Kertészet

Véget ért a hajtatott uborka szezonja

Drága és kevés az uborka Lengyelországban, ráadásul a gyenge zloty csak tovább drágítja a (főleg spanyol) importot.

Bár Lengyelországban a belföldi hajtatott uborka mára elvileg már egész évben elérhető a piacokon, a gyakorlatban mégis az a helyzet, hogy mivel annyira kis mennyiségekről van már csak szó az év vége felé, a hazai hajtatott uborka nagybani kereskedelme decemberben valójában leáll. Különösen igaz ez az olyan években, mint a 2023-as, amikor még a szokásosnál is kisebb volumenben termeltek uborkát a lengyel üvegházak.

Forrás: pexels.com

Így hát nem meglepő, hogy idén nem is december elejére, hanem már november végére olyan mértékben csökkent a kínálat, ami az árak drasztikus emelkedését okozta. A termelési (agrotechnikai) problémákat az idei évben gazdasági nehézségek, mint például az üzemanyagok és az áram árának elszállása is nehezítette, de ez igaz volt majdnem minden európai ország hajtató kertészeti ágazatára.

A lengyel üvegházakból piacra kerülő kígyóuborka átlagára 8,5 PLN/kg (750 Ft/kg) volt december elején, ami csaknem 60%-kal magasabb, mint akár csak pár nappal korábban, és az elmúlt évek áralakulásait figyelembe véve ez a valaha volt harmadik legmagasabb árszint, a tavalyinál 36%-kal drágább most a termék.

Ugyanakkor drága az import is, mivel a leginkább Spanyolországból érkező tételekért is átlagosan 7,5 PLN/kg (660 Ft/kg) árat kell fizetni, ami 67%-kal több, mint egy évvel korábban. Ennek oka, hogy az uborka most a spanyol termelőknél is drága, a gyenge zloty azonban csak drágítja az importot.

agrotrend.hu / FruitVeb

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés