Állattenyésztés

Gazdálkodás

Növényi hatóanyagok alkalmazása a brojlercsirke immunitásának fokozása érdekében

A mezőgazdaságban jelen lévő rezisztens patogének, valamint az antibiotikum-alkalmazásra vonatkozó szabályozások következtében globális szintű célt képez az antimikrobás szerek felhasználásának csökkentése. Napjainkban számos kutatás folyik olyan természetes hatóanyagok alkalmazásával, melyek az immunválaszt fokozó hatással rendelkeznek és természetes úton segítik a gazdasági állatfajok védekezőképességének kialakulását.

Kutatásunk során a karotinoidokban gazdag paprikaporból származó kivonat, továbbá a paprikafeldolgozás melléktermékeinek magas oligoszacharid-tartalmú kivonatát és az antocianinokban gazdag meggyextraktum hatását vizsgáltuk a brojlercsirke immunválaszára, valamint a bélben található mikroorganizmusokra és a vékonybél morfológiai tulajdonságaira nézve, melyek közül utóbbi a táplálóanyagok felszívódására ad választ. Eredményeink alapján megállapítottuk, hogy az egyes hatóanyagok milyen pozitív hatást gyakorolhatnak a termelésre.

A karotinoidokban gazdag paprikakivonat a brojlercsirke szervezetében a sejtes immunválasz fokozására, ezáltal a gyulladásos reakciók csökkentésére képes. Alkalmazásuk javasolt a táplálóanyag-felszívódás javításának szempontjából is. A brojlercsirkék béltraktusában a Bifidobacteriumok növelésével a megfelelő mikrobiota egyensúlyának kialakulásához is hozzájárulhat. A magas oligoszacharid-tartalmú kivonat felhasználása javasolt a gyulladásos immunfaktorok enyhítése céljából, továbbá a brojlercsirkénél fontos immunglobulin G antitest szintjét is képes növelni.

A hatóanyag a bélbolyhok hosszának és a bélnyálkahártyaréteg vastagságának növekedését is elősegítheti, amivel a táplálóanyagok hatékonyabb felszívódásához járul hozzá. Az antocianinokban gazdag meggyextraktum a brojlercsirkénél gyulladáscsökkentő szereppel bírhat, pozitív hatással lehet a táplálóanyagok hasznosulására, továbbá kedvező hatást gyakorolhat a bél-mikrobiota hasznos baktériumcsoportjának, a Bifidobacteriumok arányára.

Dr. Csernus Brigitta – Dr. Czeglédi Levente

DE-MÉK, Állattudományi, Biotechnológiai és Természetvédelmi Intézet, Állattenyésztési Tanszék

agrotrend.hu / Debreceni Egyetem

 

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Szakmai partner
Nyakas Farm
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés