Kertészet

Mikor mérgező a cukkini?

Sokan saját kertjükben termesztik a nyári zöldséget. Azonban különösen a saját termesztésű cukkini és tök halálos kockázatot is jelenthet – írja a t-online.de.

A tökfélék kukurbitacint tartalmazhatnak. Az élelmiszerboltokban kapható gyakori fajtákból a mérgező anyagot nemesítéssel kivonták. Azonban a saját magvakkal végzett önnevelés során a méreganyag újra képződhet a zöldségekben.

A forróság kedvez a méregnek

A szakértők szerint azonban nem csak a saját termesztés során előforduló visszakeresztezés vagy mutáció miatt kerülhet vissza a méreg a zöldségbe. A nagyon meleg hőmérséklet szintén kedvez a keserű anyagok képződésének. Ekkor a zöldségek stresszt szenved el, ami szintén serkentheti a kukurbitacin termelődését.

Dísztökkel kombinálva semmi esetre se termesszen cukkinit!

Veszélyes lehet, ha a cukkinit dísztökök közelében neveljük. A növények egymáshoz való közelsége visszakeresztezéshez vezethet, ami kukurbitacin tartalmú cukkinit eredményezhet.

Ezenkívül a saját kertből származó cukkini- és tökmagot nem szabad további termesztésre felhasználni. A kereskedelmi vetőmagok biztonságosnak tekinthetők.

Hogyan ismerhető fel a méreganyag?

Óvatosan kell eljárni, ha a zöldségeknek keserű íze vagy szaga van. Akkor semmiképpen se használjuk fel, és ha kell akkor inkább a kész ételt is dobjuk ki. A mérgező anyag még főzés közben sem bomlik el. A kukurbitacin irritálja a gyomor nyálkahártyáját.

Attól függően, hogy mennyi jut belőle a szervezetbe, a következő tüneteket okozhatja:

  • rossz közérzet,
  • hányinger,
  • hányás és
  • hasmenés.

A legrosszabb esetben életveszélyes, véres hasmenéshez vezethet. 2015 nyarán egy délnyugat-németországi férfi meghalt, miután cukkinis ételt evett.

Tárolja a cukkinit hűvös, sötét helyen

A jó cukkinit arról lehet felismerni, hogy nyersen vagy főzve semlegestől enyhén édeskés ízű. A sima, fényes, sértetlen bőrű, feszes cukkini a legjobb. Teljesen mindegy, hogy sárga vagy zöld cukkini, mert az íz és a felhasználási lehetőségek mindkét változatnál azonosak.

Mivel nagyon érzékenyek a nyomásra, vásárláskor ne válasszunk olyan zöldséget, amelyen bemélyedések láthatók. Tároláshoz a legjobb, ha egyenként pergamenpapírba vagy száraz ruhába csomagoljuk.

A cukkini körülbelül egy hétig marad friss

Hűvös, sötét helyen körülbelül egy hétig jól eltarthatók, mielőtt megromlanak. Legjobb a hűtőszekrény zöldségfiókjában tárolni. Azonban jobb, ha nem kerül paradicsom, banán vagy alma mellé. Ezek az érést gyorsító etilént bocsátanak ki, ami felgyorsítja a cukkini öregedését.

Ha a saját kertünkből származó cukkini keserű ízű, ne együk meg. Fotó: Pexels / Pixabay

A cukkini megfelelő elkészítése

Sok recept létezik cukkinivel. Különösen alkalmasak serpenyős ételekhez, levesekhez vagy salátákhoz. Püré formájában ízletes mártogatós lehet grillezett húsok, halak vagy kenyér mellé. A pácolt cukkini is jól grillezhető vagy süthető. Az gyenge zöldségek babaételként is tökéletesek.

Nem kell meghámozni a zöldségeket. Sokkal célszerűbb hámozatlanul főzni, különben hamar túlsül a cukkini.

Ezt tartalmazza a cukkini

A cukkinit elsősorban a magas ásványianyag-tartalom jellemzi, mint például:

  • kalcium
  • magnézium
  • vas
  • foszfát

továbbá:

  • A-vitamin
  • B1-vitamin
  • B2-vitamin
  • B6-vitamin
  • folsav
  • C-vitamin
  • E-vitamin

100 grammonként 17 kilokalória körüli kalóriatartalmával a nyári zöldség könnyű, de nagyon tápláló társ a fogyókúrában. Az egészséges táplálkozás különösen fontos a várandósság alatt, mivel a baba csontozatának és csontvázának optimális fejlődéséhez szükséges megnövekedett tápanyagszükségletet ki kell elégíteni. A cukkini nagyon jó erre.

Mikor van a cukkini szezonja?

A cukkini egész évben kapható a szupermarketekben. Ezek azonban többnyire Spanyolországból, Marokkóból vagy az USA-ból importált áruk. A Németországból származó cukkini betakarítási ideje július és október között van. Vásárláskor ügyeljünk az évszakra, hogy érett és friss zöldségeket kapjunk. Ilyenkor a vitamin- és tápanyagtartalom a lehető legmagasabb, és a környezetet sem terheljük feleslegesen.

agrotrend.hu / t-online.de

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Szakmai partner
Nyakas Farm
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés