Kertészet

A Prolectus a profik választása

Kertészeti kultúrákban használható gombaölő szerből számos fajta közül válogathat a termelő. Íme, a Nufarm prémiummegoldása profiknak.

Létrehozva:

|

Prolectus egy új, egyedi hatóanyagot tartalmazó készítmény a szürkepenész és a monília ellen. A gombaölő permetezőszer szőlőben, csonthéjasokban, hajtatott zöldségfélékben és szamócában használható fel.

A Prolectus 500 g/kg fenpirazamin hatóanyagot tartalmaz. A mély hatású gombaölőszer-hatóanyag gátolja az ergoszterol bioszintézisét. A fenpirazamin nemcsak a spóra csírázását gátolja, hanem a micélium kifejlődését is megakadályozza. A hatóanyag gátolja továbbá a konídiumtartók fejlődését és a konídiumok kialakulását is.

A fenpirazamin hatóanyag gyorsan átjut a kutikulán és felszívódik a bőrszöveten keresztül. A növényi szövetekbe történő gyors behatolása teszi lehetővé, hogy a levél színe felől rendkívül gyorsan át tudjon jutni a levéllemez túlsó oldalára. Így a kórokozó gomba fejlődését a növényi szövetek belsejében és a kezeletlen levéloldalon is blokkolni tudja (transzlamináris hatás).

A Prolectus a permetezés után gyorsan esőállóvá válik, hatása pedig hosszan kitart. A kísérletekben a kezelést követő 30. percben (amikor a permet még nem száradt meg teljesen) lehulló 10 mm csapadék sem okozott hatékonyságcsökkenést.

A granulátum (WG) formának köszönhetően a Prolectus kezelése, adagolása és elkeverése is egyszerű, kényelmes és biztonságos. Munka-egészségügyi várakozási ideje 0 nap. Élelmezés-egészségügyi várakozási ideje borszőlőben 10, csemegeszőlőben 14, csonthéjasokban, hajtatott zöldségfélében és szamócában pedig 1 nap.

Nem jelent veszélyt a méhekre és egyéb hasznos élő szervezetekre. A talajban gyorsan lebomlik, így alacsony kockázatot jelent mind a felszíni, mind a rétegvizek szennyezése szempontjából.

A Prolectus dózisa szürkepenész és moníliás termésrothadás ellen 1,2 kg/ha (hajtatásban 0,08–0,12%), moníliás virág- és hajtásszáradás ellen pedig 0,8 kg/ha.

Termelők mondták…

„Már a nagyszüleim nagyszülei is foglalkoztak szőlőtermesztéssel, és a mostani területeim egyike is a nagyapám tulajdonában volt, aki a szőlőtermesztés mellett természetesen annak végtermékét, a bort is nagyon kedvelte. Gyermekkoromtól segédkeztem mellette, nem véletlen, hogy tanulmányaim is ebbe az irányba kanyarodtak Kecskeméten. Tizenhét évig az itteni állami gazdaságban 180 hektár szőlőben, majd tizenhat évig bérelt tizenhárom hektáron, hat éve pedig a mostani egy hektáron gazdálkodom. 22 éve állítok be szőlőkultúrában növényvédelmi kísérleteket, akár tizenhat-tizenhét gyártó cégnek is egy adott évben. Ebben az időszakban rengeteg szert, technológiát megismertem, ezzel együtt a szőlők fajtaérzékenységét is a különböző károsítókra. Ennek ismerete szintén nagyon fontos a termesztésben és a kísérletek értékelésénél is. Idén a kísérleteknek köszönhetően ismertem meg a Nufarm új, szürkepenész elleni termékét, a Prolectust. 2015-ben a virágzás és zsendülés közötti időszakban nagyon erős fertőzéssel nem szembesültünk. Viszont az augusztus 20. előtti utolsó permetezés után a meginduló szürkepenész-fertőzés ellen a készítmény szépen dolgozott, a megrepedt bogyóknál is blokkolta a betegség kialakulását. Megfigyeléseim szerint a termék ebben az időszakban harminc nap feletti hatástartamot produkált. A Prolectus esetében arra is felhívnám a figyelmet, hogy a permetlé készítésekor – nagyon fontos, hogy mindig lágy esővízzel permetezek – olyan gyors volt a feloldódása, mint a reggeli kávémnak. Kiváló termék, csak ajánlani tudom!”

Szabó Gyula tulajdonos, Szabó Pincészet, Mór

Farkas Ádám
termékfejlesztési vezető
Nufarm Hungária Kft.
www.nufarm.com/hu/kezdolap

Amennyiben szeretne ingyenesen és rendszeresen friss szakmai információkat kapni hasonló témakörben, regisztráljon itt!

(X)

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook