Kertészet

Lengyelország: az almaexport megugrása várható

 

A szerényebb export-árualap miatt Lengyelország elsősorban a meglévő piacok kiszolgálására törekszik a 2023/2024-es almaszezonban – írta cikkében a FruitVeB.

A FreshPlaza portálnak Jan Nowakowski, a Genesis Fresh ügyvezetője nyilatkozott az idei lengyel almapiac várható alakulásáról.

Meglátása szerint a belföldi termés mennyisége az előrejelzéseknek megfelelően a tavalyinál jóval szerényebb, körülbelül 30%-kal alacsonyabb lesz, és a színeződés sem az igazi: a Golden Delicious, a Red Jonaprince és a Ligol is jóval kevésbé színeződött be a kevesebb napsütéses óra miatt.

Fotó: illusztráció, canva.com

Általában igaz az, hogy az exportra rendelkezésre álló készletek megcsappanása miatt a lengyel kereskedők elsősorban a meglévő ügyfeleket szolgálják majd ki, így kevesebb árualap marad új piacok meghódítására.

Az új lehetőségeket előreláthatólag el kell halasztani a következő évre, amikor remélhetőleg nagyobb lesz a termés – ilyen például Dél-Amerika, mint a lengyel alma új, dinamikusan növekvő piaca.

Nowakowski szerint mind az exportra szánt, mind a feldolgozóiparba kerülő alma felvásárlási árai magasabbak ebben a szezonban:

„Az almaárak ebben a szezonban meglehetősen jó szintről indultak, és néhány hete minden fajtánál további, folyamatos áremelkedést figyelhetünk meg. Az ipari alma ára még mindig emelkedik”.

A kereslet jelenleg erős, és az év utolsó negyedévében a lengyel almaexport várhatóan növekedni fog.

Nowakowski szerint jelenleg kifejezetten jó a kereslet a Gala iránt. Az ázsiai és dél-amerikai piacok a szezon elejétől kezdve nagyon jól teljesítenek, ennek fő oka pedig az, hogy Európában kisebb mennyiség áll rendelkezésre, de így van ez a világ más részein, például Indiában és Kínában is.

Az almaexport 2023 negyedik negyedévében jelentősen nő, ebben azonban akadályt jelenthet, hogy már most is konténerhiány tapasztalható a tengerentúli országokból érkező jelentős mennyiségű rendelések miatt.

Összességében az európai és ázsiai szállítások tekintetében 2023/2024-ben a lengyel almaágazat kifejezetten erős évet zárhat majd.

agrotrend.hu/ FruitVeB

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés