Kertészet

SAATEN-UNION: nemesítés a jövő!

Nemesítés a jövő – vallják a SAATEN-UNION szakemberei, akiknek célja, hogy a legmodernebb technológiák alkalmazásával még magasabb terméshozamokat biztosító, még egészségesebb és még kiválóbb minőségű fajtákat, hibrideket nemesítsenek. A vállalat kettős jubileumot ünnepel idén.

Létrehozva:

|

A SAATEN-UNION hét közepes méretű, több mint 100 éves nemesítési tapasztalattal rendelkező nemesítő ház szövetsége, amely a hazai növénytermesztők számára is Európa egyik legszélesebb faj- és fajtakínálatát biztosítja. Az anyavállalat idén ünnepli fennállásának 50., a magyar leányvállalat pedig alapításának 15. évfordulóját.
A magyar leányvállalat, a SAATEN-UNION Hungária Kft. 2000-ben kezdte meg hazai tevékenységét. A vetőmag-forgalmazás terén kialakított együttműködésnek köszönhetően, a cégcsoporthoz tartozó RAPOOL Hungária Kft. termékpalettájával együtt, a szántóföldi kultúrnövények szinte teljes spektrumának vetőmagigényét ki tudja elégíteni. A cégcsoporthoz tartozik a vetőmag-termeltetéssel és feldolgozással foglalkozó MEZőSEED Kft. is. Mindhárom cég központja Lepsényben található, ahol a hazai vállalatcsoport ügyvezetőjével, Blum Zoltánnal beszélgettünk. 

– Az 50 éves nemesítői tevékenység elismerésre szolgáló eredmény, különösen annak ismeretében, hogy sok a versenytárs, és fúzióktól, vállalat-felvásárlásoktól hangos a szakma. Mi a titka a SAATEN-UNION sikerének?

– 1965-ben hét nemesítő ház összefogásából jött létre a SAATEN-UNION GmbH, melynek tulajdonosai maguk is gyakorló növénytermesztők. Így a gazdálkodás során szerzett tapasztalataik közvetlenül hozzájárulnak a nemesítési munka sikereihez. Ezáltal tudnak olyan fajtákat ajánlani a termelők számára, amelyek széles agroökológiai alkalmazkodóképességgel, nagyfokú szárazságtűréssel és betegség-ellenállósággal, valamint jó állóképességgel biztosítják a jövedelmező termesztést a nehéz és sokszor változó termesztési körülmények között is. Több termés, nagyobb biztonság. Több jövedelem a növénytermesztő és állattenyésztő gazdaságok számára, méghozzá évről évre. Ez a SAATEN-UNION célja és egyben talán a siker titka is. 

– A több termés mellett a SAATEN-UNION esetében úgy tűnik, hogy a nagyobb biztonság, vagyis a termés stabilitása a szokottnál is hangsúlyosabb szerepet kap. Ez a trend, a fő irányvonal a nemesítésben?

– A SAATEN-UNION tulajdonosai gyakran tűnnek fel nemesítői újításaikkal az európai termelési horizonton, mint például robusztus hibridek fejlesztésével vagy a klímaváltozásnak is ellenálló fajtákkal. Kutatásra, termékfejlesztésre az éves forgalom 13%-át forgatja vissza a vállalat.
A vállalat nemesítési tevékenysége 20 nemesítő állomáson, Európa szerte 100 kísérleti helyszínen zajlik és több mint 40 növényfajra kiterjed. Ennek köszönhetően mintegy 240 elismert fajta és hibrid forgalmazását végzi 8 európai leányvállalat, köztük a hazai SAATEN-UNION Hungária Kft. közreműködésével.
A SAATEN-UNION fajták és hibridek sikere az innovatív nemesítésen túl többek között annak az Európában szinte egyedülálló, Magyarországot is magába foglaló szelekciós és adaptációs kísérleti hálózatnak köszönhető, amely megalapozott információkat nyújt új fajtáink teljesítményéről és adaptációs képességéről. Európai nemesítési programjaink hatékonyságát nem csak a kiváló terméseredmények, valamint fajtáink növekvő vetésterülete jelzi, hanem az is, hogy évről-évre újdonságokkal bővül hazai fajtakínálatunk.

 

– Az újdonságok mellett a cég pénzügyi mutatói is igazolják a kijelölt irányvonal helyességét?

– Az alapítás évében elért árbevételt a következő tíz évben megtízszerezte az anyavállalat. 1995-ben a forgalom már meghaladta a 100 millió eurót, 2014-ben pedig a 200 millió eurót közelítette. A hazai cégcsoport forgalma szintén dinamikusan emelkedik, a 2014-15. gazdasági évben meghaladja a 4,85 milliárd forintot

– Melyik az a szegmens, amelyben itthon is kimondottan erőteljes a jelenlét?

– A hazai cégcsoport pozíciói kifejezetten jók a kalászos gabonafélék és a repce vetőmagpiacán. A NÉBIH 2014-15. évi nyilvántartása szerint például a SAATEN-UNION Hungária Kft. vezeti a sort 31 őszi búza fajtabejelentéssel (amiből 8 hibridbúza), megelőzve ezzel a hazai nemesítő házakat is. Nemcsak a belföldi vetőmag-előállítás területe növekszik évről évre, hanem a hibridbúza forgalma is dinamikusan emelkedik. Emellett növekszik a napraforgó, a kukorica és a hüvelyes növények vetőmagpiaci részesedése is.

– Még mindig a hazai pályán maradva, a közelmúltban több beruházás is történt a cégnél. Mit várnak ezektől a fejlesztésektől?

– A vetőmagüzemi beruházás 2013-ban lezárult első üteme egy új csávázó és csomagolósor kialakítását tette lehetővé, továbbá a fejlesztés része volt egy színszerinti válogató is. A 2014-ben tovább folytatott, összesen mintegy 270 millió Ft értékű beruházás célja a legkorszerűbb technológia alkalmazása révén a legmagasabb minőségi követelményeknek történő megfelelés. Ezzel a lepsényi vetőmagüzem a közép- és kelet-európai ellátás egyik alappillérévé válik. Az eddigi aprómag feldolgozások szerepét átveszi a napraforgó, a kalászosok, a hibridrozs és a hibridrepce. Középtávú cél a hibridbúza és kukorica vetőmagok előállítása és feldolgozása

A növekvő kereslet zökkenőmentes kiszolgálása érdekében nemcsak beruházásokat végeztünk, hanem sikerült új munkatársakat is megnyerni, így több kulcsterületen új kollégákkal erősödött a csapat.

– 2015 egyik „újdonsága” a zöldítés volt. Idén tapasztalták meg először a gazdálkodók az ezzel járó kötelezettségeket. Sokuk számára az ökológiai másodvetés jelentette a mentőövet. Hogyan tudott ebben a gazdák segítségére lenni a vállalat?

– A SAATEN-UNION vezető pozícióval rendelkezik a köztes- és zöldtrágyanövények, valamint a fonálférgek elleni biológiai védekezés európai piacán. Egyúttal a vállalat és az általa bevezetett vetőmagmárkák neve a magas minőség szimbólumává vált. A legkorszerűbb vetőmagtisztító és feldolgozó, valamint a nagyteljesítményű csomagoló berendezések garantálják, hogy az extra minőségű vetőmag időben rendelkezésre álljon a gazdálkodók számára. A VITERRA köztesnövény vetőmagkeverékek megfelelnek a 10/2015. (III. 13.) FM rendelet előírásainak, használatukkal teljesíthető az ökológiai jelentőségű terület (EFA) kijelölése, ezáltal 80 €/ha támogatás hívható le.

– A kettős jubileum kiváló lehetőség a számvetésre, de ilyenkor talán ugyanolyan fontos az előre tekintés is.

– Így igaz. Cégünk hitvallása, hogy az anyavállalatnál eddig felhalmozódott tapasztalatokat a nemesítés legújabb vívmányaival együtt a hazai mezőgazdaság szolgálatába állítsa. A mögöttünk hagyott időszak eddig elért eredményei alapján nagy optimizmussal tekintünk a jövőbe. Biztosak vagyunk abban, hogy a változó klímához alkalmazkodni tudó, nagyteljesítményű fajták és hibridek mellett olyan technológiai innovációk éllovasai vagyunk, melyek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a hazai növénytermesztők felkészülten álljanak a piaci és klimatikus változások kihívásai elé.

S.Cs.

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook