Kertészet

Jelentős áremelkedés kezdődött a sárgarépa piacán

A tavalyi forgatókönyv ismétlődhet meg, ám az idén jóval hamarabb kezdett emelkedni a sárgarépa ára a nagybani piacokon.

A lengyel sárgarépa nagybani piaci árának alakulását elnézve a helyzet kísértetiesen hasonló a rekordárakat hozó tavalyi évhez. Azzal a különbséggel, hogy az idei áremelkedés csaknem egy hónappal előbb kezdődött meg, és a trend sokkal dinamikusabb, mint az előző évben. Először november 20. körül kezdett drágulni a sárgarépa a nagybani piacokon, és azóta körülbelül 70%-os emelkedést figyelhettünk meg. Jelenleg az árak az 1,5-2 PLN/kg (135-175 Ft/kg) közötti sávban mozognak (10 kg-os zsákos tisztított sárgarépa), ami 40%-kal magasabb sáv, mint az előző évben – és már a 2022-es árszínvonal is lényegesen magasabb volt, mint a korábbi években.

Forrás: pxhere.com

Mi indokolhatja az áremelkedést?

Elsősorban az időjárás. Az idei évben késő ősszel hirtelen köszöntöttek be a fagyos, havas időszakok, így meglehetősen sok helyen marad a földben a termés. Másrészt a sárgarépa iránt kereslet is megnőtt a piacokon. Egyelőre nem tűnnek túl nagynak a károk, de a fagypont alatti betakarítás nem fog jót tenni a termény tárolhatóságának, és valószínűleg sok lesz a minőségi hibás tétel. Ezek piacra kerülése átmenetileg csökkentheti, mérsékelheti ugyan az árakat, de amikor ezek eltűnnek a piacról, az összkínálat csökkenése ismét áremelkedéshez fog vezetni – ez történt a tavalyi évben, akkor február 10. környékén következett be ez a változás.

A másik észrevétel, hogy a kínálattal kapcsolatos problémák nem csak Lengyelországban jelentkeznek: hasonló a helyzet Németországban, Hollandiában és Belgiumban is. Különösen a legutóbbiban, ahol az ország délnyugati részén (ahol a sárgarépa termesztése koncentrálódik) áradások voltak. Ennek következtében a sárgarépa ára Európában is emelkedik. Hollandiában a DCA jegyzései szerint a múlt héten a B méretű sárgarépa átlagára 19 euró/100 kg volt, a C méretű sárgarépáé pedig 20 euró/100 kg. Ez 27 százalékos emelkedést jelent az elmúlt három hétben. A jelenlegi árak Hollandiában az egy évvel ezelőttihez hasonlóak.

agrotrend.hu / FruitVeb

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés