Keresés
Close this search box.

Kertészet

Két eltérő kultúrnövény, hasonló problémákkal – burgonya és paradicsom kórokozók elleni védelme

A két legfontosabb szabadföldön termesztett burgonyafélénk, a burgonya és az ipari paradicsom növényvédelme az elmúlt években számos hasonlóságot mutat. A védelem sarokpontjai a fitoftóra és az alternária elleni védekezés.

Nagyon fontos megjegyeznünk, hogy nem csak az időjárást kell figyelembe vennünk, hanem az előző év tulajdonságait is. Azon a területen, ahol nagy volt a fertőzési nyomás, előfordulhat a kórokozók nagy mennyiségű áttelelése, és ezáltal a fertőzési forrás is nagy mennyiségben előfordulhat, ezért nagyon oda kell figyelni, még ha az időjárási tényezők nem is kedvezőek a fertőzés indulásához.

A burgonya- vagy paradicsomvész nevét azzal érdemelte ki, hogy kórokozója (Phytophtora infestans) a számára optimális körülmények között akár néhány napon belül a teljes állomány pusztulását okozhatja. A betegség elsődleges talajból kiinduló fertőzése már akár 12-15 C⁰-on megtörténik. Az így kialakuló tipikus, levélszéltől kiinduló, ék alakú foltokból indul ki a másodlagos fertőzés, mely súlyos tüneteket okoz a növények szárán és a terméseken is.

A kulcs a megelőzés! Ebben a témában nem kizárólag a növényvédelmi megelőzésről, hanem a termesztéstechnológiai lépések megválasztásáról is beszélünk. Ezek a lépések például a terület választása és az éves váltása, a növényi maradványok összegyűjtése, a laza/szellős állományszerkezet létrehozása, a kiegyensúlyozott tápanyagellátás, valamint a fajtaválasztás. A legbiztosabb védelmet továbbra is a megelőző kémiai védekezés adja! A vegetáció elejétől a végéig alkalmazott kontakt kezelések mellett kulcsfontosságú valamilyen felszívódó készítmény beiktatása is a kritikus fertőzési időszakban. Az intenzív növekedési fázisban, olyan növényi részeket is védenünk kell, amik a kezelés után a következő permetezésig növekednek. Ez évjárattól függően május második felében-júniusban kezdődik meg.

Az idei évtől ipari paradicsom kultúrában elérhető egy új készítmény a fitoftóra elleni hatékony felszívódó védekezéshez, az Orondis Ultra 280 SC. Ez egy célzottan az oospórás gombák ellen összeállított gyári kombináció, mely oxatiapiprolint és mandipropamidot tartalmaz. Az oxatiapiprolin egy új hatásmechanizmusú anyag, a kórokozó lipid bioszintézisét, valamint egyes jelátviteli folyamatait gátolja. Már alacsony dózisban is kiváló hatékonyságú, a levél szövetébe is beszívódik, de jelentős része a viaszrétegben koncentrálódik, ennek köszönhető kiemelkedő preventív hatása. A mellette lévő mandipropamid egy jól ismert cellulóz bioszintézis gátló anyag. Képződésének gátlásával megakadályozza a gombák tovább fejlődését. Ennek köszönhető kiemelkedő preventív és kismértékű gyógyító hatása. Az említett hatóanyagok erősítik egymást, együttesen hosszú hatástartammal jellemezhetőek és a kórokozó minden fejlődési alakja ellen hatnak. Dózisa 0,25-0,4 l/ha. A dózist a fertőzési nyomásnak megfelelően válasszuk ki.

Burgonyában továbbra is Revus Top nevű készítményünket javasoljuk a kritikus időszak növényvédelméhez! E készítmény alapját a fentebb már említett mandipropamid hatóanyag adja. Másik hatóanyaga a difenokonazol szintén felszívódó, csúcsi irányba terjed, de az ergoszterol bioszintézisére van gátló hatása. A piacon lévő egyik leghatékonyabb anyag az alternáriát okozó kórokozókkal szemben. A fitoftóra mellett egyre nagyobb problémát okoz ipari paradicsom kultúrában is az alternária. A kórokozó (Alternaria porri f. sp. solani) számára ideális magasabb hőmérséklet a nyár közepétől egyre gyakoribb, ilyen körülmények között akár fél óra levélfelület nedvesség is elegendő a fertőzéséhez. A betegség kezdeti tüneteként a levélen barna zónázott foltok alakulnak ki, melyek később a szárra is tovább terjedhetnek és a fitoftórához hasonlóan a lombozat és a termés súlyos pusztulását okozhatja.

Abban a kritikus időszakban mikor fitoftóra és alternária is megjelenhet az állományban ipari paradicsom esetében továbbra is a Revus Top alkalmazását ajánljuk! A készítmény mind két hatóanyagának erős preventív (megelőző) és minimális gyógyító hatása van. A javasolt dózis mindkét kultúrában 0,6 l/ha.

A termékleírások tájékoztató jellegűek, a készítmények pontos felhasználhatóságával kapcsolatban kérjük keresse területi kollégáinkat, vagy olvassa el a címkén található használati utasítást!

agrotrend.hu/https://fruitveb.hu/

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés