Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Állattenyésztés

Nébih: Újabb területen ütötte fel a fejét az afrikai sertéspestis

 

Az elmúlt hetekben három gazdaságban is kimutatták az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát Olaszországban, Pavia tartományában. Az érintett állományokat az olasz hatóság felszámolta – írta cikkében a Nébih.

A hivatal haladéktalanul elrendelte a szükséges elővigyázatossági intézkedést.

A járványkitörésben érintett Lombardia régió Olaszország egyik legnagyobb házisertés-állománnyal rendelkező területe. Az itt előállított sertéstermékeket világszerte, így Európában és Magyarországon is forgalmazzák.

Forrás: Nébih

Az ASP olaszországi megjelenését követően a magyar állategészségügyi hatóság azonnal megtette a helyzet indokolta elővigyázatossági lépéseket.

A Nébih és a kormányhivatalok szakemberei jelenleg, a húsipari vállalkozók együttműködésével, felmérik az olasz kitörést megelőző 15 napos inkubációs időszakban az adott régióból Magyarországra beszállított termékeket, a vizsgálatok jelenleg is folyamatban vannak.

Kizárólag azok a termékek kerülhetnek az élelmiszerláncba, melyek garantáltan biztonságosak!

Az ASP vírusa emberre nem veszélyes, a házisertés-állományok fertőződése azonban rendkívül komoly gazdásági kárt okozhat.

A Nébih felhívja a magyar állattartók, élelmiszerfeldolgozók- és kereskedők figyelmét, hogy legyenek körültekintőek, amennyiben rendelkeznek sertést, sertéshúst vagy -húskészítményt beszállító észak-olasz kereskedelmi partnerekkel.

A témában számos hasznos információ olvasható a Nébih tematikus aloldalán: https://portal.nebih.gov.hu/afrikai-sertespestis

agrotrend.hu/Nébih

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés