Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Állattenyésztés

Gazdálkodás

Minden rosszban van valami jó

Meg kell gondolni mit nyerünk azon, amit vesztünk

Nyugat-európai tapasztalatok azt mutatták, hogy a nagy dózisú ZnO sikeres kivezetését követően nőtt a takarmány felvétel, amelynek következtében a malacok tömeg­gyarapodása és fajlagos takarmány felhasználása is javult. Ez különösen folyékony takarmányozási rendszerekben volt szembetűnő a ZnO rossz ízhatása miatt. 

Az esetek túlnyomó részében sikerült minimálisra csökkenteni az E. Coli okozta hasmenést és az ödéma betegség előfordulását. A legnagyobb kihívás azonban, hogy sok esetben a tömeggyarapodást és fajlagos takarmány értékesítést áldozzuk fel a biztonságért cserébe. 

Biztató eredmény, hogy a jól vezetett és magas állat­egészségügyi státuszú telepek – kb. 20% – képesek hasonló beltartalmú takarmányokat etetni ZnO kiegészítés nélkül és a teljesítmény is javul. Jellemzően ezek a telepek már korábban elkezdtek felkészülni az új szabályozásra, „előre menekültek”, jelenleg kiegyensúlyozottan élik meg az új helyzetet.

 

Hajlamosak vagyunk hinni benne, de önmagukban mindent megoldó bűvös porok pedig nem léteznek

A megoldás 360°-os látásmódot igényel

Sokan azt gondolják, hogy eljött a vég, ismét egy újabb csapás, amely miatt be kell zárni a telepet. De gondoljuk végig, a legtöbben ismerünk olyan sertéstartó vállalkozást, aki 20-25 éve készül meghozni ezt a döntést, de sohasem tette, hiszen megoldást mindig mindenre talált és pénzt is keresett.

Vallom, hogy az antibiotikum felhasználás korlátozása és a ZnO kivezetése rövid távon nehézségeket, de közép- és hosszabb távon jelentős előrelépést hoz a termelékenységben és állatjólétben egyaránt. Az új szabályozás hosszútávú előnye, hogy rákényszeríti a sertéstartókat arra, hogy jobban, kevesebb hibával dolgozzanak. 

Vegyük sorra mit is kell tennünk, ahhoz, hogy sikeresen dolgozzunk magas dózisú ZnO használata nélkül.

 

Együttműködés a telepen

  • A telepi szakemberek, a takarmány beszállítók és állatorvosok együttműködése elengedhetetlen.
  • Áldozzunk több időt a malacok megfigyelésére, a viselkedésük megváltozása egy korai jele a tartási, állategészségügyi körülmények romlásának.
  • Használjuk a termelésre vonatkozó adatainkat, elemezzünk és gondolkodjunk rendszerben. 

 

Management

Az alapok, ami nélkül biztosan nem fog menni:

  • Megfelelő takarítás és fertőtlenítés.
  • Koca fialás monitoring – gyorsabb fialási folyamat, több föccstej, kevesebb probléma és alacsonyabb elhullás.
  • Malac születési súlya.
  • Osztott szoptatás az első 48 órában az egyenletes föccstej felvétel érdekében.
  • Dajkásítási protokoll kidolgozása.
  • Lehetőség szerint kerüljük a malacok keveredését, a nagyobb csoportok kialakítása nagyobb stresszt okoznak a malacoknak és gyakrabban fordul elő elégtelen takarmányfelvétel. 
  • Nagyon fontos, hogy ne keverjünk különböző életkorú egyedeket. A választásnál nem csak a választási tömeg, de az életkor is meghatározó!
  • Az emésztőszervrendszer érettségi állapota kritikus faktor a sikeres választásban.

Választás előtti takarmányozás gyakorlati kivitelezése:

  • ZnO mentes malactakarmányozás a kocák takarmányozásával kezdődik, mely megalapozza a kolosztrum és a laktációs termelést.
  • A siker nélkülözhetetlen alapköve a malacok korai takarmányfelvétele, mely biztosítja a béltraktus érettségét és lehetővé teszi a választás utáni takarmányok emésztését. Az emésztetlen fehérjék jelenlétében megnövekszik az E. Coli mennyisége a bélben, amely gyulladáshoz vezet. Ugyanakkor a bélhám 4 naponta képes megújulni. 
  • Alacsony energiafelvétel – takarmányfelvétel – a bélbolyhok erodálásához vezet, amely a táplálóanyag adszorpciós felületének csökkenését jelenti. 
  • Választás előtt minimum 400 g száraz takarmány felvétel szükséges ahhoz, hogy érdemben csökkentsük a kockázatokat. Minél több takarmányt vesz fel a malac választás előtt, annál zökkenőmentesebb lesz a választás. Minél korábban választjuk a malacokat, annál nehezebben tudjuk őket felkészíteni a zökkenőmentes választásra.

Választást követő takarmányozás:

  • Kiválóan emészthető fehérjék használata elengedhetetlen. Minimalizálni kell az emészthetetlen fehérjék – táptalaj az E. Coli számára – mennyiségét a takarmányban. 
  • A zn mentes takarmányok jellemzően 15–17% fehérje tartalom között változnak. Az alacsony fehérje magasabb biztonságot jelent, ugyanakkor ne feledjük, hogy míg ez a választást követő első három napban előny, ezt követően már korlátozza a malacok növekedését, ezért a választást követő
    5 -7 napot követően célszerű váltani egy következő fázisra. Ebben az időszakban a malacok már könnyebben terhelhetők. 
  • Az előhasi kocáktól származó malacokat különítsük el, mert gyengébb immunstátusszal rendelkeznek és emiatt a növekedési potenciáljuk is kisebb. 
  • Támogassuk meg az első alomból származó és a növekedésben visszamaradt malacokat magasabb minőségű takarmánnyal – 500 g/malac – a választást követő első héten. Ez támogatja őket, hogy gyorsabban erőre kapjanak. 
  • Dolgozzunk ki ellenőrző listákat a kockázati faktorokról, amelyek vezetnek minket a termelési folyamaton, hogy biztosan ne felejtsünk vagy mulasszunk el semmit. Fejlett szoftverek elérhetők, melyek a feladatokat automatikusan kiosztják a kocacsoportok és utónevelő illetve hizlaldai batchek indulásakor. A telefonos applikáció pedig értesítés küld, hogy adott napon milyen feladataink vannak. 
  • Biztosítsunk tiszta vizet.
  • Használjunk alacsony fehérje és magas rost tartalmú, jól emészthető alapanyagokból formulázott választási takarmányt. Persze mindez relatív.

 

Használjunk minőségi prestartert

A minőségi malactakarmány ismérvei

 

Ízletesség
Az egészséges bélfóra kialakítása, a béltraktus felkészítése a választásra

A takarmány ízletességének alapfeltétele a jó minőségű, tisztított alapanyag. Enélkül nem létezhet sikeres választási takarmány. A korai takarmányfelvétel – minimum 400 g/malac választás előtt – kritikus fontosságú. A kocatej mellé, kiegészítésként adagolt tejpótló tápszerek és a korai malactakarmányok biztosítják, hogy a malacok bélrendszere kellően érett legyen a választás időpontjára. A sertés érzékszervei rendkívül kifinomultak az emlősök között a malacok nyelvén találjuk a legtöbb ízlelőbimbót. Fontos megérteni, hogy a sertés ízérzése teljesen más, mint az emberé. Többször bebizonyították a mesterséges édesítőszerek esetében, hogy míg az ember számára egy erős édes íz dominált, addig a sertés sokkal kevésbé érezte ugyanazt az ízt. 

Emiatt tisztában kell lennünk az egyes ízekre adott reakcióit a malacoknak és nem hagyatkozhatunk az emberi ízlelésre. Természetesen használhatunk ízfokozókat, amelyek felerősítik az alapízeket és ezáltal növelhetik a takarmányfelvételt. 

A sertés esetében vannak azonban veleszületett preferenciák is. Gabona-, fehérjeforrások, de akár szerves savak esetében is megfigyelhető ez. A preferált gabonaforrásokat tekintve, a lista elején és alján egyaránt találunk zabfajtákat. A rostok megválasztásával nagyon óvatosnak kell lennünk, kockázatot jelenthetnek ízletesség tekintetében az antinutritív anyagaik miatt.

 

Fehérje
Többféle alapanyagot, de keveset

A választás időszakában a malacok nem képesek megbirkózni a kizárólag szójafehérje alapú takarmányokkal, hiszen az általános állapotuk instabil. A jó minőségű, komplex választási takarmányok a hőkezelt szójafehérjék mellett egyéb feldolgozott magasan emészthető fehérjéket is tartalmaznak, mint pl. búza glutén, burgonyafehérje és kazein. Ezek az összetett formulák támogatják a malacokat a választás időszakában. 3-4 különböző fehérje alapanyag már nagy fokú biztonságot szolgáltat. 

Első „Ökölszabály”-ként használhatjuk, hogy a takarmányunk akkor tekinthető biztonságosnak, ha a fehérjeforrások össz. aránya nem haladja meg a 25 %-ot. Zn és antibiotikum-mentes választási takarmány esetében a 20 %-ot. 

Második „Ökölszabály”, hogy a malacok 50 g napi nyers fehérje bevitelig vannak biztonságban. Tehát egy, a választást követő 3. napon 350 g-os takarmányfelvételre képes genetika esetén a 14.5 % nyers fehérje már kockázatosnak tekinthető. 

 

D:_Munkak- - - DVD-re ARCHIV- UBM2022-06-09 UBM hírhozó PlusWEBdia-01.jpg

  LP = Alacsony fehérje;  HP = magas fehérje;  LP + E = Alacsony fehérje + E. Coli fertőzés;  HP + E = Magas fehérje + E. Coli fertőzés

1. ábra Takarmányfelvétel és bélsár fizikai állaga közötti összefüggés a választást követő első héten, 4 különböző kísérletben – alacsony fehérje (17.0) és magas fehérje (20 % fölött)

Amikor az állat immunrendszerét stimulálják a külső behatások, a takarmányban található aminosavak elsődlegesen védekező fehérjék előállítására fordítódnak. Az alábbi ábrán könnyen nyomon követhető, hogy mekkora különbség van az egyes fehérjék aminosav igénye között. 

D:_Munkak- - - DVD-re ARCHIV- UBM2022-06-09 UBM hírhozó PlusWEBdia-02.jpg

  Izom fehérje;   Haptoglobulin;   C reaktív fehérje;   Bélfal fehérje

2. ábra Különböző fehérjék – izom fehérje, immunreakció során termelt fehérjék (haptoglobulin, C reaktív fehérje) és bélfal fehérje aminosav összetétele a lysine százalékában kifejezve. Reeds és Jahoor nyomán (2001)

A választást követően, mint egy tipikusan immunrendszert érintő kihívást jelentő időszakban, a malacok aminosav igénye drasztikusan megváltozik. Az ideális aminosav arányokat nem növekedésre, hanem immunválaszra kell optimalizálnunk.

 

Rosttartalom
Oldható vagy oldhatatlan

A rostforrások legegyszerűbben oldhatóságuk alapján csoportosíthatók. Az oldható rostok gyorsan fermentálódnak és tipikus táplálékai a bélbaktériumoknak. A fermentáció termékei leggyakrabban illózsírsavak, amelyeket a malacok energiaként hasznosítanak. Továbbá a rostok megfelelő megválasztásával – prebiotikus rostok – hatással lehetünk a baktériumflóra összetétel&eacute

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés