Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Állattenyésztés

Gazdálkodás

Továbbra is az EU a világ legnagyobb sertéshús-exportőre

Az USDA közzé tett előrejelzése szerint, az Európai Unió idén is a világ fő sertéshús-exportőre marad. Idén 4,8 millió tonna sertést szállítanak ki a közösségen kívülre, ami az ágazat globális kereskedelmének 40,7 százalékát teszi ki, vélik az elemzők.

A második helyet idén is az Egyesült Államok foglalja el, az export 25,6 százalékával, bár 2021-hez képest 6,2 százalékos csökkenést várnak. A harmadik helyet Kanada foglalja el 12,5 százalékos részesedéssel és 1,5 millió tonnás exportvolumennel.

Fotó: wikimedia

A világ sertéshústermelésének 46,2 százalékát Kína adja (110,5 millió tonna), a várható termelés pedig eléri az 51 millió tonnát, ami 7,4 százalékos növekedés a tavalyi évhez képest. Utána az Európai Unió következik 20,9 százalékos várható részesedéssel, 23,2 millió tonnát érő termeléssel, ami 2,4 százalékos csökkenést jelent az előző évhez képest, míg a harmadik helyen az Egyesült Államok áll 11,1 százalékos részesedéssel. A USA várt termelése 12,3 millió tonna, ami 2,2 százalékos zsugorodást jelent 2021-hez képest.

Az importáló országok rangsorát Kína vezeti, amely várhatóan a világ összmennyiségének 31,9 százalékával (11 millió tonna) vesz majd részt a világkereskedelemben, ami 19,2%-os csökkenést jelent a 2021-ben általuk inportált mennyiséghez képest. A második helyen várhatóan Japán lesz 13,2 százalékos részesedéssel, míg a harmadik helyet várhatóan Mexikó foglalja el, a világ sertéshúsimportjának 10,9 százalékos részesedésével.

agrotrend.hu / MÁSZ

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés