Állattenyésztés

Gazdálkodás

Minden rosszban van valami jó

Meg kell gondolni mit nyerünk azon, amit vesztünk

Nyugat-európai tapasztalatok azt mutatták, hogy a nagy dózisú ZnO sikeres kivezetését követően nőtt a takarmány felvétel, amelynek következtében a malacok tömeg­gyarapodása és fajlagos takarmány felhasználása is javult. Ez különösen folyékony takarmányozási rendszerekben volt szembetűnő a ZnO rossz ízhatása miatt. 

Az esetek túlnyomó részében sikerült minimálisra csökkenteni az E. Coli okozta hasmenést és az ödéma betegség előfordulását. A legnagyobb kihívás azonban, hogy sok esetben a tömeggyarapodást és fajlagos takarmány értékesítést áldozzuk fel a biztonságért cserébe. 

Biztató eredmény, hogy a jól vezetett és magas állat­egészségügyi státuszú telepek – kb. 20% – képesek hasonló beltartalmú takarmányokat etetni ZnO kiegészítés nélkül és a teljesítmény is javul. Jellemzően ezek a telepek már korábban elkezdtek felkészülni az új szabályozásra, „előre menekültek”, jelenleg kiegyensúlyozottan élik meg az új helyzetet.

 

Hajlamosak vagyunk hinni benne, de önmagukban mindent megoldó bűvös porok pedig nem léteznek

A megoldás 360°-os látásmódot igényel

Sokan azt gondolják, hogy eljött a vég, ismét egy újabb csapás, amely miatt be kell zárni a telepet. De gondoljuk végig, a legtöbben ismerünk olyan sertéstartó vállalkozást, aki 20-25 éve készül meghozni ezt a döntést, de sohasem tette, hiszen megoldást mindig mindenre talált és pénzt is keresett.

Vallom, hogy az antibiotikum felhasználás korlátozása és a ZnO kivezetése rövid távon nehézségeket, de közép- és hosszabb távon jelentős előrelépést hoz a termelékenységben és állatjólétben egyaránt. Az új szabályozás hosszútávú előnye, hogy rákényszeríti a sertéstartókat arra, hogy jobban, kevesebb hibával dolgozzanak. 

Vegyük sorra mit is kell tennünk, ahhoz, hogy sikeresen dolgozzunk magas dózisú ZnO használata nélkül.

 

Együttműködés a telepen

  • A telepi szakemberek, a takarmány beszállítók és állatorvosok együttműködése elengedhetetlen.
  • Áldozzunk több időt a malacok megfigyelésére, a viselkedésük megváltozása egy korai jele a tartási, állategészségügyi körülmények romlásának.
  • Használjuk a termelésre vonatkozó adatainkat, elemezzünk és gondolkodjunk rendszerben. 

 

Management

Az alapok, ami nélkül biztosan nem fog menni:

  • Megfelelő takarítás és fertőtlenítés.
  • Koca fialás monitoring – gyorsabb fialási folyamat, több föccstej, kevesebb probléma és alacsonyabb elhullás.
  • Malac születési súlya.
  • Osztott szoptatás az első 48 órában az egyenletes föccstej felvétel érdekében.
  • Dajkásítási protokoll kidolgozása.
  • Lehetőség szerint kerüljük a malacok keveredését, a nagyobb csoportok kialakítása nagyobb stresszt okoznak a malacoknak és gyakrabban fordul elő elégtelen takarmányfelvétel. 
  • Nagyon fontos, hogy ne keverjünk különböző életkorú egyedeket. A választásnál nem csak a választási tömeg, de az életkor is meghatározó!
  • Az emésztőszervrendszer érettségi állapota kritikus faktor a sikeres választásban.

Választás előtti takarmányozás gyakorlati kivitelezése:

  • ZnO mentes malactakarmányozás a kocák takarmányozásával kezdődik, mely megalapozza a kolosztrum és a laktációs termelést.
  • A siker nélkülözhetetlen alapköve a malacok korai takarmányfelvétele, mely biztosítja a béltraktus érettségét és lehetővé teszi a választás utáni takarmányok emésztését. Az emésztetlen fehérjék jelenlétében megnövekszik az E. Coli mennyisége a bélben, amely gyulladáshoz vezet. Ugyanakkor a bélhám 4 naponta képes megújulni. 
  • Alacsony energiafelvétel – takarmányfelvétel – a bélbolyhok erodálásához vezet, amely a táplálóanyag adszorpciós felületének csökkenését jelenti. 
  • Választás előtt minimum 400 g száraz takarmány felvétel szükséges ahhoz, hogy érdemben csökkentsük a kockázatokat. Minél több takarmányt vesz fel a malac választás előtt, annál zökkenőmentesebb lesz a választás. Minél korábban választjuk a malacokat, annál nehezebben tudjuk őket felkészíteni a zökkenőmentes választásra.

Választást követő takarmányozás:

  • Kiválóan emészthető fehérjék használata elengedhetetlen. Minimalizálni kell az emészthetetlen fehérjék – táptalaj az E. Coli számára – mennyiségét a takarmányban. 
  • A zn mentes takarmányok jellemzően 15–17% fehérje tartalom között változnak. Az alacsony fehérje magasabb biztonságot jelent, ugyanakkor ne feledjük, hogy míg ez a választást követő első három napban előny, ezt követően már korlátozza a malacok növekedését, ezért a választást követő
    5 -7 napot követően célszerű váltani egy következő fázisra. Ebben az időszakban a malacok már könnyebben terhelhetők. 
  • Az előhasi kocáktól származó malacokat különítsük el, mert gyengébb immunstátusszal rendelkeznek és emiatt a növekedési potenciáljuk is kisebb. 
  • Támogassuk meg az első alomból származó és a növekedésben visszamaradt malacokat magasabb minőségű takarmánnyal – 500 g/malac – a választást követő első héten. Ez támogatja őket, hogy gyorsabban erőre kapjanak. 
  • Dolgozzunk ki ellenőrző listákat a kockázati faktorokról, amelyek vezetnek minket a termelési folyamaton, hogy biztosan ne felejtsünk vagy mulasszunk el semmit. Fejlett szoftverek elérhetők, melyek a feladatokat automatikusan kiosztják a kocacsoportok és utónevelő illetve hizlaldai batchek indulásakor. A telefonos applikáció pedig értesítés küld, hogy adott napon milyen feladataink vannak. 
  • Biztosítsunk tiszta vizet.
  • Használjunk alacsony fehérje és magas rost tartalmú, jól emészthető alapanyagokból formulázott választási takarmányt. Persze mindez relatív.

 

Használjunk minőségi prestartert

A minőségi malactakarmány ismérvei

 

Ízletesség
Az egészséges bélfóra kialakítása, a béltraktus felkészítése a választásra

A takarmány ízletességének alapfeltétele a jó minőségű, tisztított alapanyag. Enélkül nem létezhet sikeres választási takarmány. A korai takarmányfelvétel – minimum 400 g/malac választás előtt – kritikus fontosságú. A kocatej mellé, kiegészítésként adagolt tejpótló tápszerek és a korai malactakarmányok biztosítják, hogy a malacok bélrendszere kellően érett legyen a választás időpontjára. A sertés érzékszervei rendkívül kifinomultak az emlősök között a malacok nyelvén találjuk a legtöbb ízlelőbimbót. Fontos megérteni, hogy a sertés ízérzése teljesen más, mint az emberé. Többször bebizonyították a mesterséges édesítőszerek esetében, hogy míg az ember számára egy erős édes íz dominált, addig a sertés sokkal kevésbé érezte ugyanazt az ízt. 

Emiatt tisztában kell lennünk az egyes ízekre adott reakcióit a malacoknak és nem hagyatkozhatunk az emberi ízlelésre. Természetesen használhatunk ízfokozókat, amelyek felerősítik az alapízeket és ezáltal növelhetik a takarmányfelvételt. 

A sertés esetében vannak azonban veleszületett preferenciák is. Gabona-, fehérjeforrások, de akár szerves savak esetében is megfigyelhető ez. A preferált gabonaforrásokat tekintve, a lista elején és alján egyaránt találunk zabfajtákat. A rostok megválasztásával nagyon óvatosnak kell lennünk, kockázatot jelenthetnek ízletesség tekintetében az antinutritív anyagaik miatt.

 

Fehérje
Többféle alapanyagot, de keveset

A választás időszakában a malacok nem képesek megbirkózni a kizárólag szójafehérje alapú takarmányokkal, hiszen az általános állapotuk instabil. A jó minőségű, komplex választási takarmányok a hőkezelt szójafehérjék mellett egyéb feldolgozott magasan emészthető fehérjéket is tartalmaznak, mint pl. búza glutén, burgonyafehérje és kazein. Ezek az összetett formulák támogatják a malacokat a választás időszakában. 3-4 különböző fehérje alapanyag már nagy fokú biztonságot szolgáltat. 

Első „Ökölszabály”-ként használhatjuk, hogy a takarmányunk akkor tekinthető biztonságosnak, ha a fehérjeforrások össz. aránya nem haladja meg a 25 %-ot. Zn és antibiotikum-mentes választási takarmány esetében a 20 %-ot. 

Második „Ökölszabály”, hogy a malacok 50 g napi nyers fehérje bevitelig vannak biztonságban. Tehát egy, a választást követő 3. napon 350 g-os takarmányfelvételre képes genetika esetén a 14.5 % nyers fehérje már kockázatosnak tekinthető. 

 

D:_Munkak- - - DVD-re ARCHIV- UBM2022-06-09 UBM hírhozó PlusWEBdia-01.jpg

  LP = Alacsony fehérje;  HP = magas fehérje;  LP + E = Alacsony fehérje + E. Coli fertőzés;  HP + E = Magas fehérje + E. Coli fertőzés

1. ábra Takarmányfelvétel és bélsár fizikai állaga közötti összefüggés a választást követő első héten, 4 különböző kísérletben – alacsony fehérje (17.0) és magas fehérje (20 % fölött)

Amikor az állat immunrendszerét stimulálják a külső behatások, a takarmányban található aminosavak elsődlegesen védekező fehérjék előállítására fordítódnak. Az alábbi ábrán könnyen nyomon követhető, hogy mekkora különbség van az egyes fehérjék aminosav igénye között. 

D:_Munkak- - - DVD-re ARCHIV- UBM2022-06-09 UBM hírhozó PlusWEBdia-02.jpg

  Izom fehérje;   Haptoglobulin;   C reaktív fehérje;   Bélfal fehérje

2. ábra Különböző fehérjék – izom fehérje, immunreakció során termelt fehérjék (haptoglobulin, C reaktív fehérje) és bélfal fehérje aminosav összetétele a lysine százalékában kifejezve. Reeds és Jahoor nyomán (2001)

A választást követően, mint egy tipikusan immunrendszert érintő kihívást jelentő időszakban, a malacok aminosav igénye drasztikusan megváltozik. Az ideális aminosav arányokat nem növekedésre, hanem immunválaszra kell optimalizálnunk.

 

Rosttartalom
Oldható vagy oldhatatlan

A rostforrások legegyszerűbben oldhatóságuk alapján csoportosíthatók. Az oldható rostok gyorsan fermentálódnak és tipikus táplálékai a bélbaktériumoknak. A fermentáció termékei leggyakrabban illózsírsavak, amelyeket a malacok energiaként hasznosítanak. Továbbá a rostok megfelelő megválasztásával – prebiotikus rostok – hatással lehetünk a baktériumflóra összetétel&eacute

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Szakmai partner
Nyakas Farm
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés