Kertészet

Jelentős áremelkedés a sárgarépa piacán

A kisebb termés és az egyre növekvő igények miatt kivárnak, az árak emelkedésére játszanak a fontos piaci szereplők.

Hollandiában a mértékadónak számító “B” osztályú sárgarépa ára az Emmeloord nagybani piacon 22-25 euró/100 kg között alakul a héten, ami 3-4 eurós, vagyis 15-20%-os emelkedés az előző héthez képest. Az áremelkedés a korlátozott kínálat következménye egy olyan piacon, ahol már most is igen erős a kereslet a termék iránt.

Forrás: pexels.com

A nehéz időjárási körülmények ellenére a betakarításban sikerült nagyot előre lépni: a sárgarépa 95%-ának felszedésével már végeztek, csak Groningen környékén vannak nagyobb betakarítatlan területek – illetve Hollandia déli és dél-nyugati részén vannak olyan polderek, ahol az áradások miatt igen nehéz, vagy csaknem lehetetlen lesz elvégezni a munkálatokat.

Lassan világossá válik mindenki számára, hogy az idei hozamok bizony elmaradnak majd a sokéves átlagtól – és mivel az országos termőterület gyakorlatilag változatlan, idén a tavalyinál kisebb volumenre kell számítani. Ennek az egyik következménye, hogy a hűtőtárolók nem fognak megtelni, a másik pedig, hogy a magasabb árak reményében most mindenki kivár. Ezt a piaci magatartást csak tovább erősíti az az információ, hogy Belgiumban és Németországban is a hollandiaihoz hasonló problémákkal küzdenek a termelők, ráadásul Lengyelországban máris jelentős áremelkedés történt, mert a korai fagy is elvitte a termés egy részét. Közben Kelet-Európából egyre jelentősebb a kereslet. A Groenten&Fruit elemzői szerint az előbb felsorolt tényezőket figyelembe véve további áremelkedésre kell számítani.

agrotrend.hu / FruitVeb

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés