Kertészet

Az éghajlatváltozás hatása a spanyol görög- és sárgadinnyére

Létrehozva:

|

 

A klímaváltozás és a szélsőséges időjárási jelenségek a világ számos országában aggodalomra adnak okot.

A mediterrán éghajlatáról ismert Spanyolországban az utóbbi időben tartós hőhullám tombol, míg az Egyesült Királyságban szokatlanul hűvös a nyár. Mivel az éghajlatváltozás továbbra is messzemenő hatással van a különböző ágazatokra, így a frissáru ágazat sem kivétel – írta elemzésében a NAK.

 A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) cikke szerint Spanyolország kiemelkedik a görög- és a sárgadinnye termesztésében és exportjában. Az időjárási viszonyok egyre változékonyabbá válása azonban az utóbbi években megviselte a termesztésüket és a gyümölcsök minőségét.

Ezáltal elengedhetetlen, hogy megértsük az éghajlatváltozás okozta kihívásokat és annak következményeit a spanyolországi görög- és sárgadinnye termelésre nézve.

Spanyolország a görög- és sárgadinnye egyik legnagyobb exportőre a világon. Az elmúlt években azonban az országban olyan időjárási változások következtek be, amelyek nagymértékben befolyásolták a termelést.

Spanyolország hagyományosan kedvező éghajlattal rendelkezik a görög- és sárgadinnye termesztés számára.

Az éghajlatváltozás a növényfejlődés kritikus szakaszaiban aszályos időszakokat hozott, a hirtelen lezúduló esőzések pedig nem egységes érést és egészségtelen gyümölcsöket. A magas hőmérséklet gyenge termékenyüléshez vezetett, ami gyenge terméshozamot és kisebb méreteket generált.

A téli hideg fagykárokat okozott, csökkentve a termőképességet.

Az élelmiszerek minősége és biztonsága világszerte kulcsfontosságú szempont a fogyasztók számára. A megváltozott időjárási viszonyok a termés minőségének romlását idézte elő, ami alacsonyabb árakat és kisebb piacot eredményezett.

A megnövekedett hőmérséklet miatti rendszertelen érés különböző minőségű és ízű dinnyéket produkált. Az így károsodott görög- és sárgadinnye alacsonyabb cukortartalommal és kisebb tápértékkel rendelkezik.

A fagykárok, az élettani rendellenességek és az időjárási viszonyok változásaiból eredő betegségek, mint például az antraknózis és a napégés miatt alacsony minőségű gyümölcsök teremtek.

Ezek a tényezők az eltarthatósági idő csökkenését, valamint a dinnyék tápértékének és kereskedelmi értékének csökkenését okozták.

A görög- és sárgadinnye ágazat előtt álló kihívások ellenére a növekvő népesség és a változó fogyasztói preferenciák miatt jelentősen megnőtt a kereslet irántuk.

A megnövekedett kereslet, valamint az időjárás változásai miatt csökkenő kínálat a gyümölcsök hiányához és az árak emelkedéséhez vezetett.

A piaci réseket a beszállítók kihasználták, hogy növeljék nyereségüket, így a fogyasztók sokkal magasabb árat fizettek ugyanazért a termékért. A magas árakat a gazdák által művelt földterületek csökkenésének tulajdonítják, akik megbízhatóbb, jobb hozamú kultúrákra térnek át.

Fotók: canva.com

A spanyol kormányzat és az ágazat szereplői számára elengedhetetlen, hogy proaktív lépéseket tegyenek az alkalmazkodás és a fenntarthatóság megteremtése érdekében.

Számos intézkedés végrehajtásával a görög- és sárgadinnye ágazat hatékonyan enyhítheti az éghajlatváltozás hatásait, javíthatja a minőséget, valamint elősegítheti a termelékenység és a jövedelmezőség növekedését.

 

Összefoglalva:

A változó időjárási viszonyok és az éghajlatváltozás mélyreható hatással van a spanyol görög- és sárgadinnye ágazatra.

Az éghajlatváltozás hatásainak mérséklésére és a mezőgazdasági gyakorlatok javítására irányuló proaktív intézkedések elfogadásával azonban az ágazat leküzdheti a kihívásokat és rugalmas jövőt építhet.

A kormányzati hatóságok, az ágazati szereplők és a gazdálkodók együttes erőfeszítései kulcsfontosságúak a frissáru ágazatának védelmében, az élelmiszerminőség és -biztonság biztosításában, valamint a növekedés fenntartásában az éghajlatváltozással szemben.

agrotrend.hu/NAK, Csép Adrienn

Hirdetés

Fókuszban

Facebook