Keresés
Close this search box.

Kertészet

Rekordközeli termésre számítanak a francia őszibarack- és nektaringyümölcsösökben

Tavaszi fagyok és jelentős aszály nélkül fejlődnek a francia gyümölcsösök, ami rekord közeli termést eredményezhet.

Forrás: pixabay.com

Franciaországban a 2023-as szezonban az őszibarack- és nektarintermés végre megközelítette a tényleges potenciált. Bár a Roussillonban 2022 márciusa óta tomboló aszály miatt félő volt, hogy a gyümölcsösök öntözése lehetetlen lesz, de a májusi és júniusi esőzések miatt végül nem kellett leállítani az öntözést. Idén az április végi és a májusi csapadék miatt valószínű, hogy nem lesz aszály Roussillonban, és a többi fő termesztőkörzetből sem jelentettek kedvezőtlen időjárási jelenségeket.

A medFEL konferencián kiadott prognózis adatai szerint ezért a francia őszibarack- és nektarintermelés a 2024-es szezonban 230 ezer tonna körül várható, ami 5%-kal több, mint 2023-ban, és 22%-kal haladja meg az előző ötéves időszak átlagát.

A francia nektarin- és őszibaracktermő terület az elmúlt 4-5 évben stabilizálódott, köszönhetően az új telepítéseknek, a közel 8%-os megújulási aránynak. Az idei termés lehetővé teszi a francia piac jó feltételek mellett történő ellátását. A 2021-es fagy után tavaly és az idén is minden francia termesztőkörzet kielégítően termel. A sharka vírust sikerül kontroll alatt tartani, és az új fajták minősége is jónak tűnik. A fák fenológiai állapota a normális menetrendnek felel meg, így a betakarítás a déli régiókban várhatóan június 10. körül kezdődik meg.

Tavaly a kedvezőtlen időjárás miatt lassan indult a szezon, és egészen július 20-ig kellett várni, hogy a kereslet megélénküljön, és bár a kiváló minőség növelte a vásárlói hűséget a belföldi áruval szemben, a szezon második felére ismét csökkent a kereslet. Európában ugyanakkor intenzív igény mutatkozott az őszibarack és a nektarin iránt, de főleg Spanyolország és Olaszország osztozott a nagy német és brit piacokon. Az orosz piac lezárását követő termeléscsökkenés végre egyensúlyi szintre jutott, ezért a francia termelők a szokottnál kicsit korábban, de eredményesen zárták a tavalyi évet.

agrotrend.hu / FruitVeB

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés