Kertészet

FruitVeB: a tavalyihoz hasonló hagymatermés várható

 

Valamelyest növekvő termőterület és a gombabetegségek elleni küzdelem jellemezte az idei hagymaszezont Magyarországon – írta elemzésében a FruitVeb.

Az idei szezont meghatározta az elmúlt évek egyik legjelentősebb gombaölőszer-hatóanyagának, a mankocebnek a kivonása, hiszen az erre alapuló növényvédelem meghatározó és stabil volt a vöröshagyma-termesztésben.

Jelenleg nincs megfelelő hatóanyag a vöröshagyma peronoszpóra (Peronospora destructor) ellen.

Fotó: illusztráció, canva.com

Alapvetően az elmúlt évtizedben a száraz, meleg időjárásban nem okozott problémát, az idei évben azonban valószínűleg a kórokozó több kárt okozott mint a 2022-es aszály, mivel Magyarországon a vöröshagyma terület szinte 100 %-ban öntözött .

Már tavasszal, március-április hónapban megjelent a peronoszpóra a hagymaállományokban, főként az őszi állományban, de a tavaszi állomány is már április végén veszélyben volt .

Ezt tetézte a korai gyomirtás által okozott sérüléseken megjelenő Stemphylium vesicarum fertőzés, amit igazán a június második dekádjában a kánikulai meleg fogott meg, azért jó pár termőhelyen okozott termés kiesést.

Forrás: FruitVeb

Őszi vöröshagyma 425 hektáron került termesztésre, a hozamok 35-75 t/ha között alakultak. Az alacsonyabb hozamokat a jelentős költségnövekedés mellett a kimagasló értékesítési ár kompenzálta.

A tavaszi vöröshagyma területe megközelítőleg 10%-kal növekedett a tavalyi évhez képest, és ez várhatóan 2024-ben is növekedni fog. Itt az 50 t/ha körüli átlagtermés jó minőséggel párosult.

A megtermelt mennyiség várhatóan december -január végéig fedezi a hazai igényeket.

Forrás: FruitVeb

A jelenleg időszakosan túlkínálati piacon csendes kereskedelem jellemző. Összességében a hazai hagymatermő terület kis mértékben növekedett, de a hazai termés mennyisége a 2022-es évben tapasztalt volumen, azaz 70 ezer tonna körül alakul majd.

agrotrend.hu/ FruitVeB

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés