Kertészet

Kisléptékű biointenzív kertészetről szóló műhelymunka

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKI) 2024. május 6-7-énbiointenzív kertészeti gazdálkodás témában gyakorlat alapú műhelymunkát tart, amelyre várja az érdeklődő gazdálkodók jelentkezését. A másfél napos eseménynek Nógrád vármegye, Terény ad otthont.

A biointenzív kertészet, vagy angol nevén – amelyet általában világszerte használnak – a „market garden” a gyümölcsök, zöldségek viszonylag kisüzemi termesztését jelenti. Azon termelők, akik ezt a gazdálkodási szemléletet és módot választják, többnyire közvetlenül a fogyasztóknak értékesítenek.

A biointenzív kertészet a helyi termesztési időszak alatt széles választékot és folyamatos friss terményt biztosít a fogyasztók számára. Az ilyen kertészet jellemzője, hogy sokféle növényt és fajtát termesztenek, továbbá több kézi munkát alkalmaznak, mint a nagyüzemű, konvencionális gazdaságban. A kis volumenű termeléshez olyan értékesítési csatornák társulnak, mint például a gazdaságon belüli standok, termelői piacok, a közösség által támogatott mezőgazdasági előfizetések, éttermek és termelői boltok.

Forrás: pxhere.com

A műhelymunka keretében Jean-Martin Fortier, a biointenzív gazdálkodás egyik legelismertebb képviselője tart képzést, osztja meg tapasztalatait és mutatja be módszereit.

Az esemény célja, hogy a résztvevők a műhelymunka zárultával tisztában legyenek azon faktorokkal, összetevőkkel, amelyek alkalmazásával sikeressé, nyereségessé tehető egy biokertészet.

Az eseményt angol nyelven tartják, helyszíne pedig a terényi Magosvölgy Ökológiai gazdaság lesz.

Részletes program és regisztráció: itt

agrotrend.hu / NAK

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés