Kertészet

Ami a gyümölcsöknek jó, az rossz a zöldségeknek?

A napokban számos kérdés vetődött fel a zöldségek jelenlegi piaci helyzete kapcsán. Utána jártunk, hogy drágultak-e a termékek és ha igen, akkor milyen mértékben.

Létrehozva:

|

A sajtót bejárta a hír, hogy nagyon megugrott a zöldségek ára az idei éveben. Csizmadia Györgyöt, kertészeti szakértőnket kérdezzük a kialakult helyzetet illetően.


Kevés zöldséget fogyasztanak az emberek – fotó: Pixabay

Milyen éve volt a zöldségeknek?

Az az időjárási anomália, ami gyümölcsbőséget okozott, az a zöldségeknél jelentős kiesést eredményezett. A nagymértékű csapadékhiány és légköri aszály Európa jelentős zöldségtermő vidékein 30-40 % vagy akár ennél nagyobb mértékű hozamcsökkenést eredményezett.

Ezért valóban a mai piaci helyzetről elmondhatjuk, hogy jelentősen, 30-50 %-kal is drágultak az előző évhez képest a zöldségek.

Tartós marad ez a tendencia?

Igen is meg nem is! A kérdésre a válasz a mezőgazdaság közgazdaságtanában rejlik. Nézzük meg az elmúlt 20 év árait:


forrás: KSH

Ha így nézzük már nem is annyira vészes a drágulás. Sőt, komoly elmaradásban vannak az árak a szolgáltatásokhoz vagy az ipari árakhoz képest. A munkabérről pedig ne is beszéljünk.

Tehát az árak jelenleg relatív olcsóbbak, mint 20 éve?

Igen és mégis sokkal kevesebb zöldséget-gyümölcsöt eszünk, mint akkor.

Ennek mi lehet az oka?

Egyrészt a megváltozott életmód, hiszen már nem főzünk. Útközben bekapunk valamit, ami kezünk közé kerül. Sokkal kevesebb a főzelék, a reggeli és a vacsora mellé pedig kevesen fogyasztanak zöldséget és gyümölcsöt.

Azonban a tendencia már visszafordult, ha megnézzük, hogy az utóbbi években már elindult egy növekedés.

Reméljük tartós lesz.

agrotrend.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook