Kertészet

A kertekben mindig van tennivaló

Közeleg az év vége, de bőven akad még tennivaló a kertekben. Erről is beszélt, valamint hasznos tanácsokat adott Hankó János, a békéscsabai Stark Adolf Kertbarát Kör elnöke.

Létrehozva:

|

Hankó János hangsúlyozta, leszedték a termést a gyümölcsfákról, a szőlőkről, kiürült a konyhakert, lassan a díszkertek is ,,pihenni térnek” – írja a beol.hu.

fotó: pxhere.com

– Amennyiben a betakarított gyümölcsökből, zöldségekből tárolunk is télire, biztosítsunk optimális körülményeket – ecsetelte az elnök. – Figyeljünk a páratartalomra, a jó szellőztetésre és arra, hogy csak egészséges termést tároljunk. Fontos a pálinkák és a borok megfelelő kezelése, tárolása is.

Hankó János kitért arra, hogy eljött a telepítés ideje, az új növények beszerzésére, ültetésére ez a legideálisabb időszak. Gondosan, illetve átgondoltan válasszuk ki a növényeket, csemetéket.

– Több szempontot is figyelembe kell vennünk, a kert fekvését, a fagyzugot, a talajvíz mélységét, a fajta tulajdonságait – magyarázta az elnök. – Tudnunk kell, hogy a gyümölcsfánk önporzós vagy önmeddő, ha utóbbi, akkor porzós csemetét is ültetni kell.

Fontos a megfelelő térállás, a tenyészterület biztosítása, hiszen a későbbiekben ez megkönnyíti a dolgunkat. Kérjük ki bátran a szakemberek véleményét, és csak biztos helyről szerezzük be a csemetéket, növényeket.

Hankó János beszélt arról, a telepítés legfontosabb mozzanata az ültetés, ugyanis ez határozza meg növényeink fejlődését. Ha bármilyen szerves trágyát használunk, az ne érintkezzen közvetlenül a gyökérzettel!

A megfelelő méretű ültetőgödrök is lényegesek, de a legfontosabb, hogy mindig jó alaposan öntözzük be a növényeinket az ültetés után. Az időjárásra is tekintettel kell lennünk, és ha nagy hideget jósolnak, takarjuk be az érzékeny növényeinket.

Elvégezhetjük az őszi lemosó permetezést is, ha az idő megfelelő. A konyhakertekben feladatot ad az ásás és a tápanyag-utánpótlás, a megfelelő trágyák talajba dolgozása. A gyepszellőztetésnek is itt az ideje, és vágjuk alacsonyra a füvet.

A leveleket mindig szedjük össze!

Hankó János szólt arról, a dísznövényeinket vissza is vághatjuk, de jobb félni, mint megijedni.

Így a tavaszi metszés célszerűbb, hiszen az esetleges fagyokat a növény saját lombja eredményesen védi ki.

A lehullott leveleket minden esetben szedjük össze és komposztáljuk vagy vitessük el, ugyanis ez a kártevőknek kiváló telelési terep.

agrotrend.hu / beol.hu

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook