolt hatást. Sötét színéért az antocianin felel, amely vízben oldódó természetes pigment. Emellett gazdag karotinoidokban is, amelyek erõs antioxidánsok és segítenek leküzdeni a fáradtságot. Ehhez társul még a nagy adag C-vitamin, magnézium és kálium.

Fotó: Yoom

A Magyarország déli részén, a Trivega Kft. orosházi és forráskúti kertészetében termõ YOOM™ a tervek szerint mintegy 300 ezer – fenntartható erdõgazdaságok alapanyagaiból készült – csomagban kerül a fogyasztókhoz 2021-ben. A paradicsomot a szakemberek korszerû üvegházban termelik, amelyet geotermikus energiával fûtenek. A növények természetes közegben fejlõdnek, a káros betegségektõl és rovaroktól biológiai növényvédelemmel óvják.

A YOOM™ tavaly elnyerte a Fruit Logistica Innovációs Nagydíját, amely az egyik legrangosabb szakmai elismerés. A brüsszeli Taste Institute pedig a legmagasabb, három csillaggal díjazta paradicsom ízét, amely így megkapta a „Superior Taste Award” díjat. Belgiumban pedig az Év terméke lett zöldségkategóriában.

Antal Gyula hozzátette: hazánkon kívül több mint húsz országban – Hollandiában, Spanyolországban, Franciaországban, Dániában, Belgiumban és Németországban is – forgalmazzák. Ezen országok közül szinte valamennyiben helyben termesztik a gazdálkodók, ezáltal rövidülnek a szállítási útvonalak, az üzletek polcaira mindig frissen szedett paradicsom kerülhet.

agrotrend.hu / Világgazdaság

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés