Kertészet

Elindult a palántaszezon

A jó termés alapja a jó palánta – vallja és tanítja Németh Csaba, a Herman-iskola műszaki vezetője. Az intézmény üvegházában már kibújtak az első hajtások, de aki otthon szeretné felnevelni a lecsónak valót, még nem késett el.

Két-három héttel biztosan előrébb jár az időjárás a megszokotthoz képest: a korai kajszi teljes virágzásban van, de az egyéb gyümölcsfák és az évelő hagymások fejlődése is a késő tavaszt idézi. A palántázást mégsem érdemes siettetni, bőven elég, ha május elején–közepén szabadföldbe kerülnek ezek a növények. E hónap elejére tervezik a hagyományos palántavásárt is az iskolában – mondja Németh Csaba, a Kisalföldi ASzC Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium műszaki vezetője.

Minden eddiginél nagyobb választékkal és mennyiséggel készülnek a szezonra: mintegy húszezer szálas paprikát, kétezer folyton növő és hatezer sima paradicsomot, kétezer zellert nevelnek itt fel a következő hetekben a diákok közreműködésével.

Forrás: pxhere.com

A kertészképzés tanulói minden héten dokumentálják a palánták fejlődési fázisait, a vizsgán mindent fel kell ismerniük egy apró részletből a tökféléktől kezdve a salátákon át a paradicsomig. Olyan tudást kapnak, amit később, a való életben bármikor hasznosíthatnak. A tananyaghoz igazodva a zöldségek mellett egynyári virágokat – például muskátlit – örökzöldeket, fűszernövényeket is gondoznak. Mostanra szó szerint zöldbe borult az üvegház.

– Van, aki csak egy cserépben, van, aki magaságyásban, és van, aki több hektáron kertészkedik. Az utóbbi időben, főleg a pandémia óta, jelentősen megváltoztak az igények. Ma már egyre többen tudatában vannak annak is, hogy a felhasználás módja jelentősen befolyásolja a fajtaválasztást: nem mindegy például, hogy a paprikát nyers fogyasztásra, krémnek, lecsónak vagy éppen savanyításra szánjuk – magyarázza a szakember. – A fajtaválasztás a kulcs, ki kell tapasztalni, melyik termőföldhöz melyik illik. A szombathelyi parkerdei földbe például célszerű kommersz, lecsónak való paprika- és paradicsompalántát választani, vannak már ilyenből is strapabíró változatok. A megtrágyázott, táp- anyagban gazdagabb földbe mehetnek a hibridek – ezeket a későbbiekben karózni, metszeni tanácsos.

Aki otthon szeretne palántáztatni, a paprikát már mindenképp vesse el, a paradicsommal ráérünk akár március végéig is.

Ahogy jó pálinka csak jó gyümölcsből lesz, úgy a jó termés alapja is a jó palánta. Németh Csaba szerint ehhez négy fő kérdés megadja a választ: mit, mikor, hova és hogyan ültetünk. 

Hozzáteszi: sokan elfelejtkeznek a kiültetéskor a rezes lemosó permetezésről, pedig gondoljunk csak bele: zárt, mesterséges helyről jön és egészen más körülmények közé kerül a növény, ahol más hatások érik. Az időjárást nem tudjuk befolyásolni, de a minőségi, egészséges palánta már fél siker.

agrotrend.hu / vaol.hu

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Szakmai partner
Nyakas Farm
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés