Kertészet

Hamarosan itt a lemosó permetezés ideje

A Kárpát medencében aszályos, forró nyarakat, enyhe teleket és fagyos tavaszokat jósolnak a meteorológusok az elkövetkező évekre. Ami a telet és a tavaszt illeti, a tavalyi év is ilyen volt. Akkor február 21-én adtam ki a lemosásról szóló első felhívást, de még március közepén is el lehetett végezni a legtöbb gyümölcsfánál.

forrás:novenyvedoszer.hu

A hirtelen beállt hideg ennyire lelassította a rügyek kipattanását. Az idei tél is igazolni látszik a jóslatot, hőcsúcsokat döntöttünk az ország több pontján. Hogyan folytatódik az év? A met.hu grafikonjai azt mutatják, hogy a hét végéig folyamatosan melegedni fog az időjárásunk. Ha beigazolódik az előrejelzés, akkor biztosan felébrednek a csonthéjasok, készülni lehet a tavaszi lemosó permetezésre. A kertek többségében a meggy, a cseresznye, a szilva és a kajszi mellett alma, körte is található. Ezek hetekkel később rügyeznek ki. A legjobb lenne két ütemben elvégezni a lemosást, de ha valaki csak egyszer tudja felvenni a permetezőgépet, akkor inkább a csonthéjasok rügypattanásához igazítsa a kezelést.

A téli hőhullámok megzavarták, gyengítették a növényeket és egyáltalán nem gyérítettétek a károsítókat. Mindenkinek javaslom a lemosó permetezés elvégzését! A technológiája nem változott tavaly óta és a hatóanyagokban sincs változás: réz, kén és olaj.

forrás: novenyvedoszer.hu

– A réztartalmúakat ősszel, a lombhulláskori lemosásra ajánlottam, de akár ismételhetnek is vele rügypattanáskor, azoknál a fásszárúaknál ahol a gombák, baktériumok okozzák a gondot. Ilyenek pl. a csonthéjasok, a varasodásra érzékeny almatermésűek, a dió és a bogyósok. Számtalan hatóanyag közül választhatnak, jelenleg mindegyik megfelelő. Rézszulfát, rézhidroxid, tribázikus rézszulfát, rézoxid, rézoxiklorid, stb. A legtöbb réztartalmú gombaölőt tavaly az I. kategóriába sorolták, szerencsére kis kiszerelésben maradt néhány a III. kategóriások között is.

– A kéntartalmúakat a lisztharmatfertőzésre érzékeny növényeknél használják és gyérítő hatással van az atkákra is. Bármelyik nyárról megmaradt kéntartalmú alkalmas lemosásra is, de a hálózatos ún. poliszulfid formában dolgozik a leghatékonyabban. Így csak olajos kombinációkban kaphatóak, kivéve a Tiosolt, melyet viszont jelenleg lombtrágyaként engedélyeztek. Az alma és a rózsa esetében a rügypikkelyek alatt telel át a gomba, tehát a rügypattanást kell megcéloznunk. A szőlőnél tavaly, a szüret utáni lomblemosással kezdődött az a védekezés, mellyel már az idei lisztharmatfertőzés ellen védekeztünk. A rügyfakadás után néhány héttel, a tőkéhez, a kordonkarhoz közeli kis levélkéken figyelhetjük meg az első tüneteket. Ebben a kisleveles fázisban indíthatjuk a kénes permetezést. De erről majd később…

forrás: https://novenyvedoszer.hu/

– A paraffin olajat vagy növényi olajat tartalmazó rovarölőkkel pajzstetveket, levéltetveket, egyes atkafajokat és még számos a kéregrepedésekben áttelelő rovart gyéríthetnek. A III. kategóriás rovarölő szerek közül kiestek azok a készítmények pl. a Bi 58 EC, melyekkel a nyári permetezések során kordában tartottuk a pajzstetveket. Mára viszont felszaporodtak, pl. a kaliforniai pajzstetvek vagy szőlőben a hónap fotóján is látható gyapjas pajzstetvek. Ahol nyáron gondot jelentettek, ott az olajos készítményeket válasszák.
– Réz+olaj, kén+olaj, réz+kén+olaj és réz+kén összetételben is kaphatóak lemosók. Előnyük, hogy kényelmesen, egy menettel több ellenséget is gyérítünk. Az olaj segíti a hatóanyagok kéreghez tapadását is.
– Néhány nedvesítőszer lemosáskor is használható, növelik a permetlé szétterülését, tapadását. Ilyen pl. a Wetcit, a Silwet Star, stb. A Biosol-Káliszappan tapadásfokozó, de önmagában is bevált károsítók eltávolítására, 1-2,5 %-os dózisban.

Nem sorolom fel a növényvédő szerek neveit. Gyakorlatilag bármelyik réz, kén illetve olajtartalmú készítmény megfelelő lehet, amit az Önökhöz közeli gazdaboltban éppen kapni lehet. Az előző évben, években gondot okozó károsítókat Önök ismerik, ez alapján válasszanak a fenti hatóanyagú készítmények közül.

forrás: novenyvedoszer.hu

A gyümölcsmúmiák eltávolítása mellett a kéregkaparásra is szükség lenne, hogy a legkisebb repedésbe is bejusson a permetlé. A metszés után kezdjenek hozzá a lemosáshoz. A rezes lemosással egyben fertőtlenítjük is a kisebb metszési sebeket. A nagyobbakat pedig a sebkezelőkkel fedjék le. Ha még korai lenne a metszés, akkor fordítsanak a sorrenden. Kezdjék el a permetezést pl. azoknál a kajszifajtáknál, melyek már most a pirosbimbós fejlettség közelében járnak, és később metsszenek! Ekkor eltávolíthatóak a fagytól sérült növényi részek is illetve az épen maradt virágok, rügyek megmentésére koncentrálhatnak. Ne érintsék a lepermetezett ágakat, kesztyűben dolgozzanak és az arcukat is védjék a tömény permetlétől!

Agrotrend.hu/ novenyvedoszer.hu

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés