Kertészet

Megkezdődhetnek a kertben a tavaszi munkálatok

Sokan gondolják úgy, hogy február közepén még nem nagyon akad munka a kertekben. Pedig a természet közel egy hónappal előbbre jár az ilyenkor megszokottnál, így bőven van mit elvégezni azoknak, akik szeretnék később élvezni munkájuk gyümölcsét.

A klímaváltozás tudatában talán nem meglepő, de sok helyen a meztelencsigákkal küzdenek a kertészek és olyan virágok is pompáznak február közepén, amelyek márciusban szoktak kinyílni.

– A fentiek ismeretében minden olyan munkát el lehet végezni a ház körül, aminek általában március első felében szoktak nekilátni a kertbarátok – fogalmazott Marczinek András nógrádi kertész.

– Mindenekelőtt érdemes a gyümölcsfák szakszerű metszésével kezdeni a munkát, hiszen a lehullott ágakat, gallyakat azt követően össze kell takarítani, majd aprítani, vagy elégetni.

Mint mondta, a fiatal fák esetében azért fontos ez a lépés, mert az első négy-öt évben ki kell alakítani azok optimális koronáját. A metszés hatására kevesebb rügyet kell tápanyaggal ellátni a növénynek, ezért erősebbek lesznek a hajtások, ami a gyökérzet erősödésére is hatással van. Így ezt a lépést nem érdemes megspórolni. A régi, öreg, vastag törzsű falusi gyümölcsfáknál sem árt néhány évente kiritkítani a száraz ágakat.

Forrás: pixabay.com

A szakember arra is kitért, hogy ezekben a hetekben, március végéig, április elejéig, még a gyümölcsfák ültetése is sikeresen elvégezhető.

– A metszést követően nem hagyható el a lemosó permetezés sem, amivel megelőzhetők a gombabetegségek és azzal az áttelelő kártevők petéit, tojásait is meggyéríthetjük – hangsúlyozta Marczinek András. – Ne feledkezzünk meg a tápanyag-utánpótlásról sem. Érdemes szerves trágyát, például marhatrágyát alkalmazni, azonban ha erre nincs lehetőség a műtrágyázással is jó eredmények érhetők el.

Mi is a szépen zöldellő gyep titka?

Aki szeretne szépen zöldellő gyepszőnyegben gyönyörködni az udvaron akkor nem elegendő a kora tavaszi gereblyézés. Speciális eszközökkel érdemes megszellőztetni a füvet, majd szintén trágyázással gondoskodhatunk a tápanyag-utánpótlásról. A téli regenerálódást követően az első fűnyírást április elejére időzíthetjük.

– A díszfákkal ilyenkor nincs sok teendő, a száraz részeket eltávolíthatjuk azokról, amennyiben szükséges ezek esetében is pótolhatjuk a tápanyagot, illetve a lemosó permetezést is megejthetjük

– ismertette a kertész. – A nyáron gazdagon virágzó díszcserjék, mint a májvacserje, rózsalonc, nyári orgona, barátcserje, metszését is ezekre a napokra időzítsük. A levendulát azonban csak azt követően érdemes megkurtítani, miután megindult a fejlődése. Ez általában április elején esedékes.

Divatos a hunyor, a balkonra árvácska is kerülhet

Talán meglepő, de már a zöldségeskertekben is akad feladat. Elkezdődhet a magaságyások építése, a talajelőkészítés, talajlazítás. Sőt, vannak olyan magok, amelyek már 4-5 Celsius-fokos talajhőmérséklet mellett földbe kerülhetnek. Ilyen a borsó, a vörös- és a fokhagyma, a mák, a retek és a saláta is. Később következhet a sárgarépa és a petrezselyem. Ahol van fóliasátor vagy üvegház, a palántás növények nevelése is elkezdődhet.

– A szabadföldi virágok esetében elkezdhetjük a kerttakarítást, a nyári virágzású növények kóróit alacsonyan elvághatjuk. A balkonokra és az ablakpárkányokra helyezett virágládákba árvácska, erikavirág és tavaszi hagymások kerülhetnek. De szezonja van a hunyornak is – ismertette Marczinek András. – Ahogy nagy kereslet van ezekben a hetekben az örökzöldekre, a különféle sövényekre. Ezen kívül a magnóliát, más néven liliomfát, a lombos örökzöld növényeket és a díszfákat is sokan vásárolják.

agrotrend.hu / nool.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés