Kertészet

Ezen a napon született Szabó Béla műkertész

SZABÓ BÉLA, (Aknaszlatina, 1896. ápr. 16. – Budapest, 1982. ápr. 14.): műkertész, egyetemi tanár, a vadon termő gyümölcsök begyűjtésének és feldolgozásának magyarországi megszervezője, az alkoholmentes gyümölcslevek és üdítőitalok nagyüzemi méretű előállításának kezdeményezője.

Oklevelét a Magyar Királyi Kertészeti Tanintézetben szerezte (1917). Katonai szolgálata után 1919-ben a Kertészeti Tanintézetben jelentős szerepet vállalt a Kertészeti Magkísérleti Állomás megszervezésében. Később megbízták a kertészeti technológia című tárgy előadásával. Közben a budapesti műegyetem pedagógiai továbbképzésén, Braunschweigben konzervipari szakképzésen vett részt.

Forrás: pxhere.com

1945 után részt vett a Kertészeti Főiskola átszervezésében. Az Agrártudományi Egyetem Kert- és Szőlőgazdaság-tudományi Karának kertgazdasági technológiai tanszékén egyetemi tanár (1947), majd dékán (1949–1950) volt. 1953-tól nyugdíjazásáig (1959) a Gyümölcs- és Zöldségfeldolgozási Intézet vezetőjeként dolgozott a Kertészeti és Szőlészeti Főiskolán. Támogatta a kertészeti üzemekben a gyümölcsaszalók, a gyümölcslé-, és gyümölcsbor-feldolgozó egységek létesítését. Egyik hazai úttörője az alkoholmentes gyümölcslevek és üdítőitalok nagyüzemi méretű előállításának. A Nemzetközi Gyümölcslé Bizottság tagja, számos tudományos és ismeretterjesztő tanulmány szerzője volt.

agrotrend.hu / Jeles Napok

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés